Thumbnail
Εκπαιδευτικοί Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης - ΚΞΓ: Οδηγός της ΟΙΕΛΕ σε 8 ερωταπαντήσεις για τα εργασιακά τους θέματα

Εναν χρήσιμο οδηγό με 8 ερωταπαντήσεις  που απευθύνεται σε εκαπιδευτικούς-εργαζόμενους σε Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών για τις βασικές προβλέψεις της νομοθεσίας και για τα στοιχειώδη δικαιώματά τους, συνέταξε η ΟΙΕΛΕ.

Οπως αναφέρει η Ομοσπονδία, το τελευταίο διάστημα έχει λάβει πλήθος ερωτήσεων από συναδέλφους. Καταγράφουμε εδώ σύντομες απαντήσεις στα κυριότερα ερωτήματα που λαμβάνουμε:

Ο οδηγός της ΟΙΕΛΕ σε 8 ερωταπαντήσεις

 1. Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη σύμβαση εργασίας που υπογράφουμε;

Α. Διάρκεια και τόπος εργασίας

Η σύμβαση ορισμένου χρόνου πρέπει να αναφέρει τις ημερομηνίες έναρξης και λήξης της συνεργασίας, με ημερομηνία έναρξης την πρώτη ημέρα διδασκαλίας. Δοκιμαστικές περίοδοι χωρίς αμοιβή είναι παράνομες. Στη σύμβαση θα ορίζεται, επίσης, ο τόπος εργασίας του εκπαιδευτικού.

Β. Ωρολόγιο πρόγραμμα και διάρκεια διδακτικής ώρας

Το ωρολόγιο πρόγραμμα θα πρέπει να αναφέρεται αναλυτικά ανά ημέρα και τμήμα. Για παράδειγμα, τη Δευτέρα οι συνάδελφοι διδάσκουν 4-4.45 το τμήμα Α1, 5-5.45 το τμήμα Ε3 κ.λ.π. Τονίζουμε ότι η διάρκεια διδακτικής ώρας είναι 45 λεπτά!

Γ. Αποδοχές

Θα πρέπει να αναφέρεται το μεικτό ωρομίσθιο με το οποίο θα αμείβεται ο εκπαιδευτικός ή, στην περίπτωση πλήρους ωραρίου, ο μεικτός μισθός.

Δ. Προσοχή σε «παγίδες»

Σε κάθε περίπτωση είναι επιβεβλημένη η προσεκτική ανάγνωση της σύμβασης, προκειμένου να αποφύγουν οι συνάδελφοι δυσάρεστες εκπλήξεις με «περίεργους» όρους που ενδέχεται να έχουν συμπεριληφθεί στο κείμενο. Όροι όπως «η αμοιβή αφορά διδακτικές ώρες που πραγματοποιούνται και μόνο» ή, στην περίπτωση μαθήματος που αφορά έναν και μόνο μαθητή, «σε περίπτωση που ο μαθητής δεν προσέλθει στο μάθημα, ο εκπαιδευτικός δεν δικαιούται αμοιβή» είναι απαράδεκτοι και παράνομοι, διότι βάσει νόμου αμειβόμαστε και στις αργίες και στις ημέρες που το μάθημα δεν γίνεται για λόγους που δεν ευθυνόμαστε. Να θυμίσουμε εδώ ότι στο πρόγραμμα του εκπαιδευτικού, που όπως προαναφέρθηκε αναφέρεται αναλυτικά στην σύμβαση, συμπεριλαμβάνονται οι ώρες που αφορούν ιδιαίτερα μαθήματα που πραγματοποιούνται στο χώρο του φροντιστηρίου. Οι συνάδελφοι θα πρέπει να παίρνουν οπωσδήποτε αντίγραφο της σύμβασης από τον εργοδότη!

 1. Ποιο είναι το πλήρες ωράριο για τους εκπαιδευτικούς σε Φροντιστήρια και σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών;

Σύμφωνα με το άρθρο 30 του Ν. 4415/2016, το πλήρες ωράριο των εκπαιδευτικών ορίζεται στις 21 διδακτικές ώρες. Πρέπει εδώ να θυμίσουμε ότι από το 2012, όταν και κατέρρευσαν οι συλλογικές συμβάσεις ελέω μνημονιακών πολιτικών, το ωρομίσθιο υπολογιζόταν βάσει 40ώρου και έφθανε στο …αστρονομικό ποσόν των 2,92 ευρώ την ώρα. Όμως ο αγώνας που δόθηκε από την ΟΙΕΛΕ και τα πρωτοβάθμια σωματεία οδήγησε την τότε κυβέρνηση να υπολογίσει το πλήρες ωράριο βάσει του μέσου ωραρίου των εκπαιδευτικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και όχι βάσει του 40ωρου που ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα. Έτσι το ωρομίσθιο σχεδόν διπλασιάστηκε, καλύπτοντας τμήμα των τεράστιων απωλειών που είχαμε από το 2012 κι έπειτα, όχι μόνο με την κατά 60% περίπου μείωση των αποδοχών μας αλλά και με το πάγωμα των τριετιών.

 1. Ποια είναι η διάρκεια της διδακτικής ώρας; Κάποιοι ιδιοκτήτες μας λένε ότι η ώρα διαρκεί 60 λεπτά.

Η διδακτική ώρα ορίζεται στα 45 λεπτά, σύμφωνα με το άρθρο 202 του Ν. 4610/2019. Δυστυχώς, με την ανοχή των εποπτικών οργάνων της Πολιτείας, κάποιοι ιδιοκτήτες εφαρμόζουν το 60λεπτο. Χαρακτηριστικό (και εξοργιστικό) παράδειγμα η αλυσίδα «Διακρότημα» που με θράσος διαφημίζει στα media την παρανομία της.

Για ποιο λόγο πολλοί από τους ιδιοκτήτες παραβιάζουν τη συγκεκριμένη διάταξη; Με τον τρόπο αυτό οι εργοδότες κερδίζουν για κάθε ώρα 15 διδακτικά λεπτά για τα οποία δεν καταβάλουν αποδοχές και ασφαλιστικές εισφορές, καθώς μετατρέπουν τη διδακτική ώρα παρανόμως σε 60λεπτη. Αν υπολογιστεί ότι χονδρικά οι ώρες λειτουργίας των Φροντιστηρίων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών είναι 7 ημερησίως (από τις 3 έως τις 10), αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα κέρδη των ιδιοκτητών και οι ταυτόχρονες απώλειες εργαζόμενων και δημόσιων ταμείων ανέρχονται μηνιαίως σε εκατομμύρια ευρώ! Ταυτόχρονα πλήττονται και οι (όχι πολλοί…) επιχειρηματίες που τηρούν τη νομιμότητα με αποτέλεσμα να ναρκοθετείται ο υγιής ανταγωνισμός.

Παρακαλούμε, επομένως, να καταγγέλλετε στην ΟΙΕΛΕ άμεσα (έστω και ανώνυμα) ποιοι χώροι εργασίας παραβιάζουν το 45λεπτο.

 1. Ποιο είναι το κατώτατο νόμιμο ωρομίσθιο; Ποιες άλλες αποδοχές δικαιούμαστε;

Το κατώτατο μεικτό ωρομίσθιο ανά τριετία* είναι:

0-3 έτη : 8,15 ευρώ

3-6 έτη:  8,96 ευρώ

6-9 έτη:   9,78 ευρώ

9-12 έτη: 10,59 ευρώ

*Να υπενθυμιστεί εδώ ότι με την Π.Υ.Σ. 6/2012, έχουν παγώσει οι τριετίες έως ότου η ανεργία στην Ελλάδα πέσει κάτω από το 10%. Τούτο σημαίνει ότι οι παλαιοί συνάδελφοι κατοχυρώνουν τις τριετίες μέχρι και το 2012. Οι συνάδελφοι που έχουν ξεκινήσει να εργάζονται μετά από το συγκεκριμένο έτος, δεν μπορούν να κατοχυρώσουν προϋπηρεσία για μισθολογική εξέλιξη.

Σημαντικό εδώ να τονιστεί ότι, σε περίπτωση υπέρβασης του νόμιμου ωραρίου (υπερωρία), τότε το ωρομίσθιο προσαυξάνεται κατά 40%.

Οι εκπαιδευτικοί δικαιούνται επίσης δώρο Χριστουγέννων, δώρο Πάσχα, επίδομα άδειας και αποζημίωση άδειας (σε περίπτωση που υπάρχουν χρωστούμενες ημέρες κανονικής άδειας, το γνωστό και ως «επίδομα μη ληφθείσης αδείας»). Εάν η διάρκεια της σύμβασης είναι μικρότερη από έτος, οι δικαιούμενες ημέρες άδειας είναι 2 ανά μήνα απασχόλησης. Να συμβουλεύσουμε τους συναδέλφους να ελέγχουν τακτικά την εργασιακή τους κατάσταση στο Π.Σ. Εργάνη, καθώς έχουν αναφερθεί περιπτώσεις που ο εργοδότης δηλώνει παράνομα ημέρες άδειας εν αγνοία του εργαζομένου, κυρίως τις ημέρες των διακοπών Χριστουγέννων και Πάσχα, προκειμένου να μην καταβάλλει την αποζημίωση άδειας.

 1. Πώς υπολογίζονται τα ένσημα;

Όπως προαναφέραμε, το εβδομαδιαίο πλήρες ωράριο των εκπαιδευτικών σε Φροντιστήρια και σε ΚΞΓ έχει οριστεί στις 21 ώρες. Με πλήρες ωράριο, οι συνάδελφοι λαμβάνουν 25 ένσημα το μήνα, ανεξαρτήτως του πώς είναι κατανεμημένες οι ώρες μέσα στην εβδομάδα.

Α. Πώς υπολογίζονται τα ένσημα όταν ο εκπαιδευτικός έχει μειωμένο ωράριο;

Είναι σημαντικό εδώ να γνωρίζουμε το ημερομίσθιο και τον μηνιαίο μισθό μας.

 • Το κατώτατο ωρομίσθιο υπολογίζεται από τον τύπο (6:21):25 Χ 713 (713 ευρώ είναι σήμερα ο κατώτατος μισθός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας – ΕΓΣΣΕ)
 • Το ημερομίσθιο από το ωρομίσθιο επί τις ώρες εργασίας
 • Ο μηνιαίος μισθός από το ημερομίσθιο επί τις ημέρες εργασίας.

(Το συμφωνημένο ωρομίσθιο/μηνιαίος μισθός μπορεί να είναι πάνω από τα κατώτατα όρια που προβλέπει η ΕΓΣΕΕ, ποτέ όμως κάτω από αυτά!).

Στην περίπτωση που ο εκπαιδευτικός σε Φροντιστήρια Μ.Ε. και σε Κ.Ξ.Γ. έχει μειωμένο (κάτω από 21 ώρες) ωράριο, προκύπτουν δύο βασικές περιπτώσεις:

 • Εάν το ημερομίσθιο είναι ίσο ή μεγαλύτερο από το ποσό του τεκμαρτού ημερομισθίου της 1ης ασφαλιστικής κλάσης ΕΦΚΑ (11.06 ευρώ), τότε αναγνωρίζονται τόσα ένσημα όσες και οι ημέρες μηνιαίας εργασίας (μέχρι 23 ένσημα).
 • Εάν το ημερομίσθιο είναι μικρότερο από το ποσό του τεκμαρτού ημερομισθίου της 1ης ασφαλιστικής κλάσης ΕΦΚΑ, τότε ο αριθμός των ενσήμων προκύπτει από το πηλίκο του μηνιαίου μισθού δια 11,06.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Με βάση την εγκύκλιο ΙΚΑ 34/2018, οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο κάτω της 1ης ειδικής ασφαλιστικής κλάσης του π.ΙΚΑ (8,03 €), αν απασχολούνταν για 3 τουλάχιστον ημέρες την εβδομάδα, αναγνώριζαν στην ασφάλιση μια επιπλέον ασφαλιστέα ημέρα την εβδομάδα. Από τη στιγμή που το νόμιμο ελάχιστο ωρομίσθιο είναι πλέον 8,15 €, η περίπτωση αυτή δεν ισχύει.

Β. Πόσα ένσημα απαιτούνται για να μπει ένας εκπαιδευτικός το καλοκαίρι στο ταμείο ανεργίας;

Αν ο εκπαιδευτικός επιδοτείται για πρώτη φορά θα πρέπει να έχει συμπληρώσει 80 ημέρες ασφάλισης το χρόνο για τα τελευταία 2 χρόνια πριν την επιδότησή του. Το τελευταίο 14μηνο θα πρέπει να έχει συμπληρώσει 125 ασφαλίσιμες ημέρες χωρίς να υπολογίζονται οι τελευταίοι 2 μήνες.

Επίσης μπορεί να λάβει επίδομα ανεργίας, εάν στα δύο προηγούμενα χρόνια έχει συμπληρώσει 200 ημέρες ασφάλισης, χωρίς και πάλι να υπολογίζονται οι τελευταίοι 2 μήνες. Θα πρέπει, επίσης, να έχει εργαστεί τουλάχιστον 80 ημέρες σε κάθε εργασιακό έτος.

Αν ο εκπαιδευτικός έχει ήδη επιδοτηθεί στο παρελθόν, θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 125 ημέρες ασφάλισης το τελευταίο 14μηνο πριν την απόλυσή του, χωρίς να υπολογίζονται οι τελευταίοι 2 μήνες.

 1. Μπορεί ο εργοδότης να καταβάλλει περισσότερες αποδοχές από τα οριζόμενα από το νόμο;

Φυσικά. Ο νόμος και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας καθορίζουν πάντοτε τα κατώτατα όρια αμοιβής. Επομένως, επαφίεται στον εργοδότη, αν θέλει να δώσει οικονομικά κίνητρα στους εκπαιδευτικούς. Επιδίωξη, όμως, της ΟΙΕΛΕ και των σωματείων είναι να υπογραφεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με καθολική ισχύ καλύτερων συνθηκών εργασίας και αμοιβής.

 1. Μπορεί ο εκπαιδευτικός που εργάζεται σε Φροντιστήριο και σε Κ.Ξ.Γ. να εργαστεί σε ιδιωτικό σχολείο (ή τούμπαλιν);

Πλέον οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί μπορούν να εργαστούν ταυτόχρονα σε ιδιωτικό σχολείο και σε Φροντιστήριο Μ.Ε./Κ.Ξ.Γ. χωρίς κανέναν περιορισμό ωρών/τοποθεσίας

 1. Ποιες είναι οι αργίες των εκπαιδευτικών στα Φροντιστήρια και στα Κ.Ξ.Γ.;

Οι ημέρες διακοπών και αργιών καθορίζονται ως εξής:

Α. Διακοπών:

 1. Χριστουγέννων, από την 24η Δεκεμβρίου μέχρι και τη 2η Ιανουαρίου
 2. Πάσχα, από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και την Τρίτη μετά το Πάσχα

Β. Αργιών:

 1. Όλες τις Κυριακές
 2. Τη θρησκευτική γιορτή του Αγίου Πνεύματος
 3. Τις εθνικές επετείους της 28ης Οκτωβρίου και 25ης Μαρτίου
 4. Τη 17η Νοεμβρίου
 5. Την ημέρα των Θεοφανίων
 6. Την Καθαρά Δευτέρα
 7. Την 1η Μαΐου
 8. Την κατά τις ισχύουσες διατάξεις ημέρα αργίας για την έδρα κάθε φροντιστηρίου και κέντρου ξένων γλωσσών, λόγω τοπικής θρησκευτικής ή εθνικής γιορτής
 9. Τη γιορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Κατά τις ημέρες αργιών και διακοπών τα Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών παραμένουν κλειστά. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γνωρίζετε τι σημαίνει «ωκύμορος» και «ωκυτόκια»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 15 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 15/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekdromi.jpg
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
Οι καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί είναι δύσκολες. Κανείς δεν τους καλύπτει, η ευθύνη είναι όλη δική τους.
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
panelladikes 2023
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
ypaith3.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...
Τώρα κατάλαβαν ότι η φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι...υποχρεωτική και δεν μπορεί να μην εγγραφεί σε σχολείο μαθητής μέχρι το Γυμνάσιο...
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...