πανεπιστημια
Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ)

Το ανθρώπινο δυναμικό του δημόσιου Πανεπιστημίου αποτελεί την πλέον κρίσιμη παράμετρο για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του και συνιστά τον πλέον καθοριστικό παράγοντα που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξή του. Όμως οι συσσωρευμένες ελλείψεις σε θέσεις ΔΕΠ, που διαπιστώνονται και από την ΕΘΑΑΕ, είναι μεγάλες (διπλάσια αναλογία φοιτητών/καθηγητών από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο).

Παρά ταύτα, η έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς βρήκε και πάλι τα πανεπιστήμια με νέα κενά σε θέσεις ΔΕΠ και λοιπό προσωπικό, δεδομένης και της αφυπηρέτησης πολλών συναδέλφων στις 31/8/2023, καθώς δεν έχουν ακόμη κατανεμηθεί οι θέσεις του 2023. Η ΠΟΣΔΕΠ ζητά οι νέες θέσεις μελών ΔΕΠ να προγραμματίζονται και δίνονται εγκαίρως, ώστε οι χρονοβόρες διαδικασίες  που απαιτούνται για την πλήρωσή τους να ξεκινούν πολύ πριν την αποχώρηση των συναδέλφων που αφυπηρετούν.

Επιπλέον, η πρόσκληση πρόσληψης για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 προσωρινών διδασκόντων μέσω της δράσης για «απόκτηση ακαδημαϊκής διδακτικής εμπειρίας σε νέους επιστήμονες κατόχους διδακτορικού» εκδόθηκε με μεγάλη καθυστέρηση στις 26/09/2023, δημιουργώντας μια απαράδεκτη και ιδιαίτερα δυσχερή κατάσταση αναφορικά με την κάλυψη των τακτικών και έκτακτων εκπαιδευτικών αναγκών για το χειμερινό εξάμηνο.

Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι ακόμη και η αναλογία 1:1 μεταξύ αποχωρήσεων και νέων θέσεων μελών ΔΕΠ καλύπτει μόνο το 65% του συνόλου των αποχωρήσεων στα ΑΕΙ που προϋπήρχαν της αναδιάταξης του χώρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τον ν.4610/2019. Το υπόλοιπο 35% των νέων θέσεων κατανέμεται, βάσει των κριτηρίων της ΕΘΑΑΕ, στα νεοϊδρυθέντα τμήματα για τη μερική κάλυψη των μεγάλων αναγκών τους, δεδομένης και τη ανεπαρκούς στελέχωσής τους κατά την έναρξη λειτουργίας τους.

Δεδομένου ότι για μια μακρά χρονική περίοδο δε δόθηκε καμία νέα θέση, είναι σαφές ότι απαιτείται μια σημαντικού βαθμού υπερκάλυψη των αποχωρήσεων σε βάθος πολλών ετών ώστε να αντιμετωπιστεί δραστικά η υφιστάμενη υποστελέχωση του δημόσιου πανεπιστημίου και να οδηγηθούμε σε έναν αποδεκτό λόγο φοιτητών ανά διδάσκοντα.  

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ)

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

 

Ο Πρόεδρος

Ιωάννης Σεϊμένης

Καθηγητής

 

Ο Γραμματέας

Γιώργος Λιτσαρδάκης

Καθηγητής

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

taksi
Πρότυπα, Πειραματικά και Εκκλησιαστικά Σχολεία: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί κατάλογοι των αιτήσεων εισαγωγής
Αναλυτικά η ενημέρωση αιτούντων για εισαγωγή στα Πρότυπα (Π.Σ.), Πειραματικά (ΠΕΙ.Σ.) ή Εκκλησιαστικά Σχολεία (Ε.Κ.)
Πρότυπα, Πειραματικά και Εκκλησιαστικά Σχολεία: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί κατάλογοι των αιτήσεων εισαγωγής