απθ
Οι φοιτητές αναδεικνύουν την τραγική κατάσταση των κτιρίων και των υποδομών του ΑΠΘ

Στα 203 κτίρια των εγκαταστάσεων του ΑΠΘ έχει να γίνει προσεισμικός έλεγχος από το 2003, δηλαδή 20 χρόνια πριν(!). Έλεγχος για την αντιπυρική προστασία των κτιρίων δεν γίνεται, δεκάδες έξοδοι διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς και σεισμού είναι κλειστές, ενώ υπάρχει μέχρι και εργαστηριακό κτίριο με αμίαντο στην ταράτσα!

Αυτά αναφέρουν μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ, που οργανώνουν αύριο συνέντευξη Τύπου προκειμένου να αναδείξουν τον πραλογισμό: το πανεπιστήμιο που κατά τα αλλά πανηγυρίζεται η άνοδος στα rankings & στις διεθνείς κατατάξεις, που τα κέρδη από τα ερευνητικά προγράμματα του πανεπιστημίου για την περσινή χρόνια αγγίζουν τα 68 εκατομμύρια ευρώ – πολλαπλάσια δηλαδή από τον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό του Ιδρύματος - τα έργα για την αντισεισμική – αντιπλημμυρική θωράκιση και την πυρασφάλεια είναι «μη επιλέξιμα»!

Αναλυτικά η απόφαση των Φοιτητικών Συλλόγων Μαθηματικού, Φυσικού, Οδοντιατρικής, Δασολογίας και ΣΟΦΕΘ

Από τα Τέμπη ως το Πέραμα και μέσα στις σχολές μας,

Δεν θα επιτρέψουμε να μπαίνουν τα κέρδη πάνω από τις ζωές μας!

Τη φετινή χρονιά και τι δεν είδαμε να συμβαίνει στο ΑΠΘ λόγω της υποχρηματοδότησης και της συνακόλουθης έλλειψης μέτρων προστασίας και ασφάλειας των φοιτητών και των φοιτητριών του, του διδακτικού, του διοικητικού και άλλου προσωπικού. Φοιτητής να πέφτει από το παράθυρο του τρίτου ορόφου στη Νομική, λόγω συνωστισμού στην αίθουσα, ταβάνια να πέφτουν στην Οδοντιατρική, αλλά και στο κυλικείο της Κτηνιατρικής, τζάμια να σπάνε στα εργαστήρια του Χημικού , την κεντρική βιβλιοθήκη του ΑΠΘ να πλημμυρίζει με την πρώτη βροχή του Σεπτέμβρη. Και όλα αυτά την ίδια χρόνια που θρηνήσαμε 13 συμφοιτητές μας στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη. Μόλις αυτήν την εβδομάδα τέσσερις εργάτες έχασαν τη ζωή τους και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν σε εργοδοτικά εγκλήματα στους χώρους δουλειάς, 3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω έλλειψηςασθενοφόρων που να μπορούν να τους μεταφέρουν μεασφάλεια σε κάποιο νοσοκομείο. Και εκεί επανειλλημένα σωματεία, συνδικάτα, σύλλογοι και άλλοι φορείς είχαν προειδοποιήσει για τους κινδύνους που υπάρχουν, αλλά τα κέρδη μπήκαν πάνω από την ανθρώπινη ζωή!

Σύμφωνα λοιπόν με ένα πρόσφατο δημοσίευμα που αναφέρει την τραγική κατάσταση των κτιρίων και των υποδομών του ΑΠΘ στα 203 κτίρια των εγκαταστάσεων του έχει να γίνει προσεισμικής έλεγχος από το 2003, δηλαδή 20 χρόνια πριν(!). Έλεγχος για την αντιπυρική προστασία των κτιρίων δεν γίνεται, δεκάδες έξοδοι διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς και σεισμού είναι κλειστές, ενώ υπάρχει μέχρι και εργαστηριακό κτίριο με αμίαντο στην ταράτσα! Ως εδώ! Δεν θα ανεχτούμε οι σχολές μας να γίνουν νέες κοιλάδες των Τεμπών, η κυβέρνηση, το υπουργείο και οι πρυτανικές αρχές να αναλάβουν εδώ και τώρα τις ευθύνες τους, άμεσα να παρθούν μέτρα ελέγχου σε όλες τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου! Δεν θα περιμένουμε να τους δούμε να λενε «δεν ξέραμε», «δεν ακούσαμε» μπροστά στο ενδεχόμενο έγκλημα μέσα στις σχολές μας!

Για ακόμα μια φορά επιβεβαιώνεται με γλαφυρό τρόπο ότι το πανεπιστήμιο – επιχείρηση, το πανεπιστήμιο δηλαδή που στηρίζουν όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, το πανεπιστήμιο που λειτουργεί με βάση τη λογική κόστους – οφέλους και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, είναι ένα πανεπιστήμιο που βλέπει τις ανάγκες και την ασφάλεια των φοιτητών σαν κόστος! Το πανεπιστήμιο που παραμένει «ανοιχτό» για τις επιχειρήσεις και τα κέρδη τους αλλά «κλειστό» για τις ανάγκες των φοιτητών! Σε αυτό το πανεπιστήμιο που κατά τα αλλά πανηγυρίζεται η άνοδος στα rankings & στις διεθνείς κατατάξεις, που τα κέρδη από τα ερευνητικά προγράμματα του πανεπιστημίου για την περσινή χρόνια αγγίζουν τα 68 εκατομμύρια ευρώ – πολλαπλάσια δηλαδή από τον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό του Ιδρύματος - τα έργα για την αντισεισμική – αντιπλημμυρική θωράκιση και την πυρασφάλεια είναι «μη επιλέξιμα»! Είναι τουλάχιστον ειρωνικό ότι όλοι αυτοί που δεν πήραν κανένα μέτρο για τον έλεγχο των κτιρίων λίγους μήνες πριν «κόπτονταν» για την «ασφάλεια» των φοιτητών στο ΑΠΘ & την ανάγκη τοποθέτησης καμερών και την εγκατάσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας που με τους αγώνες τους ακύρωσαν οι φοιτητές!

Δυναμώνουμε τον αγώνα! Οι φοιτητές ξέρουμε καλά ότι υπάρχουν όλες οι δυνατότητες, το επιστημονικό δυναμικό και όλοι οι όροι να σπουδάζουμε σε σύγχρονα, αναβαθμισμένα και ασφαλή κτίρια που να καλύπτουν τις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας για τους φοιτητές και το διδακτικό προσωπικό! Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση! Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Με τους Συλλόγους μας δυναμώνουμε τον αγώνα για δωρεάν, σύγχρονες & αναβαθμισμένες και ασφαλείς σπουδές για όλους!

Διεκδικούμε εδώ και τώρα:

  • Να πραγματοποιηθούν στατικοί έλεγχοι σε όλα τα κτίρια του ΑΠΘ και να παρθούν μέτρα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας με ευθύνη του κράτους & του πανεπιστημίου!

  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για να αναβάθμιση των υποδομών και των εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου!

  • Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων αιθουσών, εισόδων και εξόδων σε όλο το Campus!

  • Τοποθέτηση κλιματισμού, εξαερισμού σε όλες τις αίθουσες και τα εργαστήρια, καθώς και όλων των αναγκαίων μέσων πυρόσβεσης!

Προχωράμε σε συνέντευξη τύπου για την ανάδειξη των παραπάνω ζητημάτων την Τρίτη 13.06 στις 12:00 στο αίθριο του Πολυτεχνείου.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

To 1o Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ECTS για Εκπαιδευτικούς - Αιτήσεις έως 29-11

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Πανελλήνιες 2021: Σπουδές στην επιστήμη της Δασολογίας
Ε' ΕΛΜΕ Θ: Ψήφισμα συμπαράστασης στους διωκόμενους φοιτητές της Πολυτεχνικής σχολής Ξάνθης
Τη στήριξή της δηλώνει η Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης στους διωκόμενους φοιτητές της Πολυτεχνικής σχολής Ξάνθης
Ε' ΕΛΜΕ Θ: Ψήφισμα συμπαράστασης στους διωκόμενους φοιτητές της Πολυτεχνικής σχολής Ξάνθης
iky.jpg
ΙΚΥ: Υποτροφίες για την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ μελών ΔΕΠ ελληνικών ΑΕΙ και φορέων ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό
Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, έως την Δευτέρα 15/01/2024 και ώρα Ελλάδος 14.00
ΙΚΥ: Υποτροφίες για την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ μελών ΔΕΠ ελληνικών ΑΕΙ και φορέων ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό