Ξεκίνησε από το πρωί η αμφισβητούμενη διαδικασία. Η αντιπαράθεση των εκπαιδευτικών για τις ηλεκτρονικές εκλογές-παρωδία, ευνοεί τα σχέδια Κεραμέως για καθυπόταξη του εκπαιδευτικού κινήματος

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί δίνουν από το πρωί σήμερα μια ιδιόρρυθμη μάχη: Όχι τόσο με την κυβέρνηση, αλλά κυρίως με τον ίδιο τους τον εαυτό.

Θα επαναλάβουν το μεγαλείώδες και συντριπτικό «όχι» του 2020 στις ηλεκτρονικές εκλογές-παρωδία της κ.Κεραμέως ή θα συμμετάσχουν με στόχο να μην υπάρξουν ξανά «δοτοί» στα Υπηρεσιακά Συμβούλια;

Πρόκειται για μια αντιπαράθεση της βάσης των εκπαιδευτικών, των ενεργών εκπαιδευτικών της τάξης δηλαδή, με τις συνδικαλιστικές τους ηγεσίες (τις παρατάξεις που στηρίζουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ)  Η αντιπαράθεση αφορά το αν και πόσοι εκπαιδευτικοί θα ψηφίσουν τελικά στις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά τους Συμβούλια. Το βασικό ζητούμενο είναι που θα φτάσει η αποχή.

Η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ, κατά πλειοψηφία, έχουν κάνει πλήρη στροφή σε σχέση με όσα πρότειναν στις προηγούμενες εκλογές όπου απείχε το συντριπτικό ποσοστό των εκπαιδευτικών, από 93% εως και 97%, και τώρα είπαν ναι στην ηλεκτρονική διαδικασία, παρότι δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα από την προηγούμενη φορά. Η απόφαση αυτή προκάλεσε και διασπάσεις στην παράταξη ΣΥΝΕΚ. Σε αποχή από τις ηλεκτρονικές εκλογές  καλούν οι ΣΥΝΕΚ Λάρισας, κόντρα στην απόφαση που έλαβε η παράταξη πανελλαδικά. Υπενθυμίζεται ότι οι ΣΥΝΕΚ Λάρισας έχουν ανακοινώσει εδώ και αρκετό διάστημα ότι δεν θα νομιμοποιήσουν τις ηλεκτρονικές εκλογές.

Στον αντίποδα, ηχηρό «Όχι» στις ηλεκτρονικές εκλογές λένε 37 ΕΛΜΕ και δεκάδες ΣΕΠΕ σε όλη τη χώρα ενώ εξαπολύουν πυρά κατά της πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ (οι ΣΕΠΕ κατά της ΔΟΕ) που  αποφάσισαν συμμετοχή. 

«Συνεχίζουμε από εκεί που 2 χρόνια πριν, πάλι με τη δράση των σωματείων μας και όλου του εκπαιδευτικού κινήματος, ακυρώσαμε στην πράξη τις ηλεκτρονικές εκλογές αιρετών με μαζική αποχή του 95% των συναδέλφων και δεν αναγνωρίσαμε, δεν νομιμοποιήσαμε καμία εκλογή από μια τέτοια διάτρητη διαδικασία. Θεωρούμε πολύ αρνητική εξέλιξη την απόφαση της πλειοψηφίας  του Δ.Σ. της  ΟΛΜΕ που αποδέχεται συμμετοχή στις ηλεκτρονικές  εκλογές αιρετών κόντρα στην  προηγούμενη ομόθυμη απόφαση του κλάδου» αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση και καλούν τους εκπαιδευτικούς σε αποχή προκειμένου να στείλουν, όπως το 2020, ένα ηχηρό μήνυμα προς την υπουργό Παιδείας ότι δεν θα επιτρέψουν να διαλυθούν τα σωματεία τους».

Ναι στις εκλογές για να μην έχουμε ξανά «δοτούς»

Οσοι, παρότι λένε πως διαφωνούν με την αποκλειστικά ηλεκτρονική διαδικασία εντούτοις καλούν σε συμμετοχή,  υποστηρίζουν ότι τα πράγματα είναι εφέτος διαφορετικά από το 2020. Το χθεσινό μήνυμα  των πρώην προέδρων της ΟΛΜΕ Ελένης Ζωγραφάκη και Θέμη Κοτσιφάκη είναι ενδεικτικο:

«Στις προηγούμενες εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια το βασικό διακύβευμα ήταν να δοθεί ένα ηχηρό χαστούκι στην αυταρχική πολιτική Μητσοτάκη – Κεραμέως και στις πρακτικές του αποφασίζομεν και διατάσσομεν. Και ο κλάδος μας απάντησε θετικά με ένα υπερήφανο 97% υπέρ της αποχής, δηλώνοντας πεντακάθαρα τη βούλησή του και καταδικάζοντας οριστικά και αμετάκλητα κάθε τέτοια πρακτική. Στην αυριανή (σ.σ. σημερινή)  εκλογική αναμέτρηση όμως, μετά από όλα όσα μεσολάβησαν στο μεταξύ διάστημα, με τα “δοτά” μέλη, την προϊούσα υπονόμευση της δημοκρατικής λειτουργίας των υπηρεσιακών συμβουλίων και τελευταία με τις αποφάσεις άλλων συνδικαλιστικών παρατάξεων, το βασικό διακύβευμα είναι αρκετά διαφορετικό.

Είναι:

  • αν θα διατηρήσουμε μια σπίθα, έστω, διαφάνειας και δημοκρατίας στην αντιδημοκρατική και αυταρχική λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων στη δεδομένη συγκυρία
  • αν θα υπάρχει μια ισχυρή φωνή του κλάδου, μια αποφασιστική έκφραση της συλλογικότητάς μας, όπως για δεκαετίες υπήρχε στο παρελθόν, στα υπηρεσιακά συμβούλια
  • αν θα έχεις τον “δικό σου άνθρωπο”, κεντρικά και τοπικά, που θα υπερασπίζεται με σθένος, δημοκρατική συνείδηση, αντικειμενικότητα και αμεροληψία, το δίκιο σου απέναντι στην κρατική αυθαιρεσία.

Είναι, τελικά, να πάρουμε πίσω τους αιρετούς που μας ανήκουν, τους αιρετούς που ανήκουν στον κλάδο, σε μια προοπτική να διευρύνουμε τη συμμετοχή και τη δημοκρατία σε όλα τα όργανα λήψης αποφάσεων»

Οχι στις εκλογές γιατί δεν νομιμοποιούμε τη φάρσα της «e-κάλπης»

Σύμφωνα όμως με τις Παρεμβάσεις -και με άλλες παραταξεις και απλούς εκπαιδευτικούς-  το κεντρικό διακύβευμα δεν είναι αυτό: «Διακυβεύεται το τι θα γίνει την επόμενη ημέρα στα ζητήματα της αξιολόγησης, των διορισμών, της εκπαιδευτικής πολιτικής συνολικά, διακυβεύεται το πώς θα διαμορφωθεί το σχολείο, διακυβεύεται το ψυχικό σθένος των ανθρώπων και των Συλλόγων που θα αντιπαρατεθούν στην αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή επέλαση, μπροστά στην επερχόμενη παγκόσμια λιτότητα, διακυβεύεται το αν θα διατυπώνονται και θα διεκδικούνται αιτήματα ή θα αποδεχτούμε το νόμο της σιωπής και του υπάκουου υπηκόου. Η εμμονή του ΥΠΑΙΘ και της κυβέρνησης στις ηλεκτρονικές ψευδοεκλογές είναι μέρος της συνολικής επίθεσης απέναντι στα Σωματεία, τους Συλλόγους και τις συλλογικές διαδικασίες. Δεν θα αποδεχτούμε τον ρόλο του υπάκουου υπηκόου.

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΠΕΧΟΥΜΕ από το φιάσκο των ηλεκτρονικών «εκλογών» Η ψηφοφορία δεν είναι και δεν μπορεί να είναι υποχρεωτική»

Δεν νομιμοποιούμε τον αυταρχισμό. Δεν νομιμοποιούμε τη φάρσα της «e-κάλπης». Ο δρόμος για την ακύρωση των εκλογών περνάει μέσα από τη στάση κάθε συναδέλφισσας και κάθε συναδέλφου, που ενισχύοντας την ενιαία αγωνιστική στάση όλου του κλάδου, ΘΑ ΑΠΕΧΕΙ από αυτές τις «εκλογές», σεβόμενος/η τις δημοκρατικές διαδικασίες και τις συλλογικές αποφάσεις. Συνεχίζουμε ενωτικά, με την ίδια αποφασιστικότητα και μαχητικότητα. Υπερασπιζόμαστε τη λειτουργία των σωματείων και τις συλλογικές διαδικασίες»

Η εγκυρότητα της διαδικασίας αμφισβητείται

Δεν είναι λίγοι και οι εκπαιδευτικοί που επικαλούνται και την απουσία διασφαλίσεων για την εγκυρότητα της διααδικασίας και πιστεύουν ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει νοθεία:

Ο εκπαιδευτικός Πληροφορικής Νέστορας Ξυλάς, εξηγεί: «Στο δοκιμαστικό μήνυμα που ήρθε στους συναδέλφους για την κατάπτυστη ηλεκτρονική ψηφοφορία στα Υπηρεσιακά Συμβούλια από την «Ψηφιακή Κάλπη Ζευς», αφού πληροφορούμαστε για την «αδιάβλητη διεξαγωγή απόρρητων ψηφοφοριών με αμιγώς ηλεκτρονικό τρόπο», περνάμε και στο «παρασύνθημα»: 

«Τόσο η προετοιμασία για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας όσο και η υποβολή της ψήφου από τους ψηφοφόρους και το σύνολο της διεξαγωγής και της εξαγωγής των αποτελεσμάτων πραγματοποιείται και τελεί υπό την ευθύνη της εκάστοτε διεξάγουσας αρχής» αφού «Η υπηρεσία Ζευς αναλαμβάνει μόνο τη διαχείριση του συστήματος και δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για τον τρόπο οργάνωσης, τη χρήση των αποτελεσμάτων, και τον σκοπό της κάθε ψηφοφορίας, ούτε για την οποιαδήποτε μορφή επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από την πλευρά της διεξάγουσας αρχής. Για όλα τα παραπάνω αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η εν λόγω διεξάγουσα αρχή και ο διαχειριστής της ψηφοφορίας».

Εν ολίγοις στην Ελλάδα των νόμιμων παρακολουθήσεων, η Διοικούσα αρχή, δηλαδή τα κρατικά όργανα που έχουν το μαχαίρι και το πεπόνι,  θα εξασφαλίσουν ότι οι ηλεκτρονικές εκλογές στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, θα είναι διαφανείς με διαδικασίες εκλογής του αιρετού! Είναι προφανές ότι η νομιμοποίηση των εκλογών αυτών με την ηλεκτρονική ψήφο, θέτει σε κίνδυνο άμεσα και τα Σωματεία, αφού απομακρύνει από το ζωντανό έλεγχο της δια ζώσης διαδικασίας τις εκλογές, μετατρέποντάς τα σε πλατφόρμες ελέγχου στα χέρια του κράτους, της εκάστοτε κυβέρνησης και του Υπουργείου. 

Κανείς πέρα από τη “Διοικούσα Αρχή”, δεν θα γνωρίζει ποιοι ψήφισαν, πόσοι ψήφισαν αλλά και τι ψήφισε ο καθένας! Αυτό θα πει ψηφιακό κράτος… 

Ηδη οι ΣΕΠΕ Αμαρουσίου και Γ.Σεφέρης, έκαναν καταγγελίες για διαρροή μέιλ εκπαιδευτικών: Ο σύλλογος αναφέρει ότι πολλοί εκπαιδευτικοί λαμβάνουν μηνύματα στα προσωπικά τους μέιλ, υποψηφίων από συνδικαλιστικές παρατάξεις στη Β΄Αθήνας (από όμορους Συλλόγους), χωρίς να τα έχουν δώσει οι ίδιοι στους συγκεκριμένους . Τυχαίνει μάλιστα συχνά οι ηλεκτρονικές τους διευθύνσεις που αποστέλλονται τα μηνύματα να είναι αυτές που οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν μόνο στην υπηρεσία (myschool). Δέχονται αφόρητη πίεση και θεωρούν ότι έχει γίνει παραβίαση των προσωπικών τους δεδομένων.Ο ΣΕΠΕ ρωτά πώς απέκτησαν πρόσβαση οι υποψήφιοι σε email συναδέλφων και κάνει λόγο για σοβαρές ευθύνες της Διοίκησης.

Σε μαζική αποχή από τις ηλεκτρονικές εκλογές στα υπηρεσιακά συμβούλια καλεί και η Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση του ΣΕΠΕ «Αριστοτέλης», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «στις εκλογές της ντροπής θα ψηφίσουν και τα δέντρα»

Οι εκλογές της «ηλεκτρονικής δημοκρατίας τους» είναι εκλογές της νοθείας και έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

•    Ελέγχονται πλήρως από το κράτος και το ΥΠΑΙΘ,  

•    Δεν διασφαλίζεται η ταυτότητα του ψηφοφόρου με αποτέλεσμα εύκολα οι κωδικοί συμμετοχής να μπορούν εύκολα να δοθούν έναντι εξυπηρετήσεων. Αρκεί μόνο να σκεφτούμε ότι σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες (αυτοδιοίκησης, βουλευτικές, σωματείων κλπ) τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής μπορούν να ταυτοποιήσουν τον άνθρωπο που έχουν απέναντί τους με τα νομιμοποιητικά του έγγραφα. 
•    Δεν προστατεύεται η μυστικότητα της ψηφοφορίας, καθώς δεν υπάρχει ο αναγκαίος ελεγκτικός μηχανισμός που να πιστοποιεί ότι οι ψηφοφόροι είναι μόνοι τους και δεν παρακολουθεί άλλος τις επιλογές τους. 
•    ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ στην εφορευτική επιτροπή να γνωστοποιεί τους καταλόγους ψηφισάντων κι επομένως μπορεί εύκολα να γίνει νοθεία και στοχευμένη χάλκευση των αποτελεσμάτων. Το 2020 όταν οι ΣΕΠΕ της Α’ Αθήνας ζήτησαν τα πρακτικά αρχαιρεσιών με εκλογικές καταστάσεις και καταστάσεις ψηφισάντων, τους δόθηκε ένα excel με τα αριθμητικά «αποτελέσματα». 
•    Τον έλεγχο της διαδικασίας δεν τον έχει η εφορευτική επιτροπή αλλά ο διαχειριστής της εταιρείας που παρέχει το σύστημα, η οποία μάλιστα δηλώνει στη σύμβαση που υπογράφει ότι δεν φέρει καμία ευθύνη. 
 Στις μέρες μας που αποκαλύπτεται ότι παρακολουθούνται δεκάδες χιλιάδες τηλέφωνα αλλά και κάθε κοινωνική δραστηριότητα, είναι αφελές να πιστεύουμε ότι παρέχονται στοιχειώδεις εγγυήσεις διαφάνειας και δημοκρατίας, σε μια ηλεκτρονική εκλογική παρωδία που: 
•    μπορεί η Υπουργός Παιδείας χωρίς κανέναν έλεγχο να αλλάζει διαρκώς μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο τους όρους διεξαγωγής τους και τα πρόσωπα των εφορευτικών επιτροπών 
•    αλλά και ο ψηφοφόρος δύναται να αλλάξει όσες φορές θέλει την ψήφο του στη διάρκεια της ημέρας. Είναι σαν να πηγαίνουμε σε μία διά ζώσης εκλογική διαδικασία και να επιστρέφουμε διαρκώς για να αφαιρούμε τον φάκελο από την κάλπη γιατί αλλάξαμε γνώμη! 
•    Ο φάκελος που ρίχνουμε στην ηλεκτρονική κάλπη έχει επάνω του το όνομά μας (!!!) μέχρι το άνοιγμα της κάλπης 
Εκλεγέντες σε μια τέτοια παρωδία δεν θα γίνουν αποδεκτοί από τον κόσμο της εκπαίδευσης! 

 Τι θα αποφασίσει λοιπόν η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών; Θα ταχθούν με το ναι ή με το όχι; Σε λίγες ώρες θα ξέρουμε. Πάντως, η  μετατροπή της διαδικασίας αυτής από αναμέτρηση των εκπαιδευτικών με τις αυταρχικές επιλογές της κ.Κεραμέως σε διαμάχη ανάμεσα στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς για το τι πρέπει να κάνουν, αποτελεί ήδη μια ανέλπιστη νίκη της Κυβέρνησης από τα αποδυτήρια.

Τι λέει το υπουργείο Παιδείας για τη διασφάλιση της διαδικασίας

Το σύστημα «ΖΕΥΣ» βασίζεται σε διεθνώς αναγνωρισμένα τεχνολογικά πρότυπα για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών ψηφοφοριών. Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται τόσο το αδιάβλητο και το απόρρητο, όσο και ο εκσυγχρονισμός της διαδικασίας. Η ακεραιότητα της ψηφοφορίας είναι μαθηματικά επαληθεύσιμη μέσω της χρήσης κρυπτογραφίας και με πλήρη διασφάλιση του απορρήτου.

Περαιτέρω, όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, η διεξαγωγή των αρχαιρεσιών το Σάββατο εξασφαλίζει την κανονική ροή των μαθημάτων, σε αντίθεση με προηγούμενες αρχαιρεσίες που πραγματοποιούνταν σε εργάσιμες ημέρες, κατά τη διάρκεια του σχολικού ωρολογίου προγράμματος, προκαλώντας αναστολή της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Οι εφορευτικές επιτροπές έχουν ήδη ενημερώσει τους εκλογείς για τη διαδικασία διεξαγωγής των ηλεκτρονικών εκλογών. Ειδικότερα, σε κάθε εκπαιδευτικό έχει αποσταλεί ηλεκτρονικό μήνυμα που περιλαμβάνει την εξατομικευμένη διαδικτυακή διεύθυνση (URL) μέσω της οποίας ο εκλογέας μπορεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, καθώς και οδηγίες για τη χρήση της πλατφόρμας. Τα αποτελέσματα των εκλογών θα αποσταλούν ηλεκτρονικά αυθημερόν, με τη λήξη της ψηφοφορίας, στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και θα ανακοινωθούν εντός των επόμενων ημερών.

Συχνές ερωτήσεις: Τι αναφέρει το ΥΠΑΙΘ για τη διαδικασία

Πώς διασφαλίζεται το απόρρητο της ψήφου;

Η προστασία του απορρήτου διασφαλίζεται αφενός λόγω της κρυπτογράφησης της ψήφου στο μηχάνημα του ψηφοφόρου και αφετέρου μέσω της μίξης των κρυπτογραφημένων ψηφοδελτίων. Η μίξη παράγει τα ανωνυμοποιημένα ψηφοδέλτια και διασφαλίζει ότι καμία ψήφος δεν θα αντιστοιχιστεί στον ψηφοφόρο που την κατέθεσε. 

Έχασα το μήνυμα (email) με τον σύνδεσμο για την ψηφοφορία.

Ο ψηφοφόρος θα πρέπει να επικοινωνήσει με τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής των εκλογών για να του αποστείλουν εκ νέου το μήνυμα με το μοναδικό υπερσύνδεσμο.

Θα υπάρχει λευκό ψηφοδέλτιο;

Η επιλογή «Λευκή ψήφος» θα εμφανίζεται αυτόματα σε κάθε κάλπη.

Τα λευκά ψηφοδέλτια θα προσμετρηθούν ως άκυρα στα τελικά αποτελέσματα.

Πατώντας στο σύνδεσμο της ψηφοφορίας εμφανίζεται το μήνυμα: «Προέκυψε σφάλμα. Please logout to access this view». 

Ο ψηφοφόρος μπορεί να κάνει κάποιες από τις ακόλουθες ενέργειες για να αντιμετωπίσει το θέμα:

   •  Είτε ανοίγοντας τον σύνδεσμο του Ψηφοφόρου σε άλλο περιηγητή.

   •  Είτε ανοίγοντας το σύνδεσμο από νέο παράθυρο ανώνυμης περιήγησης (incognito).

Πόσες ψηφιακές αποδείξεις ψήφου λαμβάνει ο ψηφοφόρος;

Ο ψηφοφόρος λαμβάνει «ψηφιακή απόδειξη καταχώρισης της ψήφου» για κάθε ψήφο που υποβάλλει ανά κάλπη.

Τι γίνεται σε περίπτωση που ψηφίσω παραπάνω από μία φορές;

Κάθε ψηφοφόρος δικαιούται να ψηφίσει όσες φορές επιθυμεί εντός του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος διεξαγωγής της ψηφοφορίας. Επειδή η υποβολή της ψήφου δε γίνεται σε κάποιο εκλογικό κέντρο με ελεγχόμενο παραπέτασμα, μπορεί κάποιος να μην είναι βέβαιος ότι ψήφισε χωρίς καμία εξωτερική επιρροή. Ακόμα και αν συμβεί αυτό, ο ψηφοφόρος μπορεί στη συνέχεια να ξαναψηφίσει με τρόπο που εκφράζει ελεύθερα και ανεπηρέαστα τις επιλογές του. Κάθε νέα ψήφος διαγράφει αυτομάτως την προηγούμενη, ενώ το αποδεικτικό της ακύρωσης της προηγούμενης ψήφου περιλαμβάνεται και στην ψηφιακή απόδειξη καταχώρισης ψήφου που αποστέλλεται στον ψηφοφόρο. 

Το μήνυμα που έλαβα και το οποίο με καλεί να ψηφίσω αναφέρει κάποιους «κωδικούς ελέγχου». Τι είναι αυτοί;

Πρόκειται για προχωρημένη δυνατότητα του συστήματος «Ζευς» η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί αν ο χρήστης έχει την υποψία ότι ο υπολογιστής του έχει προσβληθεί από κακόβουλο λογισμικό. Οι κωδικοί αυτοί είναι απαραίτητοι για τη Διαδικασία ελέγχου ψήφου.

Τι είναι η «Ψήφος ελέγχου»;

Η «Ψήφος ελέγχου» είναι μια διαδικασία μέσω της οποίας ο χρήστης δύναται να επιβεβαιώσει ότι το μηχάνημά του δεν έχει μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό το οποίο μπορεί να μεταβάλλει τη ψήφο του.

Εάν ο ψηφοφόρος υποψιάζεται ότι το μηχάνημά του έχει μολυνθεί, μπορεί να επιλέξει έναν τυχαίο υποψήφιο στο ψηφοδέλτιο (θα πρέπει να απομνημονεύσει την επιλογή του) και να πατήσει  «Υποβολή Ψήφου Ελέγχου». Στο πεδίο «Εισάγετε κωδικό» ο ψηφοφόρος έχεις δύο επιλογές:

  1. Συμπληρώνει τυχαίους χαρακτήρες (όχι τους κωδικούς ελέγχου που έλαβε στο mail) και υποβάλλει τη ψήφο του. Σε αυτήν την περίπτωση εμφανίζεται σχετικό μήνυμα: «Έχετε επιλέξει ψήφο ελέγχου. Η ψήφος σας δεν θα καταμετρηθεί και οι επιλογές σας θα κοινοποιηθούν σε σχετικό πίνακα στη σελίδα ψηφοφορίας.» και μπορεί να πατήσει «Επιβεβαίωση». Με αυτόν τον τρόπο, η ψήφος του δεν προσμετράται στα τελικά αποτελέσματα. Στον ψηφοφόρο θα εμφανιστεί μήνυμα «Η ψήφος ελέγχου υποβλήθηκε επιτυχώς. Ο κωδικός της ψήφου ελέγχου είναι: ΧΧΧΧ», όπου ΧΧΧΧ θα είναι ένας τετραψήφιος αριθμός π.χ.1234. Στη συνέχεια, πατάει το κουμπί «Επιστροφή στη σελίδα της ψηφοφορίας» και επιλέγει τη νέα καρτέλα «Ψήφοι Ελέγχου». Εκεί θα εμφανίζονται οι ψήφοι ελέγχου που έχει υποβάλει τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι ψηφοφόροι που συμμετέχουν στην ψηφοφορία, όχι ονομαστικά, αλλά με τον αναγνωριστικό κωδικό που θα έχει λάβει κατά την υποβολή της. Ο ψηφοφόρος εντοπίζει την ψήφο ελέγχου του με τον αναγνωριστικό κωδικό της και εξακριβώνει αν η επιλογή του έχει τροποποιηθεί. Σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό από αυτό που ψήφισε, σημαίνει ότι ο υπολογιστής του έχει προσβληθεί από κάποιο κακόβουλο λογισμικό που μεταβάλλει την ψήφο του. Συνεπώς θα πρέπει να ψηφίσει από κάποια άλλη συσκευή.
  2. Συμπληρώνει έναν από τους κωδικούς που έχει λάβει στο email. Σε αυτήν την περίπτωση η ψήφος θα υποβληθεί και προσμετράται στα αποτελέσματα.

Προσοχή: η ψήφος ελέγχου είναι προαιρετική διαδικασία και δεν είναι απαραίτητη για την υποβολή έγκυρης ψήφου. 

 

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber