Μετάθεση των διαδικασιών για μετά τις γιορτές ζητούν οι υπάλληλοι του ΥΠΑΙΘ εξηγώντας ότι η διαδικασία είναι εξαιρετικά δύσκολη και το χρονικό πλάνο που έδωσε το υπουργείο «ανεδαφικό»

Aύριο Πέμπτη λήγει η προθεσμία που έχει δώσει το Υπουργείο Παιδείας στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να εκδώσουν προκηρύξεις για την επιλογή των 14.000 νέων Διευθυντών Σχολείων, αλλά κανείς δεν ξέρει ακόμα αν η διαδικασία αυτή, και ιδίως όσες ακολουθούν, θα καταφέρουν να ολοκληρωθούν έγκαιρα,  αφού για μια ακόμα φορά το ΥΠΑΙΘ φαίνεται να αγνοεί τον όγκο των διαδικασιών που πρέπει να τρέξουν!

Είναι ενδεικτικό, ότι τις προηγούμενες μέρες που οι αρμόδιοι του υπουργείου άρχισαν να αντιλαμβάνονται τι πάει να γίνει, ο γ.γ. του ΥΠΑΙΘ κ.Αλ.Κόπτσης «εν είδει νυχτοφύλακα, έστειλε στις 5:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου μήνυμα μέσω what’s up, στους Διευθυντές Εκπαίδευσης, για να τους ενημερώσει για την διαδικασία και για τις ημερομηνίες εκκίνησης της επιλογή των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων και οι Διευθυντές Εκπαίδευσης πετάγονταν από τα κρεβάτια τους, φοβούμενοι για επιστράτευση!»

Μεγάλος όγκος αιτήσεων

Συγκεκριμένα, οι Δ/νσεις Εκπ/σης καλούνται να εκδώσουν άμεσα και να επιδώσουν έγκαιρα και με ακρίβεια στους υποψηφίους, Πιστοποιητικά Υπηρεσιακών Μεταβολών και Βεβαιώσεις ώστε η διαδικασία επιλογής Διευθυντών Σχολικών Μονάδων να εξελιχθεί ομαλά και να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις που υπήρξαν στην επιλογή Δ/ντών Εκπ/σης και Σχολικών Συμβούλων.

Δεδομένου όμως ότι η τελευταία διαδικασία επιλογής Διευθυντών Σχολικών Μονάδων πραγματοποιήθηκε πριν έξι περίπου χρόνια, πολλοί υποψήφιοι θα αιτηθούν για πρώτη φορά την έκδοση Πιστοποιητικού Υπηρεσιακών Μεταβολών και Βεβαιώσεων, καθώς δεν έχουν ξανασυμμετάσχει στη διαδικασία, γεγονός που θα επιβαρύνει κατά πολύ τον όγκο αιτήσεων.

Επιπλέον το περιεχόμενο αυτών των εγγράφων είναι εκ των πραγμάτων σύνθετο, λόγω των διατάξεων του ν. 4823/2021 (π.χ. συμμετοχή των υποψήφιων εκπ/κών σε Υπηρεσιακά/Πειθαρχικά Συμβούλια, Π.Ο. των ΚΠΕ, άσκηση καθηκόντων σε Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ., Ενδοσχολικού Συντονιστή κ.α.) ενώ οι υποψήφιοι καλούνται για πρώτη φορά να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους μαζί με μεγάλο αριθμό δικαιολογητικών, με αποτέλεσμα να απαιτείται η έγκαιρη παραλαβή των Π.Υ.Μ. και των Βεβαιώσεων από τις Δ/νσεις Εκπ/σης για να έχουν τον απαραίτητο χρόνο ώστε να υποβάλλουν ορθά την αίτησή τους.

Δυστυχώς όμως, παρά το πλήθος ενστάσεων και καθυστερήσεων στην πρόσφατη, προηγούμενη εφαρμογή παρόμοιων διαδικασιών επιλογής στελεχών του ν. 4823/2021 (π.χ. Δ/ντές Εκπ/σης, Σύμβουλοι Εκπ/σης), η Κεντρική Διοίκηση δεν κατανόησε το απαραίτητο και αυτονόητο, ήτοι τη δημιουργία συνθηκών έγκυρης και έγκαιρης έκδοσης και χορήγησης Π.Υ.Μ. και Βεβαιώσεων από τις Δ/νσεις Εκπ/σης και υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων από τους υποψήφιους εκπαιδευτικούς.

Οι οδηγίες του ΥΠΑΙΘ προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας λοιπόν, είναι να εκδώσουν τις σχετικές Προκηρύξεις επιλογής Διευθυντών σχολικών μονάδων ευθύνης τους, την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου. Παράλληλα η πλατφόρμα όπου θα κατατίθενται οι αιτήσεις των υποψηφίων και τα δικαιολογητικά εχει προγραμματιστεί να ενεργοποιηθεί, εκτός απροόπτου, την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου και να παραμείνει ενεργή έως την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022.

Ομως όλα αυτά, τα αναφέρουμε με ένα μεγάλο ερωτηματικό στο τέλος, καθώς για μια ακόμα φορά, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ δείχνει να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι οι υπαλληλοι του Υπουργείου. Προσέξε τι αναφέρει ο ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακών Υπηρεσιών του ΥΠΑΙΘ (ΣΥΠΥΥΠ):

Ανεδαφικός σχεδιασμός

«Πρόκειται περί ενός ακόμα ανεδαφικού σχεδιασμού της Πολιτικής Ηγεσίας και της Κεντρικής Διοίκησης η οποία επανειλημμένως αγνοεί προκλητικά τους διοικητικούς υπαλλήλους των Περιφερειακών Υπηρεσιών, καλώντας τους εντός εορτών και αργιών να αντιμετωπίσουν ασφυκτικές προθεσμίες για κρίσιμες διοικητικές διαδικασίες χωρίς καμία πρόβλεψη από μέρους της Κεντρικής Διοίκησης για ασφαλή προγραμματισμό και λήψη των προβλεπόμενων κανονικών αδειών. Και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά, καθώς η Κεντρική Διοίκηση συστηματικά απαξιώνει και αγνοεί τις Περιφερειακές Υπηρεσίες και τους Υπαλλήλους τους»

Και οι υπάλληλοι τονίζουν:

«Όσον αφορά δε την Πολιτική Ηγεσία, ο μόνος ρόλος που αναγνωρίζει για τις Περιφερειακές Υπηρεσίες και τους υπαλλήλους τους είναι εκείνος του θύματος, με τη συνεχή τους επιβάρυνσή με αντικείμενα από την Κεντρική Διοίκηση, με την πλήρη απαξίωσή τους, με την επιδεικτική αδιαφορία που επιδεικνύει για σοβαρά τους προβλήματα όπως η στέγαση και η καθαριότητα, η ασφάλεια εγκαταστάσεων και εργαζομένων, η υλικοτεχνική τους υποδομή, η στελέχωση τους, η επιμόρφωση των υπαλλήλων τους, η υπηρεσιακή τους ανέλιξη κ.α.

Σε όλα τα παραπάνω δεινά, συναθροίζεται και η εμμονική άρνηση της Πολιτικής Ηγεσίας να προχωρήσει σε διαδικασίες προκήρυξης και επιλογής των Διοικητικών Διευθυντών και των Προϊσταμένων στο Υπουργείο Παιδείας και στις Περιφερειακές του Υπηρεσίες, όπου η τελευταία διαδικασία επιλογής Διοικητικών Διευθυντών έγινε πριν πολλά χρόνια. Αδιαμφισβήτητα, οι διοικητικοί υπάλληλοι των Περιφερειακών Υπηρεσιών ανταποκρίνονται πάντα με επαγγελματισμό και αξιοσύνη στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα τηρώντας και υλοποιώντας χρονοδιαγράμματα, πολλές φορές ασφυκτικά, ξεπερνώντας κάθε όριο υπηρεσιακής και ανθρώπινης αντοχής, ακόμη περισσότερο σε εκείνες τις υπηρεσίες μας που παραμένουν υποστελεχωμένες. Οι πιεστικές προθεσμίες εντός της περιόδου των Χριστουγέννων, δεν συντελούν μόνον στην επιβάρυνση των υπαλλήλων των Περιφερειακών Υπηρεσιών που καλούνται αντί λήψης της κανονικής τους άδειας να διεκπεραιώσουν κρίσιμες διοικητικές διαδικασίες, αλλά και στην πιθανή υποβολή ανακριβών αιτήσεων από τους υποψηφίους στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, γεγονός που θα προκαλέσει, όπως ήδη έχει αποδειχθεί, μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαδικασιών επιλογής.

Ευελπιστώντας να υπάρξει υπηρεσιακός - θεσμικός σεβασμός και συνεργασία με τα διοικητικά στελέχη των Περιφερειακών Υπηρεσιών και τους υπαλλήλους τους, σύμφωνα με όσα εκθέσαμε αναλυτικά, αλλά και δεδομένου του χρονικού περιθωρίου που προβλέπουν οι σχετικές Υ.Α. (2 μήνες), κρίνεται απαραίτητο προς όφελος της διαδικασίας επιλογής στελεχών, των υποψήφιων εκπαιδευτικών και των υπαλλήλων των Περιφερειακών Υπηρεσιών του Υ.ΠΑΙ.Θ., η περίοδος υποβολής των αιτήσεων να οριστεί μετά την περίοδο των εορτών»

Ακούει κανείς στο ΥΠΑΙΘ;

Και δεν τελειώνει εδώ η ανοργανωσιά. Οπως αναφέρει η ΠΟΣΥΠ, «η μόνη λέξη που αξίζει είναι ντροπή, όταν οι υπάλληλοι του Υπουργείου και ειδικά των Περιφερειακών Υπηρεσιών εδώ και χρόνια, δουλεύουν ατελείωτες ώρες για να διεκπεραιώσουν με επαγγελματισμό και ευσυνειδησία τις εξόχως απαιτητικές εργασίες της διοίκησης, και μάλιστα κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες εξαιτίας της διαχρονικής αδιαφορίας των Πολιτικών Ηγεσιών του ΥΠΑΙΘ, συμπεριλαμβανομένης και της δικής σας, και ιδιαίτερα τώρα με τους πολύμηνους ανεδαφικούς σχεδιασμούς του κ. Κόπτση και τις ασφυκτικές προθεσμίες των εγκυκλίων του, που έχουν οδηγήσει Υπηρεσίες και υπαλλήλους στα όρια της αντοχής τους, και μέσα λοιπόν σε αυτό το κλίμα να επιχειρείται και ο περιορισμός του δικαιώματος στην άδεια και στην αποσυμφόρηση»

Αυτές και άλλες αρνητικές πρακτικές έχουν εμφιλοχωρήσει, κατά την ΠΟΣΥΠ,  εδώ και μήνες σε κάθε διοικητική, υπηρεσιακή και ιεραρχική διαδικασία που εκπορεύεται από το Γραφείο του Γενικού Γραμματέα.

Η ΠΟΣΥΠ ζητάει επίσης να εκκινήσει η διαδικασία επιλογής των Διευθυντών των Σχολικών Μονάδων, αμέσως μετά τις γιορτές, υποστηρίζοντας ότι όσα συμβαίνουν «σίγουρα όλα είναι θέμα, εκλογικών στοχεύσεων, ψήφων και εκλογικών πελατειών». Ας περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί.

.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

καλάθι νοικοκυριού
«Καλάθι του νοικοκυριού»: Νέες μειώσεις τιμών - Πότε θα εφαρμοστούν
Σύντομα οι πολίτες θα δουν μειώσεις στις τιμές των προϊόντων, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων
«Καλάθι του νοικοκυριού»: Νέες μειώσεις τιμών - Πότε θα εφαρμοστούν
theodorikakos
Θεοδωρικάκος: Καταθέτει μήνυση στον απόστρατο αστυνομικό για την υπόθεση του γιου του
Μήνυση σε βάρος του απόστρατου αστυνομικού που κατήγγειλε συγκάλυψη σε υπόθεση του γιου του θα καταθέσει ο Τάκης Θεοδωρικάκος
Θεοδωρικάκος: Καταθέτει μήνυση στον απόστρατο αστυνομικό για την υπόθεση του γιου του