εαβ
Ο σχεδιασμός είναι το πανεπιστήμιο της ΕΑΒ να διαρθρωθεί σε τρεις σχολές τετραετούς φοίτησης, ξεκινώντας από τη σχολή αεροναυπηγικής και αεροπλοΐας.

Την ίδρυση ενός ιδιωτικού πανεπιστημίου προσανατολισμένου στις αεροναυπηγικές σπουδές σχεδιάζει η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, σύμφωνα μα αναλυτικό ρεπορτάζ του Απόστολου Λακασά στην Καθημερινή. Η κρατική αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας ετοιμάζεται ήδη να αξιοποιήσει το κυοφορούμενο νομικό πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ Δημήτρης Παπακώστας τονίζει ότι η εταιρεία είναι έτοιμη από καιρό για να ιδρύσει πανεπιστήμιο, καθώς έχει εισέλθει στον χώρο της κατάρτισης στελεχών πολεμικής αεροπορίας. «Θέλουμε, έχοντας την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου, η εταιρεία να χορηγεί πτυχία πανεπιστημιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου», αναφέρει μιλώντας στην «Καθημερινή».

Ο σχεδιασμός είναι το πανεπιστήμιο της ΕΑΒ να διαρθρωθεί σε τρεις σχολές τετραετούς φοίτησης, ξεκινώντας από τη σχολή αεροναυπηγικής και αεροπλοΐας. Θα εστιάζει στην εκπαίδευση πιλότων, ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, μηχανικών κ.λπ. Παράλληλα, θα οργανωθούν μία δεύτερη σχολή με αντικείμενο την επιστήμη υλικών και τη μηχανική, καθώς και μία τρίτη στη διοίκηση επιχειρήσεων και τη διαχείριση αεροναυπηγικού υλικού.

Τα 15 διετή προγράμματα σπουδών πάνω στους διαφόρους τομείς της συντήρησης αεροσκαφών και ελικοπτέρων (αεροκινητήρες, ηλεκτρικά συστήματα, ποιοτικός έλεγχος κ.λπ.), καθώς και του εξοπλισμού υποστήριξης εδάφους που ήδη οργανώνει η ΕΑΒ, θα αποτελέσουν τη μαγιά για τις σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου. Σήμερα στο εκπαιδευτικό κέντρο της εταιρείας στην Τανάγρα, όπου και οι χώροι του εργοστασίου της, εκπαιδεύονται περί τους 1.000 φοιτητές – στελέχη της πολεμικής αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ). Στο πλαίσιο αυτό τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας έχουν πιστοποιηθεί από το υπουργείο Παιδείας των ΗΑΕ. Παράλληλα, η ΕΑΒ έχει ανάλογη σύμβαση με το Μπαχρέιν. «Η πιστοποίηση των προγραμμάτων και το καλό “όνομα” που έχουμε, μας ανοίγουν τις πόρτες για άλλες αραβικές χώρες», λέει ο κ. Παπακώστας και θεωρεί ότι το ΑΕΙ θα μπορεί να προσελκύσει φοιτητές από τις συνολικά 36 χώρες (κυρίως από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική) με τις οποίες έχει συμβάσεις συντήρησης αεροσκαφών. Να σημειωθεί επίσης ότι η επιχείρηση κατασκευάζει μέρος των αεροσκαφών C-130 και F-16 της Lockheed Martin.

Το υπάρχον εκπαιδευτικό προσωπικό προβλέπεται να ενισχυθεί με βάση και τους ακαδημαϊκούς όρους που θα θέσει η κυβέρνηση για τα ιδιωτικά ΑΕΙ. Αλλά πώς θα βρεθούν τα κεφάλαια για το πανεπιστήμιο; «Υπάρχει τεράστια ζήτηση για τις σχετικές σπουδές, οι οποίες έχουν διεθνώς πολύ υψηλά δίδακτρα, κάτι που θα βοηθήσει την εδραίωση και θα συμβάλει στην ανάπτυξη του νέου ΑΕΙ. Αλλωστε, με ίδια κεφάλαια καταφέραμε να ολοκληρώσουμε ένα νέο κέντρο εκπαίδευσης στην Τανάγρα, το οποίο εκτός από αίθουσες διδασκαλίας διαθέτει εργαστήρια, βιβλιοθήκη, χώρο σίτισης αλλά και υπόστεγο αεροσκαφών για την πρακτική άσκηση των φοιτητών», παρατηρεί ο κ. Παπακώστας, τονίζοντας ότι «θα χρειαστούν επιπλέον χώροι που θα τους κατασκευάσουμε από ίδια κεφάλαια και επενδυτές».

Ο σχεδιασμός είναι το νέο πανεπιστήμιο να διαρθρωθεί σε τρεις σχολές τετραετούς φοίτησης, ξεκινώντας από τη σχολή αεροναυπηγικής και αεροπλοΐας.

Ως προς το θεσμικό πλαίσιο ίδρυσης του νέου ιδρύματος, ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει ότι μόνο ξένα ΑΕΙ θα μπορούν να ιδρύουν παραρτήματά τους στην Ελλάδα. Ετσι, σύμφωνα με τον κ. Παπακώστα, η συνεργασία της ελληνικής εταιρείας με το αμερικανικό πανεπιστήμιο Lehigh στην Πενσιλβάνια θα προσφέρει το «κέλυφος» για τη λειτουργία του μη κρατικού ΑΕΙ. Το αμερικανικό πανεπιστήμιο ήταν ένα από τα 30 ιδρύματα που εκπροσωπήθηκαν στην εναρκτήρια εκδήλωση για την ελληνοαμερικανική συνεργασία στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης τον Νοέμβριο του 2022 στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Εκεί έγιναν συζητήσεις μεταξύ των δύο φορέων και η ιδέα για πανεπιστήμιο της ΕΑΒ μορφοποιήθηκε όταν η νέα κυβέρνηση εξήγγειλε τα σχέδιά της για θεσμοθέτηση ιδιωτικών ΑΕΙ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα