13ο ΓΕΛ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΠΕΣΕ ΣΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΙ ΣΕ ΣΤΑΘΜΕΥΜΕΝΟ ΑΜΑΞΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΡΑΤΣΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Το 13ο ΓΕΛ Πειραιά στεγάζεται σε μισθωμένο κτίριο από το 2017, όταν και μεταστεγάστηκε από το χώρο του Ζαννείου Ορφανοτροφείου. Πρόκειται ουσιαστικά για μια παλιά πολυκατοικία, χωρίς προαύλιο χώρο, χωρίς σύγχρονες υποδομές και δυνατότητες...

Μετά από τα ταβάνια που καταρρέουν και τις πλημμύρες όταν βρέχει στα σχολεία-ερείπια ανά τη χώρα, σειρά έχουν οι...μετόπες.

Μέρος της μετόπης από την ταράτσα του 13ου ΓΕΛ Πειραιά, αποκολλήθηκε και έπεσε στο δρόμο, προκαλώντας σημαντικές (ευτυχώς υλικές μόνο) φθορές σε σταθμευμένο όχημα!

Από τύχη, δεν περνούσε κάποιος πεζός εκείνη την ώρα, δεν υπήρχε κάποιος μαθητής-γονιός ή εκπαιδευτικός, διαφορετικά θα είχαμε στην καλύτερη περίπτωση τραυματισμό...

Οπως καταγγέλει η ΕΛΜΕ Πειραιά, το γεγονός  επαναφέρει στο προσκήνιο η επικίνδυνη κατάσταση πολλών σχολικών κτιρίων, μια κατάσταση που εγκυμονεί κινδύνους για εκπαιδευτικούς, μαθητές, αλλά και περαστικούς.

13ο ΓΕΛ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΠΕΣΕ ΣΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΙ ΣΕ ΣΤΑΘΜΕΥΜΕΝΟ ΑΜΑΞΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΡΑΤΣΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Πειραιά

Για μια ακόμα φορά έρχεται στο προσκήνιο η επικίνδυνη κατάσταση πολλών σχολικών κτιρίων, μια κατάσταση που εγκυμονεί κινδύνους για εκπαιδευτικούς, μαθητές, αλλά και … περαστικούς!

Αυτή τη φορά, αποκολλήθηκε μέρος της μετόπης από την ταράτσα του 13ου ΓΕΛ Πειραιά, προκαλώντας σημαντικές (ευτυχώς υλικές μόνο) φθορές σε σταθμευμένο όχημα! Από τύχη, δεν περνούσε κάποιος πεζός εκείνη την ώρα, δεν υπήρχε κάποιος μαθητής-γονιός ή εκπαιδευτικός, διαφορετικά θα είχαμε στην καλύτερη περίπτωση τραυματισμό!

13ο ΓΕΛ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΠΕΣΕ ΣΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΙ ΣΕ ΣΤΑΘΜΕΥΜΕΝΟ ΑΜΑΞΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΡΑΤΣΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Το 13ο ΓΕΛ Πειραιά στεγάζεται σε μισθωμένο κτίριο (πρώην εκπαιδευτήρια Μπαχλιτζανάκη) στο κέντρο του Πειραιά, από το 2017, όταν και μεταστεγάστηκε από το χώρο του Ζαννείου Ορφανοτροφείου. Πρόκειται ουσιαστικά για μια παλιά πολυκατοικία, χωρίς προαύλιο χώρο, χωρίς σύγχρονες υποδομές και δυνατότητες. Αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα, τα οποία η ΕΛΜΕ Πειραιά, ο Διευθυντής, αλλά και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου έχουν αναδείξει. Συγκεκριμένα:

 • Το 2018, μέσα σε 8 μήνες από την μεταστέγαση του σχολείου (Δεκέμβριος του 2017) πλημμύρισε δύο φορές το υπόγειο (Φλεβάρης του 2018 και Ιούλιος του 2018), γιατί υπήρχε πρόβλημα με την αποχέτευση. Διαπιστώθηκε εκ των υστέρων ότι το κτίριο δεν διέθετε εξωτερικό φρεάτιο ελέγχου της αποχετευτικής γραμμής. Σημειώνουμε ότι οι υπηρεσίες του Δήμου είχαν κάνει αυτοψία και είχαν προτείνει παρεμβάσεις, πριν τη μεταστέγαση του σχολείου, προκειμένου να χαρακτηριστεί σαν κατάλληλο. Χρειάστηκε τότε η παρέμβαση του Διευθυντή του σχολείου προς το Δήμο Πειραιά, η ανάδειξη του θέματος από την ΕΛΜΕ, προκειμένου να υποχρεωθεί ο ιδιοκτήτης να αποκαταστήσει το πρόβλημα (τα έγγραφα είναι στη διάθεση της ΕΛΜΕ).

 • Όπως καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί: πέρσι, πλημμύρισε ο 3ος όροφος.

 • Τα διπλά τζάμια είναι στον “αέρα”.

 • Οι πόρτες “μένουν στα χέρια”, ενώ αρκετά πόμολα έχουν καταστραφεί.

 • Ο ανελκυστήρας που χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτικοί (είναι πολυκατοικία) συχνά-πυκνά χαλάει και εγκλωβίζονται συνάδελφοι/συναδέλφισσες.

Και άλλα πολλά, τα παραπάνω είναι μόνο ενδεικτικά! Πρόκειται για ένα κτίριο, που κακά τα ψέματα, δεν είναι κατάλληλο για να στεγάσει ένα σχολείο! Και για το οποίο δαπανάται ένα σημαντικό ποσό σαν ενοίκιο, που κατευθύνεται στην τσέπη του ιδιοκτήτη, το οποίο ουσιαστικά πληρώνουμε οι εργαζόμενοι, μέσα από τη φορολογία.

Απαιτείται η Πολιτεία να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε αντί να πληρώνει ενοίκια … εις το διηνεκές, άμεσα να ενταχθεί στον προγραμματισμό η κατασκευή νέου, σύγχρονου σχολείου, στο κέντρο του Πειραιά. Να γίνει ό, τι χρειάζεται, ακόμα και απαλλοτριώσεις, αν χρειάζονται (έχουν υποδειχτεί χώροι, έχουν γίνει συγκεκριμένες προτάσεις)! Τέρμα πια στις δικαιολογίες! Η κατάσταση είναι επικίνδυνη. Πέντε χρόνια πέρασαν από τη μεταστέγαση του 13ου ΓΕΛ Πειραιά, που τότε παρουσιάστηκε σαν άμεση, ρεαλιστική και προσωρινή λύση. Αλλά ουδέν μονιμότερο του προσωρινού!

Τόσο το παράδειγμα του συγκεκριμένου σχολείου, όσο και πολλά ακόμα, φανερώνουν την επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί σε ό, τι έχει να κάνει με την σχολική στέγη! Λίγο καιρό μετά την τραγωδία των Τεμπών, αποτυπώνεται ξανά η γύμνια σε όλη της το μεγαλείο, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, ακόμα και των νέων παιδιών! Κι αυτό γιατί τα απαραίτητα μέτρα, που έχουν να κάνουν με την συντήρηση, αλλά και ανέγερση νέων σχολείων, αντιμετωπίζονται, από όλες τις κυβερνήσεις, σαν κόστος.

 • Ο ΟΣΚ διαλύθηκε και μετατράπηκε σε Α.Ε.

 • Προσεισμικοί έλεγχοι ουσιαστικά δεν έχουν γίνει στα σχολεία. Ανακοινώθηκαν το φονικό σεισμό του 1999, έγιναν ελάχιστοι, σταμάτησαν, δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Μετά το φονικό σεισμό στην Τουρκία, ανακοίνωσε η κυβέρνηση αυτό για το οποίο φωνάζουμε χρόνια, το αυτονόητο! Τι μέτρα θα παρθούν όμως για την αποκατάσταση σχολείων, που κριθεί ότι έχουν πρόβλημα; Θα διαθέσουν κονδύλια; Τι θα γίνει σε σχολεία σαν αυτά, σε περίπτωση σεισμού, ανάλογου της Τουρκίας;

 • Τα λεφτά που φτάνουν στα σχολεία είναι πετσοκομμένα! Το μεγαλύτερο μέρος πάει για να πληρωθούν ΔΕΗ, Πετρέλαιο, Φυσικό Αέριο. Και πάλι δεν φτάνουν, αφού η ΕΛΜΕ Πειραιά έχει καταγγείλει το Νοέμβριο του 2022 την απόπειρα διακοπής ρεύματος (είχε εκδοθεί σχετικό ειδοποιητήριο από τη ΔΕΗ Α.Ε., προς το ΔΕΔΔΗΕ για δεκάδες σχολεία του Πειραιά)!

Όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμα (ανάμεσά τους το ζήτημα του 13ου ΓΕΛ Πειραιά, αλλά και πολλών σχολείων ακόμα, όπως το 9ο ΕΠΑΛ Πειραιά, το 7ο Γυμνάσιο Πειραιά, παλιότερα την Ιωνίδειο, το 2ο ΓΕΛ Σαλαμίνας και το ΕΠΑΛ Περάματος, όπου είχαν πέσει στα καλά καθούμενα σοβάδες) έχει αναδείξει η ΕΛΜΕ Πειραιά, μόνο τα τελευταία χρόνια, με πολλές ανακοινώσεις, υπομνήματα, παρεμβάσεις. Μόνο στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά (χωρίς να σημαίνει ότι σε άλλους Δήμους η κατάσταση είναι ρόδινη, κάθε άλλο) η ΕΛΜΕ Πειραιά έχει οργανώσει δύο παρεμβάσεις, το 2017 και το 2019! Τα στοιχεία είναι στη διάθεση όποιου τα θέλει. Ακούει όμως κανείς; Όχι. Μόνο δικαιολογίες! Γιατί δεν είναι στις προτεραιότητες το ζήτημα αυτό, ούτε των κυβερνήσεων, ούτε του Κράτος, ούτε του Δήμου Πειραιά, αλλά και άλλων Δήμων. Αυτή είναι η αλήθεια.

Την ίδια ώρα, το ΥΠΑΙΘ καταγράφει ότι το σύνολο των σχολείων είναι “αξιολογημένο”, επιβεβαιώνοντας ότι η διαδικασία αυτή, καμία σχέση δεν έχει με την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων, αλλά στο μόνο που αποσκοπεί τελικά είναι να μετακυλίσει τις ευθύνες σε εκπαιδευτικούς και γονείς και στην κατηγοριοποίηση των σχολείων.

Απαιτούμε:

 • Να αποκατασταθεί άμεσα η ζημιά στη μετόπη, να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστούν ζημιές-επικίνδυνα σημεία στο κτίριο.

 • Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την κατασκευή σύγχρονου σχολείου, προκειμένου να στεγαστεί το 13ο ΓΕΛ Πειραιά!Να αντιμετωπιστούν τα πολλαπλά κτιριακά προβλήματα σε σχολεία του Πειραιά.

 • Με ευθύνη του κράτους – ενάντια στα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και στις Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα, δημόσια σχολεία, σύγχρονα, ασφαλή!

Η ΕΛΜΕ Πειραιά, μπροστά σε αυτή την απαράδεκτη κι επικίνδυνη κατάσταση, κρούει ξανά τον κώδωνα του κινδύνου! Τι άλλο πρέπει να συμβεί επιτέλους;

Δεσμεύεται να πάρει ξανά άμεσες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με γονείς και μαθητές, για την ανάδειξη και αγωνιστική διεκδίκηση των παραπάνω!

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εκλογές
Για μια Ευρώπη της προόδου!
Οι εκλογικές διαδικασίες πάντα έχουν ιστορική βαρύτητα. Παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας, στην εξέλιξη κοινωνιών μας, στο μέλλον της χώρας μας.
Για μια Ευρώπη της προόδου!
panellinies ekpaideutikos
Πανελλήνιες 2024: Εκπαιδευτικοί καλούνται να διανύσουν 35 χιλιόμετρα για να προσέλθουν στο εξεταστικό κέντρο!
Πανελλήνιες 2024: «Μεγαλύτερος φόρτος σε λιγότερα άτομα γεγονός που υπονομεύει την ομαλή διενέργεια των πανελλαδικών εξετάσεων»
Πανελλήνιες 2024: Εκπαιδευτικοί καλούνται να διανύσουν 35 χιλιόμετρα για να προσέλθουν στο εξεταστικό κέντρο!
Αλέξης Χαρίτσης
Χαρίτσης σε Μητσοτάκη για ακρίβεια: «Συγχαρητήρια, 7 στα 10 νοικοκυριά δηλώνουν ότι μειώθηκε το εισόδημά τους»
«Το μόνο καινούριο που ακούσαμε από τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι δίνει μάχη κατά των πολυεθνικών κολοσσών! Ποιος; Ο κ. Μητσοτάκης! Εντάξει, κάπου...
Χαρίτσης σε Μητσοτάκη για ακρίβεια: «Συγχαρητήρια, 7 στα 10 νοικοκυριά δηλώνουν ότι μειώθηκε το εισόδημά τους»