πανεπιστημια
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ)

Το ανθρώπινο δυναμικό του δημόσιου Πανεπιστημίου αποτελεί την πλέον κρίσιμη παράμετρο για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του και συνιστά τον πλέον καθοριστικό παράγοντα που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξή του. Όμως οι συσσωρευμένες ελλείψεις σε θέσεις ΔΕΠ, που διαπιστώνονται και από την ΕΘΑΑΕ, είναι μεγάλες (διπλάσια αναλογία φοιτητών/καθηγητών από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο).

Παρά ταύτα, η έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς βρήκε και πάλι τα πανεπιστήμια με νέα κενά σε θέσεις ΔΕΠ και λοιπό προσωπικό, δεδομένης και της αφυπηρέτησης πολλών συναδέλφων στις 31/8/2023, καθώς δεν έχουν ακόμη κατανεμηθεί οι θέσεις του 2023. Η ΠΟΣΔΕΠ ζητά οι νέες θέσεις μελών ΔΕΠ να προγραμματίζονται και δίνονται εγκαίρως, ώστε οι χρονοβόρες διαδικασίες  που απαιτούνται για την πλήρωσή τους να ξεκινούν πολύ πριν την αποχώρηση των συναδέλφων που αφυπηρετούν.

Επιπλέον, η πρόσκληση πρόσληψης για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 προσωρινών διδασκόντων μέσω της δράσης για «απόκτηση ακαδημαϊκής διδακτικής εμπειρίας σε νέους επιστήμονες κατόχους διδακτορικού» εκδόθηκε με μεγάλη καθυστέρηση στις 26/09/2023, δημιουργώντας μια απαράδεκτη και ιδιαίτερα δυσχερή κατάσταση αναφορικά με την κάλυψη των τακτικών και έκτακτων εκπαιδευτικών αναγκών για το χειμερινό εξάμηνο.

Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι ακόμη και η αναλογία 1:1 μεταξύ αποχωρήσεων και νέων θέσεων μελών ΔΕΠ καλύπτει μόνο το 65% του συνόλου των αποχωρήσεων στα ΑΕΙ που προϋπήρχαν της αναδιάταξης του χώρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τον ν.4610/2019. Το υπόλοιπο 35% των νέων θέσεων κατανέμεται, βάσει των κριτηρίων της ΕΘΑΑΕ, στα νεοϊδρυθέντα τμήματα για τη μερική κάλυψη των μεγάλων αναγκών τους, δεδομένης και τη ανεπαρκούς στελέχωσής τους κατά την έναρξη λειτουργίας τους.

Δεδομένου ότι για μια μακρά χρονική περίοδο δε δόθηκε καμία νέα θέση, είναι σαφές ότι απαιτείται μια σημαντικού βαθμού υπερκάλυψη των αποχωρήσεων σε βάθος πολλών ετών ώστε να αντιμετωπιστεί δραστικά η υφιστάμενη υποστελέχωση του δημόσιου πανεπιστημίου και να οδηγηθούμε σε έναν αποδεκτό λόγο φοιτητών ανά διδάσκοντα.  

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ)

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

 

Ο Πρόεδρος

Ιωάννης Σεϊμένης

Καθηγητής

 

Ο Γραμματέας

Γιώργος Λιτσαρδάκης

Καθηγητής

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Τι σημαίνει η λέξη «ακηδία»;

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Κατσαρίδες στο σπίτι: Τα φυτά που «υπόσχονται» φυσική απώθηση

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κάψιμο από τον ήλιο
Αντηλιακό: Τα λάθη που μειώνουν την προστασία του δέρματος
Από τη λάθος ποσότητα μέχρι την ελλιπή ανανέωση μέσα στη μέρα, αρκετές συνήθειες δημιουργούν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας χωρίς ουσιαστική προστασία...
Αντηλιακό: Τα λάθη που μειώνουν την προστασία του δέρματος
Καφές
Υπολείμματα καφέ: 4 πρακτικές χρήσεις τους που ίσως δεν γνωρίζετε
Τα υπολείμματα του καφέ μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμα τόσο στο σπίτι όσο και στον κήπο ή ακόμη και στην προσωπική φροντίδα.
Υπολείμματα καφέ: 4 πρακτικές χρήσεις τους που ίσως δεν γνωρίζετε
Πόνος στην κοιλιά
Τι κρύβεται πίσω από τον πόνο στην αριστερή πλευρά της κοιλιάς
Σε αρκετές περιπτώσεις οφείλεται σε κάτι απλό και παροδικό, υπάρχουν όμως και καταστάσεις που χρειάζονται άμεση ιατρική αξιολόγηση.
Τι κρύβεται πίσω από τον πόνο στην αριστερή πλευρά της κοιλιάς