podilato
Δράση «Αλλάζω συνήθειες, μετακινούμαι αλλιώς» - Μαθητές θα εκπαιδευθούν θεωρητικά και πρακτικά στην ασφαλή μετακίνηση με ποδήλατο από και προς το σχολείο

«Αλλάζω συνήθειες, μετακινούμαι αλλιώς» είναι ο τίτλος δράσης ευαισθητοποίησης για τις βιώσιμες σχολικές μετακινήσεις που θα διοργανωθεί από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, τον Ιανουάριο του 2023, στην παραλία Θεσσαλονίκης.

Στη δράση θα πάρουν μέρος μαθητές και μαθήτριες 11-15 ετών, που θα εκπαιδευθούν από εξειδικευμένους καθηγητές Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, θεωρητικά και πρακτικά, για την ορθή και ασφαλή χρήση του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης, αρχικά από και προς το σχολείο, με σκοπό να το εντάξουν, στη συνέχεια, στην καθημερινότητά τους, ως βιώσιμο τρόπο κυκλοφορίας μέσα στον αστικό ιστό.

Η δράση «Αλλάζω συνήθειες, μετακινούμαι αλλιώς» θα πραγματοποιηθεί φέτος πιλοτικά στον δήμο Θεσσαλονίκης και σχεδιάζεται να καθιερωθεί σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως τονίστηκε σε προκαταρκτική διαδικτυακή συνάντηση των διοργανωτών και των εταίρων τους.

«Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η παραβατικότητα στους δρόμους, ειδικά στο αστικό οδικό δίκτυο και αυτό οφείλεται στην κακή συμπεριφορά των οδηγών. Η δράση του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας είναι μία ευκαιρία να ευαισθητοποιήσουμε και να ενημερώσουμε τα νέα παιδιά που είναι και το μέλλον μας» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλλιας, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση.

«Εμείς οι φορείς αυτοδιοίκησης πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε ασφαλείς προσβάσεις στα παιδιά με σωστές διαγραμμίσεις, διαβάσεις πεζών, όπου απαιτείται και οι οδηγοί θα πρέπει να μάθουν τον Κ.Ο.Κ.» τόνισε ο κ. Μπίλιας.

«Προσπαθούμε μέσα από αυτή τη δράση να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά, έτσι ώστε να μάθουν ποδήλατο με ασφάλεια και θεωρούμε ότι εφ’ όσον το υιοθετήσουν ως μέσο μετακίνησης κάθε μέρα για να πηγαίνουν στο σχολείο, αυτό θα είναι ένα πρώτο βήμα για να το χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους για αναψυχή και άθληση» εξήγησε η υπεύθυνη ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, Χρυσάνθη Κισκίνη.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο της συμμετοχής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο ευρωπαϊκό έργο «e-smartec» (enhanced sustainable mobility with marketing techniques), για την αξιοποίηση τεχνικών μάρκετινγκ σε προγράμματα βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επέλεξε να εστιάσει στη σχολική κοινότητα και στις σχολικές μετακινήσεις, ανέφερε η κ. Κισκίνη σημειώνοντας ότι από προηγούμενες δράσεις, όπως ο παιδικός διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα «Πως φαντάζεστε τη μετακίνησή σας στο σχολείο;», φάνηκε ότι βασικό πρόβλημα των γονιών είναι το θέμα της ασφάλειας όσον αφορά τη χρήση του ποδηλάτου.

«Θέλουμε τα σχολεία να εμπλέξουν τους μαθητές τους και οι δήμοι που είναι υπεύθυνοι για τα σχολεία και τα σχέδια βιώσιμης αστικής κινητικότητας να έχουν ενεργή συμμετοχή» είπε η κ. Κισκίνη.

Οι συμμετέχοντες στη δράση, οι μαθητές και οι γονείς τους θα συμπληρώνουν ερωτηματολόγιο και τα στοιχεία που θα προκύψουν από τις απαντήσεις τους, θα χρησιμοποιηθούν για τον σχεδιασμό των δήμων στο ζήτημα της αστικής βιώσιμης κινητικότητας, πρόσθεσε.

Η δράση «Αλλάζω συνήθειες, μετακινούμαι αλλιώς» θα περιλαμβάνει θεωρητική εκπαίδευση στην ασφαλή χρήση και συντήρηση ποδηλάτου και στον κώδικα οδικής κυκλοφορίας και στη συνέχεια οι μαθητές θα εφαρμόσουν στην πράξη όσα θα μάθουν, είπε ο Αλέξανδρος Σκεπαριανός από την ομάδα «Φύσις Υπαίθρια Άσκηση».

Τα παιδιά, θα πάρουν τα ποδήλατα, θα τους δοθούν κράνη και γιλέκα ανακλαστικά, θα κινηθούν στον ποδηλατόδρομο της παραλίας της Θεσσαλονίκης και θα φθάσουν στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής. Εκεί θα δουν τα σήματα οδικής κυκλοφορίας και θα τους ζητηθεί να κυκλοφορήσουν με τα πόδια και με το ποδήλατο, σύμφωνα με τον ΚΟΚ.

Το έργο e-smartec παρουσίασε η Μαρία Μορφουλάκη από το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) που έχει συντονιστικό ρόλο. Στόχος του έργου είναι ο εντοπισμός βέλτιστων πρακτικών από τον χώρο του marketing (τεχνικές πληθοπορισμού, χρήση κοινωνικών μέσων δικτύωσης, εξατομικευμένα κανάλια επικοινωνίας) για την αύξηση της συμμετοχής πολιτών και φορέων στην ανάπτυξη σχεδίων βιώσιμης κινητικότητας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΣΕΠ
ΑΣΕΠ 6Κ/2018: Τα αποτελέσματα αθλητικών δοκιμασιών Ιουνίου 2024 για τους εξ αναβολής υποψηφίους
ΑΣΕΠ 6Κ/2018: Μόλις 7 υποψήφιοι πέτυχαν στις τελευταίες αθλητικές δοκιμασίες της Προκήρυξης 6Κ/2018 
ΑΣΕΠ 6Κ/2018: Τα αποτελέσματα αθλητικών δοκιμασιών Ιουνίου 2024 για τους εξ αναβολής υποψηφίους