Προσλήψεις εκπαιδευτικών: Επαναφέρουν τον γραπτό διαγωνισμό-Αποκλεισμός όσων δεν πιάνουν τη βάση ανεξάρτητα από άλλα κριτήρια
Νέο σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας με επαναφορά του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ

Για τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Παιδείας  μίλησε η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως πριν λίγες ημέρες, κατά την επίσκεψή της στα Ιωάννινα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι από το 2023 θα υπάρχουν γραπτοί διαγωνισμοί  για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών. Η υπουργός Παιδείας υπενθύμισε ότι μία από τις προεκλογικές  εξαγγελίες της κυβέρνησης ήταν ένα νέο σύστημα διορισμού για τους εκπαιδευτικούς στο δημόσιο.

“Αυτό το επεξεργαζόμαστε αλλά δεν το εφαρμόσαμε από την αρχή γιατί θέλαμε να προχωρήσουμε γρήγορα σε διορισμούς λόγω των μεγάλων αναγκών της εκπαίδευσης, τώρα ερχόμαστε και ετοιμάζουμε ένα νέο σύστημα διορισμών, εξήγησε η κ. Κεραμέως.

Για το σύστημα διορισμών είχε κάνει ανάλογες δηλώσεις και η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή: "Το υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται ένα νέο σύστημα διορισμών των εκπαιδευτικών" είχε πει η υφυπουργός, ενώ σε πρόσφατη συνέντευξή της είχε δηλώσει ότι "την παρούσα χρονική στιγμή επεξεργαζόμαστε ένα πιο δίκαιο σύστημα διορισμών"

Το Σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών που θα επιλέξει η ΝΔ

Οι διορισμοί εκπαιδευτικών θα γίνονται βάσει αντικειμενικού συστήματος επιλογής στο οποίο θα συνυπολογίζονται προϋπηρεσία, παιδαγωγική κατάρτιση και επιστημονική κατάρτιση…”

Αυτό σημειώνεται στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας του 2019 στο οποίο γίνεται αναφορά από την Υπουργό Παιδείας.

Τι έλεγε για το σύστημα διορισμών η Νίκη Κεραμέως

Σε συνέντευξη της λίγες μέρες πριν αναλάβει την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, τον Ιούλιο του 2019, Νίκη Κεραμέως (που είχε επιμεληθεί το πρόγραμμα της ΝΔ για την Παιδεία) αποκάλυπτε τα κριτήρια με τα οποία θα γίνονται οι προσλήψεις στην Παιδεία, κάνοντας λόγο "για ένα σύστημα αντικειμενικό, δίκαιο και αδιάβλητο"

Και συμπλήρωνε: "Προκειμένου να έχουν όλοι μια ευκαιρία για αξιοκρατικό διορισμό στο δημόσιο σχολείο, η Νέα Δημοκρατία προτείνει στους πυλώνες κριτηρίων να περιλαμβάνονται: η διδακτική προϋπηρεσία με αυξημένη βαρύτητα, τα ακαδημαϊκά προσόντα, τα αποτελέσματα γραπτού διαγωνισμού με ένα μικρό ποσοστό στη μοριοδότηση, καθώς και τα κοινωνικά κριτήρια." 

Αν και ο Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας διέψευσε δημοσιεύματα που έκαναν αναφορά στο γραπτό διαγωνισμό για την πρόσληψη εκπαιδευτικών εντός του 2023, οι τελευταίες πληροφορίες σημειώνουν ότι ετοιμάζεται νέο σύστημα διορισμών  στο οποίο η κατάρτιση πίνακα διοριστέων θα αφορά μόνο  εκπαιδευτικούς που "πιάνουν" τη βάση (ανεξάρτητα από προϋπηρεσία, τίτλους σπουδών, γενική επιστημονική κατάρτιση, κοινωνικά κριτήρια) καθώς θα τίθενται εκτός πίνακα όσοι εκπαιδευτικοί δεν πιάνουν τη βάση, ανεξάρτητα πόσα μόρια συγκεντρώνουν από  άλλα κριτήρια.

Ουσιαστικά από το νόμο Γαβρόγλου και το προσοντολόγιο, που μετέτρεψαν το δικαίωμα στην εργασία σε ένα ανελέητο κυνήγι προσόντων, περνάμε στις γραπτές εξετάσεις του ΑΣΕΠ που θα αποκλείουν χιλιάδες εκπαιδευτικούς και την ίδια ώρα θα νομιμοποιούν και τον αποκλεισμό τους.

Ιδιαίτερη βαρύτητα οι ξένες Γλώσσες, οι ψηφιακές δεξιότητες και οι επιμορφώσεις ΑΕΙ

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα παίξουν στη μοριοδότηση όπως έτσι και αλλιώς παίζουν στις προκηρύξεις και στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ (βλ ΑΑΔΕ) η Πιστοποίηση Αγγλικών και  Υπολογιστών ως μοριοδοτούμενα κριτήρια και ως απαραίτητα τυπικά προσόντα. Παράλληλα όπως έχει ειπωθεί η επιστημονική και παιδαγωγική κατάρτιση θα συνυπολογίζεται δείχνοντας πως στόχος του υπουργείου είναι η ενίσχυση της κατεύθυνσης των επιμορφώσεων των εκπαιδευτικών

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τα πολύ συχνά ελληνικά επώνυμα που προέρχονται από αλβανικές λέξεις

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Οπτική ψευδαίσθηση
Οπτική ψευδαίσθηση: Μπορείτε να βρείτε τα κλειδιά σε 9 δευτερόλεπτα
Μόνο οι άνθρωποι που έχουν ικανότητες ντετέκτιβ και μεγάλη παρατηρητικότητα θα καταφέρουν να λύσουν αυτήν την οπτική ψευδαίσθηση τόσο γρήγορα. Είστε...
Οπτική ψευδαίσθηση: Μπορείτε να βρείτε τα κλειδιά σε 9 δευτερόλεπτα