φοιτητες
in.gr
Η ανακοίνωση έρχεται μια ημέρα μετά τη δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρου Παππά που κινήθηκε σε αντίθετη κατεύθυνση

«Η συζήτηση για την παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος και τελικά για την αναθεώρησή του. δεν είναι απλώς νομικά εσφαλμένη: είναι η υποστήριξη της εκχώρησης του κοινωνικού αγαθού της ανώτατης παιδείας σε ιδιώτες, η υπαγωγή των πανεπιστημίων στους κανόνες του αγοραίου ανταγωνισμού, τέλος η μετατροπή των πτυχίων σε εμπόρευμα»

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το  Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με το θέμα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι κανένα νομικό τέχνασμα δεν μπορεί να νομιμοποιήσει μια τέτοια μεταστροφή, που θα αποστερήσει την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στην ανώτατη παιδεία και θα εξουθενώσει την λειτουργία των πανεπιστημίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται ακλόνητα την δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση και το συνταγματικό της θεμέλιο.

Η ανακοίνωση έρχεται μια ημέρα μετά τη δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρου Παππά που κινήθηκε σε αντίθετη κατεύθυνση: «Η επαναδιατύπωση του άρθρου 16, πρέπει να είναι τέτοια που να εξασφαλίζει την ποιότητα των δημόσιων πανεπιστημίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκει να εκφράσει, μεσαία, μικρομεσαία στρώματα. Η ίδρυση μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίωνθα ανακουφίσει αυτά τα κοινωνικά στρώματα, από το βάρος των διδάκτρων που δίνουν σε χώρες των Βαλκανίων και ενδεχομένως θα μειώσει και την παραπαιδεία», είπε ο Πέτρος Παππάς, συντασσόμενος με την πολιτική της κυβέρνησης της Νέα Δημοκρατίας για το ζήτημα αυτό.

Ολη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Για την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου

H ανώτατη εκπαίδευση σε όλη την Ευρώπη λειτουργεί με όρους δημόσιας υπηρεσίας. Αυτή την δημοκρατική και δικαιοκρατική παράδοση υποστηρίζει και το άρθρο 16 του Ελληνικού Συντάγματος που προβλέπει ότι τα πανεπιστήμια είναι ν.π.δ.δ. πλήρως αυτοδιοικούμενα: για να μην μπορεί η εκάστοτε κυβέρνηση να παρεμβαίνει στις εκπαιδευτικές και ερευνητικές διαδικασίες και για να μην έχουν οι ισχυροί οικονομικοί παράγοντες την δυνατότητα να υποτάσσουν την έρευνα και την πανεπιστημιακή διδασκαλία στα συμφέροντά τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπερασπίζεται σταθερά το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο, προκειμένου οι νέοι και οι νέες να αποκτούν τις γνώσεις τους και να αξιολογούνται με βάση τους κανόνες και τα διδάγματα της επιστήμης και όχι σύμφωνα με τους δείκτες της αγοράς ή με κομματικές στοχεύσεις. Υπερασπιζόμαστε το άρθρο 16 Συντ. για να έχει η χώρα γιατρούς, εκπαιδευτικούς, νομικούς και μηχανικούς άρτια εκπαιδευμένους και ικανούς να παρακολουθούν ουσιαστικά τις -συχνά ραγδαίες- εξελίξεις στον κλάδο τους.

Στην εποχή των πολυκρίσεων, όταν η οικολογική απειλή ζητά άμεσες απαντήσεις και οι εκρηκτικές ανισότητες υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή και την αξιοπρέπεια των πολλών, η συζήτηση για την παράκαμψη του άρθρου 16 Συντ και τελικά για την αναθεώρησή του δεν είναι απλώς νομικά εσφαλμένη: είναι η υποστήριξη της εκχώρησης του κοινωνικού αγαθού της ανώτατης παιδείας σε ιδιώτες, η υπαγωγή των πανεπιστημίων στους κανόνες του αγοραίου ανταγωνισμού, τέλος η μετατροπή των πτυχίων σε εμπόρευμα. Κανένα νομικό τέχνασμα δεν μπορεί να νομιμοποιήσει μια τέτοια μεταστροφή, που θα αποστερήσει την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στην ανώτατη παιδεία και θα εξουθενώσει την λειτουργία των πανεπιστημίων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται ακλόνητα την δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση και το συνταγματικό της θεμέλιο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τα νέα εφάπαξ για τους εκπαιδευτικούς

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aristoteleio panepistimio thessalonikis
ΑΠΘ: Διεθνή διάκριση διεκδικεί η φοιτητική ομάδα iGEM Thessaloniki - Παρουσίαση του πρότζεκτ τους
Συνάντηση του Πρύτανη με τη φοιτητική ομάδα iGEM Thessaloniki: Παρουσίαση του νέου πρότζεκτ με το οποίο η ομάδα θέτει υποψηφιότητα για χρυσό μετάλλιο...
ΑΠΘ: Διεθνή διάκριση διεκδικεί η φοιτητική ομάδα iGEM Thessaloniki - Παρουσίαση του πρότζεκτ τους