golearn-engl_970-250
«Δεν είναι αρμοδιότητά μας» είναι η απάντηση του υπουργείου Παιδείας - Ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένης

Το πρόβλημα της στέγασης δημόσιων σχολείων σε ενοικιαζόμενα κτίρια ιδιωτών έφερε στη βουλή με επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, με την περίπτωση του 9ου Δημοτικού Σχολείου στο Αιγάλεω.

95 μαθητές κινδυνεύουν να βρεθούν “στον δρόμο”, και τι απαντά το υπουργείο στην επίκαιρη ερώτησή μας -την ώρα μάλιστα που εκδικάζεται η έφεση; Ότι θα κάνει τα πάντα προκειμένου να μη συμβεί αυτό; Ότι μεριμνά για να βρεθεί άμεσα λύση; Ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πεταχτούν στον δρόμο παιδιά δημοτικού; Πρόκειται “για ερώτηση που δεν είναι ακριβώς στις αρμοδιότητες του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, απλώς είναι στα ενδιαφέροντα του υπουργείου μας”. Αυτή είναι η απάντηση του υπουργείου Παιδείας. “Στα ενδιαφέροντά του” το ενδεχόμενο να μην έχουν μαθητές δημόσιου σχολείου χώρο να κάνουν τα μαθήματά τους.
 
Το σχολείο με τους 95 μαθητές του στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο κτίριο χωρίς υπογεγραμμένο συμβόλαιο ενοικίασης από το 2019. Τα παιδιά με τους δασκάλους τους κινδυνεύουν να βρεθούν “στον δρόμο”, καθώς το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε στις 6 Μαΐου την ανακοπή της έξωσης που είχε αποφασιστεί με πρωτόδικη απόφαση. Βάσει της δικαστικής απόφασης είναι πιθανό να γίνει έξωση άμεσα, ενώ ο Δήμος έχει ασκήσει έφεση.
 
Τι μας είπε η υφυπουργός Παιδείας κ. Μακρή; Για τη σχολική στέγη αρμοδιότητα έχει ο Δήμος. Για την κατασκευή των σχολείων αρμοδιότητα έχει το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών. Πιο συγκεκριμένα, είπε, η ΚΤΥΠ. Τα ξέρουμε αυτά. Ξέρουμε ότι “πέταξαν” τις ευθύνες στους Δήμους, ξέρουμε ότι συρρίκνωσαν και αποδυνάμωσαν τον πρώην Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων συγχωνεύοντάς τον στην ΚΤΥΠ. Αυτό που ρωτάμε είναι αν το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να έχει την ευθύνη για τη λειτουργία των σχολείων, αν έχει ευθύνη για τους μαθητές και τους δασκάλους τους, και αν έχει την ευθύνη να γίνονται ομαλά τα μαθήματα -πράγμα μάλλον δύσκολο αν ένα σχολείο απειλείται με έξωση και τα παιδιά πηγαίνουν κάθε μέρα στο σχολείο γνωρίζοντάς το. Ρωτάμε αν το υπουργείο έχει σχέδιο Βήτα σε περίπτωση που εφαρμοστεί η απόφαση έξωσης για το 9ο δημοτικό του Αιγάλεω είτε τώρα είτε τον Σεπτέμβριο όταν τα παιδιά γυρίσουν στο σχολείο τους. Το όμορο σχολείο είναι σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το συγκεκριμένο, είναι μικρό κτίριο, εξατάξιο και δε χωράει άλλα παιδιά.
 
Λύση υπάρχει: Να χαρακτηριστεί σχολική στέγη και να απαλλοτριωθεί το κτίριο. Για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να αποφανθεί η Επιτροπή Καταλληλότητας, στην οποία συμμετέχει και το υπουργείο μέσω της αρμόδιας Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας. Αλλά ενώ η Επιτροπή έχει συσταθεί από τον Φεβρουάριο, ακόμα απόφαση δεν υπάρχει.
 
Τα αδιέξοδα που προκύπτουν από τις πολιτικές της αποποίησης της ευθύνης του κράτους για τη σχολική στέγη, τις πολιτικές των ΣΔΙΤ, και της αποδυνάμωσης του τομέα κατασκευών δημόσιων κτιρίων, γίνονται όλο και μεγαλύτερα. Να πάρει τώρα το κράτος την ευθύνη για τη σχολική στέγη. Να σταματήσει η ενοικίαση χώρων για στέγαση σχολείων. Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση μέσω “συνεργειών” δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Να στελεχωθεί επαρκώς και να χρηματοδοτηθεί η εταιρεία Κτιριακές Υποδομές που έχει στην αρμοδιότητά της και τη σχολική στέγη. Να γίνουν όλοι οι αναγκαίοι προσεισμικοί και λοιποί έλεγχοι στα κτίρια. Τα σύγχρονα και ασφαλή δημόσια σχολεία δεν είναι “στα ενδιαφέροντα” του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης. Είναι υποχρέωσή τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αυτή είναι η παλαιότερη πολυκατοικία της Αθήνας

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

1000 ΕΥΡΩ ΈΚΤΑΚΤΟ επίδομα σε ανέργους - Πώς θα τα πάρετε και πότε μέσω του GoLearn

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Καιρός: Ηλιοφάνεια με υψηλές θερμοκρασίες την Πέμπτη 6/7
Ηλιοφάνεια και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες αύριο στις περισσότερες περιοχές, με τοπικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά ηπειρωτικά και βοριάδες έως 6-7...
Καιρός: Ηλιοφάνεια με υψηλές θερμοκρασίες την Πέμπτη 6/7
Υπουργείο Παιδείας: Αποσπάσεις εκπαιδευτικών ΔΕ σε ΚΕΔΑΣΥ/ΣΜΕΑΕ, σε Μουσικά, σε Καλλιτεχνικά Σχολεία και από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ
Αποσπάσεις εκπαιδευτικών ΔΕ σε ΚΕΔΑΣΥ/ΣΜΕΑΕ, σε Μουσικά, σε Καλλιτεχνικά Σχολεία και από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ 2022-23.
Υπουργείο Παιδείας: Αποσπάσεις εκπαιδευτικών ΔΕ σε ΚΕΔΑΣΥ/ΣΜΕΑΕ, σε Μουσικά, σε Καλλιτεχνικά Σχολεία και από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ