Thumbnail
Δικαιολογητικά για Άδεια Άσκησης Ιδιωτικού Έργου

«Σας γνωρίζουμε ότι κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Υπηρεσίας μας εκδόθηκε η αριθ. 109/2019 Γνωμοδότηση του Ε’ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό Εσωτερικών και αφορά στην εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 31 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν.3528/2007), όπως ισχύει, περί άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή.»

Δείτε εδώ αναλυτικά την εγκύκλιο

Δείτε εδώ την γνωμοδότηση

Σύμφωνα με την εν λόγω γνωμοδότηση:
Για την παροχή έργου ή εργασίας με αμοιβή από υπάλληλο του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ που διέπονται από τον Υπαλληλικό Κώδικα στο Δημόσιο ή σε δημόσιους φορείς (ΝΠΔΔ, ΟΤΑ κλπ.) απαιτείται άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του Υ.Κ., καθόσον η τήρηση της διαγραφόμενης από το νόμο διαδικασίας είναι ανεξάρτητη της νομικής μορφής του εργοδότη, ήτοι του αν το προς ανάθεση έργο ή εργασία παρέχεται σε ιδιώτη εργοδότη ή στο Δημόσιο ή σε δημόσιους φορείς (ΝΠΔΔ, ΟΤΑ κλπ.).

Επισημαίνεται ότι παραμένουν σε ισχύ οι διατάξεις του άρθρου 127 του ν.4957/2022 σχετικά με την παροχή διδακτικού και ερευνητικού έργου από δημοσίους υπαλλήλους, σύμφωνα με τις οποίες, υπό τις οριζόμενες στη διάταξη προϋποθέσεις, δεν απαιτείται χορήγηση άδειας για άσκηση ιδιωτικού έργου με αμοιβή (σχετ. η αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ.69/212/οικ.13260/12-8-2022, ΑΔΑ: 694Δ46ΜΤΛ6-ΨΒΒ)».

Δικαιολογητικά για Άδεια Άσκησης Ιδιωτικού Έργου

Γενικές πληροφορίες για την άσκηση ιδιωτικού έργου ΕΔΩ

Σχετικά με Διδακτικό ή Ερευνητικό έργο, πατήστε ΕΔΩ

Υπεύθυνη δήλωση- γνωστοποίηση για ΑΕΙ, Ερευνητικούς φορείς κλπ ΕΔΩ

Για παροχή υπηρεσιών προς το Ι.Ε.Π., πατήστε ΕΔΩ και για το αντίστοιχο υπόδειγμα ΕΔΩ

Προσοχή: Ενημέρωση της Δ.Δ.Ε. Δ'  Αθήνας για Διδακτικό ή Ερευνητικό έργο

 

  1. Η προβλεπόμενη από τον συγκεκριμένο νόμο ενημέρωση της Υπηρεσίας μας πρέπει να γίνεται αποκλειστικά με Υπεύθυνη Δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 και όχι με απλό Ενημερωτικό Σημείωμα!
  2. Στην Υπεύθυνη Δήλωση θα πρέπει να αναφέρονται από τους εκπαιδευτικούς οπωσδήποτε και τα 4 στοιχεία (σωρευτικά) που προβλέπει ο νόμος για την ενημέρωση της Υπηρεσίας, δηλαδή:

Α) το Α.Ε.Ι. ή τον ερευνητικό ή τεχνολογικό φορέα προς το οποίο θα παρασχεθεί το διδακτικό ή ερευνητικό έργο,

Β) το ακριβές αντικείμενο,

Γ) τη χρονική διάρκεια και

Δ) τις ημέρες και ώρες απασχόλησής τους ανά εβδομάδα

 Εάν λείπει έστω και ένα, από τα ανωτέρω προβλεπόμενα από το νόμο 4 στοιχεία, η Υπεύθυνη Δήλωση δε θα μπορεί να γίνει αποδεκτή και θα θεωρείται ότι η Υπηρεσία δεν ενημερώθηκε.

        Επίσης,  για λόγους διασφάλισης, τόσο των εκπαιδευτικών όσο και της Υπηρεσίας μας, και προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον τυχόν προβλήματα στη διαδικασία πληρωμής του παρεχόμενου έργου από τους εκάστοτε φορείς,  εκτός από την ανωτέρω Υπεύθυνη Δήλωση, παρακαλούμε:

  • να προσκομίζετε επιπρόσθετα ΒΕΒΑΙΩΣΗ του φορέα (ΑΕΙ ή ερευνητικού ή τεχνολογικού φορέα) στην οποία να αναφέρεται ρητά ότι το έργο εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 127 του Ν.4957/2022 ΚΑΙ ότι ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή του άρθρου 31 του Ν. 3528/2007 (ΦΕΚ Α΄26).

 Τέλος, σας υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα πάντα με τις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου, η παράλειψη ενημέρωσης  της υπηρεσίας εκ μέρους του υπαλλήλου συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα, σύμφωνα με την περ. κε) της παρ. 1 του άρθρου 107 του ν. 3528/2007.

------------------------------------------------------------------------------

Για άλλου είδους άδειες άσκησης ιδιωτικού έργου, ισχύουν τα παρακάτω δικαιολογητικά, προκειμένου να εξεταστούν από το ΠΥΣΔΕ

 Εφιστούμε την προσοχή στους εκπαιδευτικούς που αιτούνται τη χορήγηση άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή, ότι η σχετική άδεια θα ξεκινά από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης κάθε ενδιαφερόμενου εκπαιδευτικού., χωρίς τη δυνατότητα αναδρομικότητας.

Σχετικά με τις υποχρεώσεις προς το τμήμα Β' - Οικονομικό, παραπέμπουμε για ενημέρωση στην ενότητα για την πολυθεσία πατήστε  ΕΔΩ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

altsxaimer.jpg
Αλτσχάιμερ: Η δημοφιλής διατροφή που φρενάρει την άνοια και δυναμώνει τη μνήμη
Δημοφιλές διατροφικό μοτίβο ενδεχομένως να μπορεί να αναστρέψει την εξέλιξη της άνοιας και να μειώσει τις διαταραχές μνήμης
Αλτσχάιμερ: Η δημοφιλής διατροφή που φρενάρει την άνοια και δυναμώνει τη μνήμη
Lauterbrunnen
Το γραφικό χωριό της Ελβετίας που θέλει να χρεώνει τους επισκέπτες
Η προτεινόμενη χρέωση, η οποία θα καταβληθεί μέσω μιας εφαρμογής για smartphone, θα είναι μεταξύ 5 και 10 ελβετικών φράγκων (5,50 έως 10,99 $) και θα...
Το γραφικό χωριό της Ελβετίας που θέλει να χρεώνει τους επισκέπτες