φοιτητές
Ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων Μαθηματικού, Φυσικού, Βιολογικού, Γεωλογικού, Χωροταξίας, Οδοντιατρικής, ΠΤΔΕ και ΣΟΦΕΘ

Τη δέσμευση του νέου Πρύτανη του ΑΠΘ ότι κανένας φοιτητής δεν θα εμποδιστεί από τη πρόσβαση του στη δωρεάν σίτιση στη Λέσχη και δεν θα προχωρήσουν σε καμία αλλαγή ή μείωση των εισοδηματικών κριτηρίων που βρίσκονται στα 45.000€ για ετήσιο οικογενειακό εισόδημα για την έκδοση κάρτας σίτισης, αναφέρουν ότι απέσπασαν οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ μετά από κινητοποιήσεις.

Οπως αναφέρουν οι φοιτητές, οι παραπάνω δεσμεύσεις αποτελούν απόδειξη ότι ο συλλογικός, οργανωμένος αγώνας μέσα από τους συλλόγους μας, τα επιθετικά αιτήματα & οι διεκδικήσεις μας για δωρεάν φοιτητική μέριμνα & σύγχρονες σπουδές είναι που μπορούν να ασκούν ουσιαστική πίεση, να αποφέρουν δεσμεύσεις, μέτρα ανακούφισης για τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών

Ολη η ανακοίνωση των ΦΣ Θεσσαλονίκης

Η κρατική καταστολή & το χτύπημα των δικαιωμάτων μας δεν θα περάσουν!

Δυναμώνουμε τον συλλογικό αγώνα & τη διεκδίκηση

για δωρεάν, καθολική, αναβάθμιση σίτιση στη Λέσχη του ΑΠΘ!

Οι φοιτητικοί σύλλογοι Μαθηματικού, Φυσικού, Βιολογικού, Γεωλογικού, Χωροταξίας, Οδοντιατρικής, ΠΤΔΕ και ΣΟΦΕΘ προχωρήσαμε σήμερα σε κινητοποίηση ενάντια στη κρατική καταστολή & το χτύπημα του δικαιώματος των φοιτητών στη δωρεάν σίτιση στη λέσχη του ΑΠΘ. Πραγματοποιήθηκε πορεία μέσα στη πανεπιστημιούπολη και παρέμβαση στο νέο Πρύτανη του ΑΠΘ, Α. Αποστολίδη στην οποία μεταφέρθηκαν οι αποφάσεις, τα αιτήματα & οι διεκδικήσεις των Συλλόγων, αποσπάστηκαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πλευρά των νέων πρυτανικών αρχών.

Πιο συγκεκριμένα, θέσαμε ότι σήμερα, 15 χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, προστίθενται συνεχώς νέοι κρίκοι στην αλυσίδα των μέτρων κρατικής καταστολής, αυταρχισμού και τρομοκρατίας, που προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις, για να επιβληθεί “σιγή νεκροταφείου”, υποταγή στη σύγχρονη βαρβαρότηταΑποδείχτηκε περίτρανα ότι η καταστολή  υπηρετεί την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων ως αναγκαίο συμπλήρωμα της, για αυτό και εμφανίζονται πάντα χέρι-χέρι. Όπως το τελευταίο διάστημα, με την ένταση της καταστολής απέναντι στο λαό που διαδηλώνει ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στη σφαγή στη Γάζα, με την αναίτια επίθεση των ΜΑΤ στην μεγαλειώδη συγκέντρωση αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης, την σύλληψη νεαρού Παλαιστίνιου που συμμετείχε στις διαδηλώσεις ακόμα και την προσαγωγή διαδηλωτών λόγω ανάρτησης τη παλαιστινιακής σημαίας που αποτέλεσαν κρίσιμο κρίκο της έντασης της καταστολής αυτή την περίοδο όπως εκφράστηκε και με τον ξυλοδαρμό μαθήτριας που συμμετείχε σε αντιφασιστική συναυλία την ίδια ώρα που φασίστες σουλατσάρουν με την ανοχή της αστυνομίας. Ταυτοχρόνως, μας προκάλεσε λ οργή η εν ψυχρών δολοφονία του 17χρονου Ρομά στην Βοιωτία που προστίθενται σε αντίστοιχες των προηγούμενων χρόνων και επιβεβαιώνει ότι η αστυνομική βία και ο ρατσισμός αποτελούν συστατικό στοιχείο ενός εχθρικού για το λαό κράτος! Ακριβώς αυτός είναι και ο λόγος που βλέπουμε και στη χώρα μας να εντείνεται η καταστολή, αφού συγχρόνως εντείνεται και η επίθεση στη ζωή, στις σπουδές, στα κεκτημένα και τους αγώνες του εργατικού- λαϊκού, αλλά και του φοιτητικού κινήματος.

Αναδείξαμε ότι χαρακτηριστικό παράδειγμα μέσα στο Πανεπιστήμιο, αποτελεί η προσπάθεια επιβολής κάρτας σίτισης στη Λέσχη, χτυπήματος δηλαδή του δικαιώματος των φοιτητών να σιτίζονται δωρεάν, μετατροπή τους ακόμα περισσότερο σε εν δυνάμει πελατολόγιο για τον εργολάβο! Παράλληλα, μεταφέραμε και την ανάγκη άμεσης επίλυσης της σίτισης των φοιτητών της Γεωπονίας, της Δασολογίας, της ΣΚΤ και του ΤΕΦΑΑ σε εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου εκτος της πανεπιστημιούπολης όπως στο αγρόκτημα του ΑΠΘ, στον Φοίνικα και στη Θέρμη που δεν υφίστανται με αποτέλεσμα εκατοντάδες φοιτητές να μην έχουν πρόσβαση σε δωρεάν σίτιση. Για την τραγική αυτή κατάσταση βέβαια, ευθύνη έχουν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις που βλέπουν ως κόστος την ανάγκη των φοιτητών για δωρεάν σίτιση, αλλά και το ίδιο το ΑΠΘ που έχει αναθέσει τη λειτουργία της Λέσχης σε εργολάβο, που προσπαθεί να βγάλει κέρδη πατώντας στις πλάτες μας. Αυτό φυσικά αποτελεί συνέχεια της χρόνιας υποχρηματοδότησης των σχολών σε όλη τη χώρα, αφού τα τελευταία 10 χρόνια έχει κοπεί το 70% της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων.  

Παράλληλα, θίξαμε ότι όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια ώρα που το κόστος ζωής και σπουδών ολοένα και αυξάνεται, που η ακρίβεια τσακίζει το εισόδημα των οικογενειών μας, που αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε πανάκριβα ενοίκια με τις Εστίες να καλύπτουν μόλις το 2% των φοιτητών του ΑΠΘ, που χιλιάδες συμφοιτητές μας ακόμα και πρωτοετείς αναγκάζονται να δουλέψουν για να καταφέρουν να σπουδάσουν! Και αντί ο κρατικός προϋπολογισμός που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα να δίνει λεφτά για τις ανάγκες μας, αντίθετα κοιτάει πως να δώσει ζεστό χρήμα στις επιχειρήσεις από τη φόρολεηλασία που δέχονται οι οικογένειες μας, που πληρώνουν το 95% των συνολικών φόρων, ενώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι πληρώνουν μόλις το 5%. Είναι χαρακτηριστικό για παράδειγμα το γεγονός ότι αναμένονται έσοδα από τον ΦΠΑ στα 24,3 δις, ενώ για εμάς τους φοιτητές παίζεται κορόνα γράμματα ακόμα και η ίδια μα η σίτιση.

Μετά την παρέμβαση των Συλλόγων, σε συνέχεια και όλων των προηγούμενων κινητοποιήσεων & παρεμβάσεων του προηγούμενου διαστήματος οι πρυτανικές αρχές δεσμεύτηκαν ότι:

  • Κανένας φοιτητής δεν θα εμποδιστεί από τη πρόσβαση του στη δωρεάν σίτιση στη Λέσχη!

  • Δεν θα προχωρήσουν σε καμία αλλαγή ή μείωση των εισοδηματικών κριτηρίων που βρίσκονται στα 45.000€ για ετήσιο οικογενειακό εισόδημα για την έκδοση κάρτας σίτισης!

  • Θα διευθετηθεί η σίτιση των φοιτητών με τη μεταφορά μερίδων στο αγρόκτημα του ΑΠΘ, στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Δασολογίας στον Φοίνικα, στη Θερμή για τους φοιτητές ΤΕΦΑΑ & ΣΚΤ. Επίσης, δεσμεύτηκαν για τη δωρεάν μεταφορά των φοιτητών στο αγρόκτημα του ΑΠΘ με ευθύνη του Πανεπιστημίου.

  • Θα προχωρήσει η άμεση έναρξη των αντισεισμικών ελέγχων σε όλα τα κτίρια του Πανεπιστημίου.

Οι παραπάνω δεσμεύσεις αποτελούν απόδειξη ότι ο συλλογικός, οργανωμένος αγώνας μέσα από τους συλλόγους μας, τα επιθετικά αιτήματα & οι διεκδικήσεις μας για δωρεάν φοιτητική μέριμνα & σύγχρονες σπουδές είναι που μπορούν να ασκούν ουσιαστική πίεση, να αποφέρουν δεσμεύσεις, μέτρα ανακούφισης για τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών! Δεν εφησυχάζουμε! Δυναμώνουμε τον αγώνα, την οργάνωση σε κάθε έτος και Τμήμα για την υλοποίηση τους & την ενίσχυση της διεκδίκησης των αναγκών μας!

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sholeio_ekpaideysi.jpg
Διευθυντές Σχολικών Μονάδων: «Λήψη μέτρων με στόχο την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς»
«Το ΥΠΑΙΘΑ θα πρέπει να διασφαλίσει ότι όλες οι σχολικές μονάδες, με το άνοιγμά τους τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024, θα είναι πλήρως στελεχωμένες»
Διευθυντές Σχολικών Μονάδων: «Λήψη μέτρων με στόχο την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς»