elliniko-mesogeiako-panepistimio
Ποιο τμήμα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου σημείωσε αύξηση 35%

Στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) του ΕΛΜΕΠΑ, σύμφωνα με τα φετινά αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων, πέτυχαν 70 φοιτητές έναντι 52 πέρσι, αποτελώντας το Τμήμα με το μεγαλύτερο ποσοστό σε αύξηση εισακτέων στην Κρήτη κατά 35%. 

Στο Τμήμα επιπλέον στάλθηκαν από το Υπουργείο στατιστικά στοιχεία των επιτυχόντων φοιτητών του. Το ποσοστό των επιτυχόντων φοιτητών που επέλεξαν το Τμήμα ως πρώτη τους επιλογή είναι 41%, ενώ στο 74% των επιτυχόντων ήταν στις 5 πρώτες επιλογές τους (Σχήμα 1). Ως προς την γεωγραφική κατανομή, το 48% των επιτυχόντων του Τμήματος κατάγονται από την Κρήτη.
Αν περιοριστούμε στους 52 εισαχθέντες από τα ΓΕΛ, προκύπτει ότι οι μισοί επιτυχόντες (50%) επέλεξαν πρώτο το Τμήμα ΔΕΤ στο μηχανογραφικό τους, με το 83% το επιλέγει ανάμεσα στις 5 πρώτες επιλογές τους (Σχήμα 2). Η μέση επίδοση των επιτυχόντων από ΓΕΛ έφτασε τα 9.500 μόρια με τη βάση εισαγωγής του Τμήματος να είναι στα 8.250 και ο πρώτος σε βαθμολογία επιτυχών συγκέντρωσε 15.290 μόρια. Στους εισαχθέντες από τα ΕΠΑΛ, η μέση βαθμολογία έφτασε τα 13.000 μόρια με τον πρώτο να συγκεντρώνει 14.460 και τον τελευταίο 12.320 μόρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά που δείχνουν την υψηλή ζήτηση του Τμήματος στα ΕΠΑΛ, αν υπήρχε δυνατότητα μεταφοράς των κενών θέσεων του Τμήματος στην κατηγορία αυτή, θα μπορούσαν να καλυφθούν από μαθητές του ΕΠΑΛ που ξεπέρασαν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και είχαν επιλέξει το Τμήμα ΔΕΤ.

pososta_tmimatos

Σχήμα 1. Το ποσοστό των επιτυχόντων φοιτητών του Τμήματος ΔΕΤ, ως προς την σειρά προτίμησης τους, για τους 70 εισαχθέντες από όλες τις κατηγορίες.

pososta_tmimatos

Σχήμα 2. Το ποσοστό των επιτυχόντων φοιτητών του Τμήματος ΔΕΤ, ως προς την σειρά προτίμησης τους, για τους 52 εισαχθέντες από ΓΕΛ.

Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν την ξεκάθαρα ανοδική του πορεία του Τμήματος που πληροί όλα τα Ακαδημαϊκά Κριτήρια και ξεκίνησε δωρεάν το πρώτο Μεταπτυχιακό στην Ελλάδα στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό το 2021. Το Τμήμα ΔΕΤ είναι το μοναδικό Πανεπιστημιακό Τμήμα του νομού Λασιθίου που προσφέρει επιτυχημένα προγράμματα σπουδών και στα τρία επίπεδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο σπουδών, τοποθετώντας όχι μόνο το Δήμο Αγίου Νικολάου αλλά και συνολικά το νομό Λασιθίου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Το σύνολο των υποδομών του Τμήματος (Βιβλιοθήκη, 6 Εργαστήρια Η/Υ, Εστιατόριο, κτλ)  είναι σε πλήρη λειτουργία και ειδικά από φέτος λειτουργεί δωρεάν για τους φοιτητές μας και το κλειστό Γυμναστήριο του Τμήματος. Στόχος για το επόμενο διάστημα αποτελεί η επίλυση κρίσιμων διαχρονικών ζητημάτων, όπως είναι η φοιτητική εστία, το κόστος/συχνότητα δρομολογίων αλλά και η ένταξη του Τμήματος και στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο.  Με δεδομένο πως το όφελος από την ισχυροποίηση του Τμήματος και την ενίσχυση του φοιτητικού του δυναμικού, είναι ασύγκριτα μεγαλύτερο από το όποιο κόστος απαιτείται για την επίλυση των παραπάνω ζητημάτων, ευελπιστούμε στην ουσιαστική συνδρομή τοπικών φορέων και στις πολιτικές παρεμβάσεις που απαιτούνται για την επίλυσή τους. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Νεκροταφείο
Οικογενειακό επεισόδιο πάνω από... τάφο: Χτύπησε με μαρμάρινο σταυρό τη νύφη του στο κεφάλι
Ισχυρίστηκε ότι η νύφη του έχασε την ισορροπία της και έπεσε μόνη της πάνω στον σταυρό
Οικογενειακό επεισόδιο πάνω από... τάφο: Χτύπησε με μαρμάρινο σταυρό τη νύφη του στο κεφάλι