αξιολογηση
ΠΕΚ: Ο δρόμος για το αύριο δεν μπορεί να χτιστεί σε εργαλεία της δεκαετίας του 1950

«Η επιλογή της αντιπαράθεσης στις δικαστικές αίθουσες αλλά και η διάθεση επιβολής ασφυκτικού ελέγχου στη συνδικαλιστική δράση και στις συνδικαλιστικές ελευθερίες καθρεφτίζουν το βαθιά συντηρητικά όραμα της για την εκπαίδευση αλλά και την ίδια την κοινωνία»

Αυτό αναφέρει η Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών (ΠΕΚ) σε ανακοίνωσή της σχετικά με τη νέα προσφυγή του Υπουργείου Παιδείας στα δικαστήρια για να βγάλει παράνομη την απεργία-αποχή των εκπαιδευτικών από την ατομική αξιολόγηση.

«Η εντατικοποίηση μιας διαδικασίας βαθειά γραφειοκρατικής όπως αυτή της ατομικής αξιολόγησης δοκιμάζει επιστημονικά και μεθοδολογικά σχήματα, την ουσία της παιδαγωγικής λειτουργίας και διαμορφώνει το μονοπάτι της επιστροφής του επιθεωρητισμού. Ο δρόμος όμως για το αύριο δεν μπορεί να χτιστεί σε εργαλεία της δεκαετίας του 1950», προσθέτει η παράταξη.

Ολη η ανακοίνωση της ΠΕΚ

Το Πρωτοδικείο Αθηνών προχώρησε σήμερα (σ.σ.χτες) στην έκδοση απόφασης με την οποία έκρινε παράνομη την απεργία-αποχή των εκπαιδευτικών από την αξιολόγηση την οποία είχαν κηρύξει η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ. Είχε προηγηθεί η αγωγή κατά της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, μια επιλογή της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας η οποία και αποτυπώνει εμφατικά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται αλλά και ασκεί εκπαιδευτική πολιτική.

Ο χώρος της εκπαίδευσης αποτελεί πεδίο όπου πρέπει να συναντάται το όραμα με τη σύνθεση, ο διάλογος με τη συναίνεση, οι προτάσεις με τα επιχειρήματα. Δυστυχώς αποτελεί επιλογή της κυβερνητικής πλειοψηφίας η επιδεικτική απουσία διαλόγου και ουσιαστικής διαβούλευσης στα μεγάλα θέματα της Παιδείας. Η επιλογή της αντιπαράθεσης στις δικαστικές αίθουσες αλλά και η διάθεση επιβολής ασφυκτικού ελέγχου στη συνδικαλιστική δράση και στις συνδικαλιστικές ελευθερίες καθρεφτίζουν το βαθιά συντηρητικά όραμα της για την εκπαίδευση αλλά και την ίδια την κοινωνία.

Η εντατικοποίηση μιας διαδικασίας βαθειά γραφειοκρατικής όπως αυτή της ατομικής αξιολόγησης δοκιμάζει επιστημονικά και μεθοδολογικά σχήματα, την ουσία της παιδαγωγικής λειτουργίας και διαμορφώνει το μονοπάτι της επιστροφής του επιθεωρητισμού. Ο δρόμος όμως για το αύριο δεν μπορεί να χτιστεί σε εργαλεία της δεκαετίας του 1950.

Καλούμε για άλλη μια φορά σε ουσιαστικό διάλογο και σε πραγματική διαβούλευση ώστε να διαμορφωθούν μακροχρόνιες πολιτικές που θα δώσουν απάντηση στα προβλήματα της εκπαίδευσης στο σήμερα και στο αύριο. Και υπενθυμίζουμε ότι τα προβλήματα αυτά κυριαρχικά έχουν να κάνουν με την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των δημόσιων σχολείων.

Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο σχολείο και την αποστολή του.

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΜΑΣ

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σεισμός
Σεισμός 5,3 Ρίχτερ ανοιχτά των Χανίων σήμερα το πρωί (07:01) -Τι λένε οι σεισμολόγοι
Ο σεισμός αυτός είναι τμήμα μιας σεισμικής ακολουθίας που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και δύο ημέρες.
Σεισμός 5,3 Ρίχτερ ανοιχτά των Χανίων σήμερα το πρωί (07:01) -Τι λένε οι σεισμολόγοι
xrimata-money-epidoma.jpg
Έρχεται νέο έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
πέρσι ήταν 100 έως 200 ευρώ για συνταξιούχους που είχαν περισσότερη από 10 ευρώ προσωπική διαφορά και σύνολο συντάξεων έως 1.600 ευρώ. Και το ποσό...
Έρχεται νέο έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
υπουργειο παιδείας δικαιολογητικά αναπληρωτών
Διορισμοί εκπαιδευτικών: Το ΦΕΚ της κατανομής, οι οριστικοί πίνακες 2ΓΕ/2023 και οι προσκλήσεις για αιτήσεις για τους πρώτους διορισμούς
Στόχος να βρίσκονται και οι νεοδιορισθέντες και η πρώτη "φουρνιά" αναπληρωτών την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.
Διορισμοί εκπαιδευτικών: Το ΦΕΚ της κατανομής, οι οριστικοί πίνακες 2ΓΕ/2023 και οι προσκλήσεις για αιτήσεις για τους πρώτους διορισμούς