Η Αναστασία-Μαρία Μοσχόβη είναι μία από τις τρεις φιναλίστ που είναι υποψήφιες για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Βιώσιμης Ενέργειας 2023 στην κατηγορία Γυναίκα στην Ενέργεια.
Η Αναστασία Μοσχόβη είναι επικεφαλής πολλών χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ έργων που αναπτύσσουν καινοτόμες τεχνολογίες για το υδρογόνο, την παραγωγή και αποθήκευση πράσινης ενέργειας, τα ηλεκτρικά οχήματα (EV) και την απαλλαγή της βιομηχανίας από τον άνθρακα.

Η Αναστασία Μοσχόβη, απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης των Υλικών και κάτοχος Μεταπτυχιακού και Διδακτορικού τίτλου από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών βρίσκεται ανάμεσα στις τρεις finalists γυναικών υποψήφιων επιστημόνων, μηχανικών υψηλού και διαγεγνωσμένου κύρους για το Ευρωπαϊκό Βραβείο “Women in Energy” (https://interactive.eusew.eu/awards/#woman-in-energy) της EUSEW (EUSEW Interactive). 

Τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Βιώσιμης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης  #EuropeanSustainableEnergyWeek αναγνωρίζουν εξαιρετικά άτομα και έργα για την καινοτομία και τις προσπάθειές τους στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι νικήτριες ανακηρύσσονται μέσα από online ψηφοφορία, χωρίς καταχώρηση προσωπικών δεδομένων, η οποία ολοκληρώνεται την Κυριακή 11/06/2023. 

Καθώς η υποψηφιότητα της είναι η μόνη από την Ελλάδα,  το Πανεπιστήμιο Πατρών τονίζει ότι «θα ήταν μεγάλη τιμή, ως απόφοιτη του Πανεπιστημίου να την στηρίξετε μέσα από την ψήφο σας σε αυτήν την ψηφοφορία, για να αναδειχθεί η θέση των γυναικών στην Εκπαίδευση, στην Επιστήμη, στην Τεχνολογία και στη Βιομηχανία»

Ως επικεφαλής του Τμήματος Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας της εταιρείας Μονόλιθος στην Αθήνα, η Αναστασία είναι επικεφαλής πολλών χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ έργων που αναπτύσσουν καινοτόμες τεχνολογίες για το υδρογόνο, την παραγωγή και αποθήκευση πράσινης ενέργειας, τα ηλεκτρικά οχήματα (EV) και την απαλλαγή της βιομηχανίας από τον άνθρακα.

Μέσα από τις δράσεις της, πιστεύει ότι οι επιχειρήσεις και τελικά οι πολίτες της Αθήνας θα μπορέσουν να υιοθετήσουν αυτές τις λύσεις, οδηγώντας σε χαμηλότερο αποτύπωμα CO2 και μειωμένο κόστος παραγωγής: «Ο κύριος στόχος μου είναι να βρω τα σημαντικότερα κωλύματα κατά την εφαρμογή των ερευνητικών αποτελεσμάτων στην πράξη, προκειμένου να βοηθήσω στην ενεργειακή μετάβαση.»

«Με έδρα τη βιομηχανική ζώνη της Αθήνας, έχουμε καλύτερη πρόσβαση σε υλικοτεχνικές υπηρεσίες και μπορούμε να γίνουμε κόμβος για την αποστολή αυτών των υλικών σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Στην Αθήνα, μπορούμε να προσφέρουμε στενή επικοινωνία και επαφή με τη βιομηχανία, τα ιδρύματα και τους ακαδημαϊκούς κύκλους, κάτι που θα στηρίξει τη χρήση αυτής της ενέργειας», εξηγεί.

Η Αναστασία-Μαρία αποτελεί πρότυπο για την ομάδα της που αποτελείται από 15 νέους ερευνητές: «Η εργασία στην ομάδα της Δρ Μοσχόβη ήταν μια σπουδαία εμπειρία για μένα, όχι μόνο λόγω της εμπνευσμένης προσωπικότητάς της, αλλά και εξαιτίας της ίδιας», Μάριος Κουρτελέσης, Μηχανικός έρευνας και καινοτομίας κατάλυσης στον Μονόλιθο.

Οι εργασίες υπό την καθοδήγηση της Αναστασίας-Μαρίας, όπως η ανάπτυξη υδρογόνου για την απαλλαγή της βιομηχανίας από τον άνθρακα, καθώς και η ανακύκλωση κρίσιμων πρώτων υλών για τη στήριξη της αξιακής αλυσίδας των μπαταριών, ανταποκρίνονται άμεσα στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και στο σχέδιο REPowerEU.

Η Αναστασία-Μαρία Μοσχόβη είναι μία από τις τρεις φιναλίστ που είναι υποψήφιες για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Βιώσιμης Ενέργειας 2023 στην κατηγορία Γυναίκα στην Ενέργεια. Το βραβείο αναγνωρίζει τις γυναίκες που ηγούνται εξαιρετικών δραστηριοτήτων, οι οποίες, αν αναπαραχθούν, συμβάλλουν στην προώθηση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια στην Ευρώπη. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στις προσπάθειες για την προώθηση του θεματολογίου της ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου και τη στήριξη της ισότητας και των ίσων ευκαιριών στον τομέα της ενέργειας. Οι άλλες φιναλίστ είναι οι Agnieszka Spirydowicz και Silke Wesselmann.

Η Agnieszka Spirydowicz, από την Πολωνία, φέρνει ηλιακή, αιολική και υδρογονανθρακική ενέργεια σε μια περιοχή όπου κυριαρχεί ο άνθρακας. Η Silke, από τη Γερμανία, οδηγεί 24 δήμους της περιφέρειας του Steinfurt στην κλιματική ουδετερότητα.

Τα καλύτερα έργα και οι ηγέτες της Ευρώπης στον τομέα της καθαρής ενέργειας βραβεύονται στα βραβεία EUSEW

Με τα βραβεία EUSEW (Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Ενέργειας) αναγνωρίζονται εξέχοντα άτομα και έργα για την καινοτομία και τις προσπάθειές τους στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα βραβεία θα απονεμηθούν σε τρεις κατηγορίες: Καινοτομία, τοπική ενεργειακή δράση και γυναίκα στην ενέργεια. Οι νικητές θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των βραβείων EUSEW τον Ιούνιο του 2023, παρουσία του Ευρωπαίου Επιτρόπου Ενέργειας Kadri Simson και μιας κριτικής επιτροπής υψηλού επιπέδου.

Οι νικητές θα αποφασιστούν με ηλεκτρονική ψηφοφορία του κοινού, η οποία είναι τώρα ανοικτή και έως τις 11 Ιουνίου. 

Link για την ψηφοφορία:
https://interactive.eusew.eu/awards/woman-in-energy/materials-engineer-bringing-energy-innovation-to-greece

Δείτε ένα βίντεο με την Αναστασία Μοσχόβη

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Η Οργισμένη απάντηση της Μαρίας Καρυστιανού στο χυδαίο βίντεο Μπογδάνου (vid)

«Είχε γίνει η ζωή μου κόλαση» – Πώς καθηγητής προσέγγιζε ερωτικά φοιτήτριές του

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ-ΑΠΟΓΝΩΣΗ
Διευθύντρια απειλεί με αρνητική αξιολόγηση όσους διατυπώνουν διαφορετική γνώμη από τη δική της
Εκπαιδευτικοί δέχονται συνεχώς απαξιωτικές συμπεριφορές και προσωπικές απειλές (για πειθαρχικές αναφορές σε βάρος τους, για αρνητική αξιολόγηση (Α2),...
Διευθύντρια απειλεί με αρνητική αξιολόγηση όσους διατυπώνουν διαφορετική γνώμη από τη δική της
ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Υπουργείο Παιδείας: Ο λόγος της αυτοδίκαιης έκπτωσης εκπαιδευτικού από την Υπηρεσία
Η Διαπιστωτική Πράξη αυτοδίκαιης έκπτωσης εκπαιδευτικού από την Υπηρεσία μετά από απόφαση Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου
Υπουργείο Παιδείας: Ο λόγος της αυτοδίκαιης έκπτωσης εκπαιδευτικού από την Υπηρεσία