golearn-engl_970-250
xara kefalidou apantisi se kerameos
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS
Στη Βουλή το ζήτημα αναφορικά με τη φοίτηση των Ελλήνων φοιτητών στα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ουκρανίας και την πρόβλεψη συνέχισης των σπουδών τους σε αντίστοιχα Ιδρύματα της Ελλάδας

Σε συνέχεια κατάθεσης Ερωτήσεων, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και Υπεύθυνη Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατέθεσε εκ νέου Ερώτηση, σήμερα, Πέμπτη 12 Μαΐου, μαζί με βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων,  κα Ν. Κεραμέως, σχετικά με τους Έλληνες φοιτητές στα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ουκρανίας και την πρόβλεψη συνέχισης των σπουδών τους σε αντίστοιχα Ιδρύματα της Ελλάδας. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Σε συνέχεια της υπ’ αριθμ. 3615/28-02-22 Ερώτησης μας η οποία παραμένει αναπάντητη ως προς το σκέλος που αφορά το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων,  επανερχόμαστε με την παρούσα, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται αμείωτα ανατρέποντας βίαια τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο θάνατος, η προσφυγιά, η ανθρώπινη εκμετάλλευση, η αδυναμία ομαλής πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης είναι πλέον η νέα πραγματικότητα για τους κατοίκους αυτής της χώρας.

Μεταξύ αυτών που οι ζωές τους ανατράπηκαν ακαριαία από τον πόλεμο είναι και  αυτές των Ελλήνων πολιτών που είχαν επιλέξει να φοιτήσουν σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Ουκρανίας. Ο πόλεμος τους υποχρέωσε να διακόψουν τις σπουδές τους και κάνοντας τη λογική επιλογή να θέσουν ως προτεραιότητα την ασφάλειά τους, έλαβαν την απόφαση να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Ενώ επιθυμία όλων μας είναι ο πόλεμος να λάβει άμεσα τέλος και η ζωή να επιστρέψει σε ρυθμούς ειρήνης, οι εξελίξεις των τελευταίων δυόμιση μηνών δεν επιτρέπουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας και αφήνουν κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό. Η συνέχιση του πολέμου δυστυχώς είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο.

Η γνώμη μας είναι ότι μέσα σε αυτό το διαταραγμένο περιβάλλον, μέλημα της ελληνικής πολιτείας θα πρέπει να είναι η διασφάλιση για όλους τους Έλληνες πολίτες, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, συνθηκών ομαλής συνέχισης της ζωής και της καθημερινότητάς τους.

Έχοντας ως αφετηρία την παραπάνω θέση, κρίνουμε ότι το ελληνικό κράτος θα πρέπει να επιτρέψει σε όσους Έλληνες πολίτες έχουν διακόψει, εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου, τις σπουδές τους στην Ουκρανία, και σε όσους βέβαια το επιθυμούν, τη συνέχιση των σπουδών τους σε αντίστοιχες σχολές ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υιοθετήσει κάποια σχετική πρόβλεψη με συνέπεια, το πρόγραμμα ζωής νέων ανθρώπων, Ελλήνων πολιτών να παραμένει μετέωρο και καθοριζόμενο από συνθήκες πάνω στις οποίες δεν έχουν απολύτως κανένα έλεγχο.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

Θα προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να επιτραπεί σε Έλληνες πολίτες που είχαν επιλέξει να  φοιτήσουν σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Ουκρανίας και λόγω του πολέμου υποχρεώθηκαν να διακόψουν τις σπουδές τους και να επιστρέψουν στην Ελλάδα να συνεχίζουν τη φοίτηση τους σε αντίστοιχα ιδρύματα της χώρας;

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σύβοτα - τραγωδία: Νεκρή γυναίκα που έκανε αλεξίπτωτο θαλάσσης - Έσπασε ο ιμάντας

Αιτήσεις για το ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 1000 ευρώ σε 80000 ανέργους ΕΔΩ

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Ποιος ήταν ο Διον. Σιμόπουλος που πέθανε: Η πορεία του «από τα Ψηλαλώνια στο Φεγγάρι»
Ο εμβληματικός και επί πολλά χρόνια επικεφαλής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου ήταν ένας άνθρωπος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση...
Ποιος ήταν ο Διον. Σιμόπουλος που πέθανε: Η πορεία του «από τα Ψηλαλώνια στο Φεγγάρι»
Διορισμοί εκπαιδευτικών: Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού-Που μπορούν να δουν τα στοιχεία τους οι νεοδιορισθέντες
Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας βρίσκονται σε διαδικασία ένταξης των διορισθέντων με κωδικό εγγραφής στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού (ΜΑΔ)
Διορισμοί εκπαιδευτικών: Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού-Που μπορούν να δουν τα στοιχεία τους οι νεοδιορισθέντες