πανεπιστήμιο Πατρών
Παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου εκλέγεται υποψήφιος με 7 πρώτες προτιμήσεις και σύνολο σταθμισμένων ψήφων 7,53 έναντι συνυποψηφίου στην ίδια σχολή με 21 πρώτες προτιμήσεις και 25,84 σύνολο σταθμισμένων ψήφων, αντίστοιχα

Η εφαρμογή της ταξινομικής ψήφου στις εκλογές του Πανεπιστημίου Πατρών, αναδεικνύει έντονα τα προβλήματα παραβίασης της αξιοκρατίας και της έλλογης επιλογής των υποψηφίων από τους ψηφοφόρους, τονίζει σε ανακοίνωσή της σχετικά με τις εκλογές Συμβουλίων Διοίκησης στα ΑΕΙ, η Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ)

Επίσης, τονίζει η ΠΟΣΔΕΠ, οι εκλογές στο Πανεπιστήμιο Πατρών αναδεικνύουν, για άλλη μια φορά, τις αδιαφανείς διαδικασίες υπολογισμών του υλοποιημένου αλγορίθμου μέσω του πληροφοριακού συστήματος ΖΕΥΣ, οι οποίες διαφορετικά περιγράφονται στο νομικό πλαίσιο και με διαφορετικό τρόπο υλοποιούνται στον αλγόριθμο.

Η ΠΟΣΔΕΠ ζητά ι να τροποποιηθεί πλήρως το υφιστάμενο αντιδημοκρατικό σύστημα ανάδειξης των πανεπιστημιακών αρχών και το υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης, ούτως ώστε το δημόσιο Πανεπιστήμιο να επανέλθει σε τροχιά δημοκρατικής εσωτερικής λειτουργίας, πλήρους αυτοδιοίκησης και να αποκατασταθεί το τρωθέν κύρος του.

Αναυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ

Η πρόσφατη διαδικασία εκλογών για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Πατρών, κατέδειξε για μία ακόμη φορά μία σειρά από προβλήματα που σχετίζονται με τη διαδικασία εκλογής μελών του Συμβουλίου Διοίκησης των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και θέματα σχετικά την εφαρμογή της ταξινομικής ψήφου, όπως αυτή περιγράφεται στο ν.4957/2022 και εξειδικεύεται στην ΚΥΑ Β.99286/Ζ1 (ΦΕΚ Β’ 4211/9.9.2022). Θέματα που τονίζονται στην προσφυγή της ΠΟΣΔΕΠ 2460/10.11.2022 στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για το σύστημα διοίκησης των Πανεπιστημίων και τα οποία προκάλεσαν πρωτοφανή προβλήματα στις εκλογές των Συμβουλίων Διοίκησης, όπως για παράδειγμα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Το αποτέλεσμα της εφαρμογής της ταξινομικής ψήφου στις εκλογές του Πανεπιστημίου Πατρών, αναδεικνύει έντονα τα προβλήματα παραβίασης της αξιοκρατίας και της έλλογης επιλογής των υποψηφίων από τους ψηφοφόρους, καθώς και της πλήρους στρέβλωσης της θέλησής τους, αφού εκλέγεται υποψήφιος με 7 πρώτες προτιμήσεις και σύνολο σταθμισμένων ψήφων 7,53 έναντι συνυποψηφίου στην ίδια σχολή με 21 πρώτες προτιμήσεις και 25,84 σύνολο σταθμισμένων ψήφων, αντίστοιχα. Τα παραπάνω προβλήματα τα είχε αναδείξει η ΠΟΣΔΕΠ στην προσφυγή της στο ΣτΕ, σημεία 6, 7 και 8, της οποίας η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο ΣτΕ στις 6/6/2023 και η απόφαση εκκρεμεί ακόμη και σήμερα.

Επίσης, οι εκλογές στο Πανεπιστήμιο Πατρών αναδεικνύουν, για άλλη μια φορά, τις αδιαφανείς διαδικασίες υπολογισμών του υλοποιημένου αλγορίθμου μέσω του πληροφοριακού συστήματος ΖΕΥΣ, οι οποίες διαφορετικά περιγράφονται στο νομικό πλαίσιο και με διαφορετικό τρόπο υλοποιούνται στον αλγόριθμο. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (Κ.Ε.Ε.) της εκλογικής διαδικασίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, θέλοντας να υπογραμμίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα, αναγράφει στο Πρακτικό καταμέτρησης ψήφων ότι “Η Κ.Ε.Ε. διαπιστώνει ότι η ως άνω διαδικασία δεν περιγράφεται στην παρ. 6 του άρθρου 7 του ΦΕΚ B 4211 – 09.08.2022”. Τίθενται λοιπόν τα εύλογα ερωτήματα εάν υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος της νομιμότητας και της ορθότητας της διαδικασίας και από ποιον.

Στο ν. 5094/2024 που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, το Άρθρο 40 επιτείνει τα παραπάνω προβλήματα, αφού προκειμένου να επιλύσει το αδιέξοδο σε τεχνοκρατικό επίπεδο στις υφιστάμενες περιπτώσεις ισοψηφίας, υιοθετεί ασύμμετρη ψήφο μεταξύ ισότιμων εκλεγμένων μελών.

Η ΠΟΣΔΕΠ επαναλαμβάνει ότι πρέπει να τροποποιηθεί πλήρως το υφιστάμενο αντιδημοκρατικό σύστημα ανάδειξης των πανεπιστημιακών αρχών και το υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης, ούτως ώστε το δημόσιο Πανεπιστήμιο να επανέλθει σε τροχιά δημοκρατικής εσωτερικής λειτουργίας, πλήρους αυτοδιοίκησης και να αποκατασταθεί το τρωθέν κύρος του.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα