Απαλλαγή και δικαίωση του εκπαιδευτικού Βασίλη Μορέλλα από όλες τις κατηγορίες
Το αμάρτημά του; Ότι ζητούσε να λαμβάνονται δημοκρατικά οι αποφάσεις στον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου του! Συγκεκριμένα κατηγορήθηκε ότι διατύπωσε την άποψη του, η οποία ήταν και θέση της πλειοψηφίας, για τον σχολικό κανονισμό.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα - ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Χανίων ο εκπαιδευτικός Βασίλης Μορέλλας απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες που του είχαν προσαφθεί καθώς και ότι η συγκεκριμένη υπόθεση μπήκε στο αρχείο.

Σημαντικό ρόλο στην κατάληξη αυτής της υπόθεσης έπαιξε η στήριξη που εξέφρασαν και γονείς του συγκεκριμένου σχολείου, ο κλάδος στα Χανιά μέσα από τις παρεμβάσεις της ΕΛΜΕ Χανίων, τα ψηφίσματα συμπαράστασης από άλλα σωματεία, περιλαμβανομένης της ΟΛΜΕ. Προέκυψε επίσης από την σταθερή και συλλογική αντίσταση που πρόβαλλε ο Σύλλογος Διδασκόντων στις αυθαιρεσίες του διευθυντή του Γυμνασίου Αλικιανού. Ιδιαίτερη μνεία χρειάζεται να γίνει για τους αναπληρωτές και τις αναπληρώτριες που υπηρετούσαν στο συγκεκριμένο σχολείο καθώς αν και ελαστικά εργαζόμενοι και επομένως και αντικειμενικά πιο ευάλωτοι «δεν μάσησαν» και μπήκαν μπροστά στον αγώνα.

Τι προηγήθηκε

Με έγγραφό του ο προϊστάμενος της ΔΔΕ Χανίων είχε καλέσει σε απολογία τον εκπαιδευτικό Βασίλη Μορέλλα με τις κατηγορίες περί «παράβασης καθήκοντος» και «σοβαρής απείθειας». Το αμάρτημά του; Ότι ζητούσε να λαμβάνονται δημοκρατικά οι αποφάσεις στον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου του! Συγκεκριμένα κατηγορήθηκε ότι διατύπωσε την άποψη του, η οποία ήταν και θέση της πλειοψηφίας, για τον σχολικό κανονισμό.

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Χανίων

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων ενημερώνει τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους σε σχέση με τα γεγονότα στο Γυμνάσιο Αλικιανού την προηγούμενη σχολική χρονιά,   ότι ο συνάδελφος Βασίλης Μορέλλας απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες που του είχαν προσαφθεί καθώς και ότι η συγκεκριμένη υπόθεση μπήκε στο αρχείο.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων αισθάνεται δικαιωμένο από αυτή την εξέλιξη καθώς  η απόφαση της απαλλαγής αναγνωρίζει τα βασικά σημεία που είχαμε επισημάνει στον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Για παράδειγμα:

· ότι ένας διευθυντής δεν δικαιούται να «λήγει» τις συνεδριάσεις του Συλλόγου χωρίς την άδεια του ίδιου του Συλλόγου.

· ότι κανένας συνάδελφος ή συναδέλφισσα μέσα στον Σύλλογο Διδασκόντων δεν έχει δικαίωμα «βέτο».

Εκτιμούμε ωστόσο ότι το δίκιο του συναδέλφου και του Συλλόγου Διδασκόντων δεν έφτανε για να τελεσφορήσει με θετικό τρόπο η συγκεκριμένη υπόθεση. Η πετυχημένη και μαζική παράσταση διαμαρτυρίας που κάλεσε η ΕΛΜΕ Χανίων την Τετάρτη 21 Ιούνη, ζητώντας την απαλλαγή του συγκεκριμένου συναδέλφου, αλλά και την αποτροπή κάθε σκέψης κλήσης άλλων συναδέλφων από το σχολείο, ήταν πάρα πολύ σημαντική για αυτή την εξέλιξη. Κατά την γνώμη μας έγινε φανερό ότι οι κατηγορίες ήταν ανυπόστατες, έθιγαν το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και ψήφο στους Συλλόγους Διδασκόντων, έθιγαν το τεκμήριο της αθωότητας και επιχειρούσαν να «νομιμοποιήσουν» άτυπα ένα παράνομο «δικαίωμα» διευθυντικού βέτο στις αποφάσεις της εκάστοτε πλειοψηφίας ενός Συλλόγου.

Σημαντικό ρόλο στην κατάληξη αυτής της υπόθεσης έπαιξε η στήριξη που εξέφρασαν και γονείς του συγκεκριμένου σχολείου, ο κλάδος στα Χανιά μέσα από τις παρεμβάσεις της ΕΛΜΕ Χανίων, τα ψηφίσματα συμπαράστασης από άλλα σωματεία, περιλαμβανομένης της ΟΛΜΕ. Προέκυψε επίσης από την σταθερή και συλλογική αντίσταση που πρόβαλλε ο Σύλλογος Διδασκόντων στις αυθαιρεσίες του διευθυντή του Γυμνασίου Αλικιανού. Ιδιαίτερη μνεία χρειάζεται να γίνει για τους αναπληρωτές και τις αναπληρώτριες που υπηρετούσαν στο συγκεκριμένο σχολείο καθώς αν και ελαστικά εργαζόμενοι και επομένως και αντικειμενικά πιο ευάλωτοι «δεν μάσησαν» και μπήκαν μπροστά στον αγώνα.  Μετά από αυτά μπορούμε να δηλώσουμε δημόσια:

ü                  οι Σύλλογοι υποχρεούνται και δικαιούνται να συνεχίσουν να αποφασίζουν με πλειοψηφία, να υπερασπίζονται την παιδαγωγική ελευθερία, τα εργασιακά τους δικαιώματα καθώς και το δικαίωμα των μαθητών στην μόρφωση, ακόμη και όταν οι διευθυντές υπονομεύουν την εύρυθμη λειτουργία τους.

ü                  τα δικαιώματα των Συλλόγων και των εκπαιδευτικών παραμένουν ισχυρά κατοχυρωμένα τόσο σε νόμους που έχουν κατακτήσει προηγούμενες γενιές αγωνιζόμενων εκπαιδευτικών, σε πείσμα των κυβερνήσεων που αλλοιώνουν αυτούς τους νόμους συνεχώς, όσο και κυρίως στην ενεργητική, αγωνιστική αλληλεγγύη όλων των εκπαιδευτικών, μέσα στους ζωντανούς Συλλόγους Διδασκόντων και τις ΕΛΜΕ, σε συνεργασία με κάθε σχολική κοινότητα!

ü                  Η ελεύθερη συνδικαλιστική δράση είναι αδιαπραγμάτευτη. Η ΕΛΜΕ Χανίων θα υπερασπιστεί- όπως έκανε μέχρι τώρα- τα δικαιώματα κάθε συναδέλφου απέναντι σε οποιαδήποτε απόπειρα εκφοβισμού, πειθαρχικού ελέγχου  της συνδικαλιστικής δράσης και της έκφρασης .

Με αυτά τα διδάγματα θα δώσουμε και όλες τις επόμενες μάχες στις οποίες μας αναγκάζουν οι αντι-εκπαιδευτικές κυβερνητικές πολιτικές την χρονιά που έρχεται!

Πρόκειται για σημαντική νίκη για τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και των Συλλόγων Διδασκόντων γενικά, αλλά και ειδικότερα για το δικαίωμα αυτά να διεκδικούνται ανυποχώρητα!

 

--

    Εκ μέρους του ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων
 
  Ο Πρόεδρος                  Ο Γ. Γραμματέας
 Χρήστος Μπέλμπας      Μανώλης Γιακουμάκης

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τα νέα εφάπαξ για τους εκπαιδευτικούς

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aristoteleio panepistimio thessalonikis
ΑΠΘ: Διεθνή διάκριση διεκδικεί η φοιτητική ομάδα iGEM Thessaloniki - Παρουσίαση του πρότζεκτ τους
Συνάντηση του Πρύτανη με τη φοιτητική ομάδα iGEM Thessaloniki: Παρουσίαση του νέου πρότζεκτ με το οποίο η ομάδα θέτει υποψηφιότητα για χρυσό μετάλλιο...
ΑΠΘ: Διεθνή διάκριση διεκδικεί η φοιτητική ομάδα iGEM Thessaloniki - Παρουσίαση του πρότζεκτ τους