katalipsi
Μαθητές, φοιτητές και γονείς δίνουν νέο ραντεβού στους δρόμους μεθαύριο Τετάρτη 8 Μαρτίου αγνοώντας την αστυνομική βία και καταστολή

Κύμα καταλήψεων και αποχής σε πολλά σχολεία εξελίσσεται και σήμερα, ενόψει της νέας μεγάλης κινητοποίησης για την τραγωδία στα Τέμπη που οργανώνεται την Τετάρτη 8 Μαρτίου στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Ενδεικτικά:

Στον Βόλο, σε πολλές σχολικές μονάδες επικρατεί αναβρασμός από την περασμένη Παρασκευή, με αφορμή το μεγάλο συλλαλητήριο με τη συμμετοχή μαθητών στο κέντρο της πόλης. Σήμερα, από το πρωί βρίσκονται σε κατάληψη συνολικά 7 σχολεία, ενώ σε άλλα 3 οι μαθητές αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα gegonota.news, υπό κατάληψη τελούν τα: Γυμνάσιο Αγριάς, Γυμνάσιο Λεχωνίων, 3ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, 40 ΓΕΛ Βόλου, 5ο ΓΕΛ Βόλου, 3ο ΕΠΑΛ Βόλου και 2ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας. Αποχή από τα μαθήματα όλη την ημέρα αποφάσισαν οι μαθητές στο 4ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, ενώ δίωρη αποχή θα κάνουν οι μαθητές στο 7ο Γυμνάσιο Βόλου και στο 2ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας.

Στην Κρήτη, σε καταλήψεις στη "σκιά" της τραγωδίας στα Τέμπη προχώρησαν μαθητές στο Ηράκλειο. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα  Cretalive, η  αρχή έγινε την περασμένη εβδομάδα, με σχολεία στο νομό να βάζουν συμβολικά "λουκέτο" εις μνήμη των θυμάτων, με τους μαθητές να προχωρούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας και πορεία στους κέντρικούς δρόμους της πόλης. Σήμερα, σύμφωνα με την εως τώρα ενημέρωση, υπο κατάληψη τελούν  το 1ο ΕΠΑΛ, το 8 ΓΕΛ και το Γυμνάσιο Πύργου. Να σημειωθεί, ότι στις 19.00 σήμερα, θα πραγματοποιηθεί νέα κινητοποίηση στο Ηράκλειο για τα θύματα του δυστυχήματος με τη συμμετοχή, μαθητών, φοιτητών αλλά και απλών πολιτών. Επίσης, μαζικά και μαχητικά οι μαθητές των Χανίων διατρανώνουν ότι «όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή, το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί» και απαιτούν να μην υπάρχει συγκάλυψη του εγκλήματος στα Τέμπη, με μαζική διαδήλωση που πραγματοποιούν στους δρόμους της πόλης. Από το πρωί οι μαθητές με πολύμορφες δράσεις, εκφράζουν την οργή τους για το έγκλημα.

Στην Πάτρα, τo κύμα των κινητοποιήσεων και των συμβολικών δράσεων συμπαράστασης στις οικογένειες των νεκρών από την τραγωδία στα Τέμπη, συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα thebest.gr, σε πολλά σχολεία της Πάτρας ύστερα από συνεννόηση καθηγητών και μαθητών θα μεταβούν σήμερα Δευτέρα για μάθημα φορώντας μαύρα ρούχα. Πρόκειται για μια συμβολική διαμαρτυρία που θα γίνει μέσα από πρωτοβουλία των καθηγητών και σύμφωνα με κύκλους των σχολικών κοινοτήτων σε αυτή θα πάρουν μέρος δεκάδες γυμνάσια και λύκεια της Πάτρας. Από εκεί και πέρα τα δεκαπενταμελή σε πολλά σχολεία έχουν ήδη πάρει απόφαση για να προχωρήσουν σε καταλήψεις που ανάλογα με την ανταπόκριση των μαθητών μπορεί να κρατήσουν για μέρες.

Στη Λάρισα υπό κατάληψη τελούν το 9ο και το 11ο Γενικό Λύκειο Λάρισας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως εξελίσσονται διαβουλεύσεις προκειμένου να λήξει η κατάληψη στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Λάρισας. Υπενθυμίζεται ότι μαθητές πραγματοποίησαν ογκώδη συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης για τα αδικοχαμένα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών την περασμένη Παρασκευή στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Στη Μυτιλήνη, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα stonisi.gr, με πορείες και καταλήψεις των σχολείων τους τιμούν σήμερα  οι μαθητές σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τους νεκρούς του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά με αποφάσεις των 15μελών συμβουλίων, οι πύλες των σχολείων είναι κλειστές από νωρίς το πρωί ενώ θα ακολουθήσουν πορείες και συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς.

Στη Θεσσαλονίκη, σε κατάληψη έχουν προχωρήσει οι μαθητές στο 2ο Γυμνάσιο και 2ο Λύκειο Πυλαίας, στο ΓΕΛ Βασιλικών, στο ΕΠΑΛ Δημόκριτος, στο 3ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων. Παράλληλα, σε πολλά ακόμα σχολεία, οι μαθητές, μέσα από γενικές συνελεύσεις προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στα μεγάλα συλλαλητήρια της Τετάρτης 8 Μάρτη, που θα γίνουν στις 12 το μεσημέρι στο Άγαλμα Βενιζέλου και στις 7 μ.μ. στον ίδιο χώρο. Σήμερα παραμένει κλειστό το 1ο Γυμνάσιο Κορδελιού καθώς μαθητές και γονείς θα πουν το τελευταίο αντίο στον συμμαθητής τους Παναγιώτη και στον πατέρα του, θύματα του εγκλήματος στα Τέμπη. Επίσης, την Τετάρτη 8 Μάρτη γονείς και μαθητές του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, προγραμματίζουν μεγάλο συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Ευόσμου, μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Γονέων του 1ου Γυμνασίου Κορδελιού και της Ένωσης Γονέων του Δήμου.

Οι φοιτητές αποφάσισαν να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις, ενώ ειδικά στο ΑΠΘ, είναι συγκλονισμένοι καθώς 10 συμφοιτητές τους είναι μεταξύ των νεκρών.

«Την Τετάρτη 8 Μάρτη κλείνουμε τη σχολή μας και συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο φοιτητών-μαθητών-εργαζομένων στις 12:00 στα Προπύλαια. Προχωράμε σε νέο συντονισμό φοιτητικών συλλόγων μετά την πορεία», αποφάσισαν Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας στο Συντονισμό που πραγματοποίησαν μέσα σε κλίμα συγκίνησης αλλά και οργής για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα, μετά από το μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Κυριακής στο Σύνταγμα.

Συντόνισαν τη δράση τους για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη, για να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες οι Φοιτητικοί Σύλλογοι:

Φιλοσοφική, ΠΤΔΕ, ΤΕΑΠΗ, Κοινωνιολογία, Τούρκικων και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, Οδοντιατρικής του ΕΚΠΑ

Αρχιτεκτονικής, Τοπογράφων ΕΜΠ, ΣΕΤ, ΣΕΤΠ, ΣΕΥΠ ΠαΔΑ και οι Σύλλογοι Οικοτρόφων ΦΕΑ, ΦΕΠΑ, ΝΦΕΕΜΠ

Σημειώνεται ότι η ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει σε 24ωρη απεργία στο Δημόσιο -μετατρέποντας τη στάση εργασίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε απεργία «για να απαιτήσουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους και το λαό να μπει τέρμα στη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών», και καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 12:30

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα