apth ximika
INTIME NEWS
Χημικά για δεύτερη ημέρα και δύο προσαγωγές στο ΑΠΘ - Κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων που καταγγέλλουν την παρουσία της αστυνομίας στους χώρους του πανεπιστημίου

Ένταση και ρίψη χημικών σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο ΑΠΘ για δεύτερη ημέρα, καθώς άτομα προσκείμενα στον αντιεξουσιαστικό χώρο αντιδρούν στην πραγματοποίηση οικοδομικών εργασιών στο χώρο του Τμήματος Βιολογίας, όπου στεγαζόταν επί δεκαετίες η κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό».

Δυνάμεις των ΜΑΤ εισήλθαν στους χώρους του πανεπιστημίου, πραγματοποιώντας δύο προσαγωγές.

Ομάδα ατόμων ανέβηκε νωρίτερα την ταράτσα του κτιρίου του Τμήματος Βιολογίας εκτοξεύοντας αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις.

Το απόγευμα της Τρίτης νέος γύρος έντασης σημειώθηκε στην οδό Εθνικής Αμύνης, όπου μπροστά από το Νοσοκομείο Γεννηματάς οι αντιεξουσιαστές έβαλαν φωτιά σε κάδους. 

Στη συνέχεια οι αστυνομικές δυνάμεις επέστεψαν προς την οδό Αγίου Δημητρίου, στο ύψος του τουρκικού προξενείου, προχωρώντας παράλληλα στον προσωρινό αποκλεισμό της κυκλοφορίας των οχημάτων στην Εθνικής Αμύνης. 

Η ομάδα των αντιεξουσιαστών επέστρεψε στο χώρο του πανεπιστημίου βγαίνοντας κατά διαστήματα και πετώντας μάρμαρα.

Κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων

Το μεσημέρι, στο διπλανό κτίριο όπου στεγάζεται το Τμήμα Γεωπονίας- Δασολογίας συγκέντρωση ενάντια στην παρουσία της αστυνομίας πραγματοποίησαν φοιτητικοί σύλλογοι.

Όπως καταγγέλλουν τα ΜΑΤ παρεμποδίζουν την πορεία τους μέσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Νωρίτερα, οι φοιτητές πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ και αντιπροσωπεία τους έγινε δεκτή από τις πρυτανικές αρχές, στις οποίες κοινοποίησαν το αίτημα για αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από τους χώρους του ιδρύματος.

Την άμεση αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από το campus ζήτησαν και καθηγητές του ιδρύματος που βρέθηκαν στο πλάι των φοιτητών, ενώ αναφερόμενοι στην προσαγωγή που προηγήθηκε, έκαναν λόγο για απαγωγή.  

Οι εργασίες στο χώρο αφορούν στο έργο «Εσωτερικές Διαρρυθμίσεις Χώρων Ισογείου Κτηρίου Βιολογίας για τις ανάγκες της Σ.Θ.Ε.», συνολικού προϋπολογισμού 1.320.600 ευρώ. Το έργο υλοποιείται σε εφαρμογή αποφάσεων της Συγκλήτου του ΑΠΘ, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Η ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων

Η κινητοποίηση και η πορεία στο ΑΠΘ έγινε με απόφαση των Φοιτητικών Συλλόγων: Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΤΕΦΑΑ, Κτηνιατρικής, Πολιτικών Επιστημών.

Συγκεκριμένα αναφέρεται:

«Καταδικάζουμε τη παρουσία δεκάδων αστυνομικών δυνάμεων, την αναίτια χρήση χημικών και κρότου λάμψης, μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου νωρίτερα σήμερα. Πρόκειται για πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, να συγκεντρώσει τέτοιο όγκο αστυνομικών δυνάμεων σε ένα κλειστό πανεπιστήμιο, απουσία φοιτητών.

Δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά το τι έρχεται να εξυπηρετήσει αυτή η επιλογή, με ποια αφορμή βρέθηκε στο χώρο.

Η πλειοψηφία των φοιτητών, μέσα από τις αποφάσεις των συλλόγων τους, την αγωνιστική τους δράση, τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους έχουν μπλοκάρει τα σχέδια της κυβέρνησης για την εγκατάσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας. Είναι μεθόδευση που έρχεται να εξυπηρετήσει το περαιτέρω χτύπημα των σπουδών μας, την ώρα που ετοιμάζεται νέος νόμος - πλαίσιο, συγχωνεύσεις και κατάργηση Τμημάτων όπως στα ξενόγλωσσα Τμήματα, κατάργηση των δωρεάν εντύπων συγγραμμάτων, χτυπήματος στη φοιτητική μέριμνα.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες να δυναμώσουν τους συλλόγους τους, τις διαδικασίες τους, την οργανωμένη πάλη, να εμποδίσουν τα σχέδια τους! Να αποχωρήσουν τώρα οι αστυνομικές δυνάμεις από το χώρο του Πανεπιστημίου!»

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός: Οι πρώτες 227 ειδικότητες και η ύλη

Ανακοινώθηκε για Μάρτιο ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ - Αιτήσεις εδώ για προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Προσλήψεις αναπληρωτών: Δείτε τα ονόματα των 7.089 εκπαιδευτικών - Τι ακολουθεί
Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν και να αναλάβουν υπηρεσία από την Πέμπτη 6 έως και την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022.
Προσλήψεις αναπληρωτών: Δείτε τα ονόματα των 7.089 εκπαιδευτικών - Τι ακολουθεί
Πανελλαδικές εξετάσεις 2023: Τέλος το διπλό μηχανογραφικό
Πανελλήνιες εξετάσεις - Διπλό μηχανογραφικό: Το μέτρο, που θεσμοθετήθηκε πριν από δύο έτη αλλά δεν εφαρμόστηκε, καταργεί το υπ. Παιδείας με νέα...
Πανελλαδικές εξετάσεις 2023: Τέλος το διπλό μηχανογραφικό
Βιβλιοθήκη
Θεσσαλονίκη: Τρεις χιλιάδες βιβλία «έτοιμα να ταξιδέψουν» από την Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη
«Τα βιβλία έτοιμα να ταξιδέψουν», την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022, από τις 12:00 έως τις 20:00, στην είσοδο της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης
Θεσσαλονίκη: Τρεις χιλιάδες βιβλία «έτοιμα να ταξιδέψουν» από την Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη
Η πανδημία μας «άλλαξε»- Λιγότερη εξωστρέφεια, φιλικότητα και δεκτικότητα
Οι ερευνητές ανέλυσαν αξιολογήσεις της προσωπικότητας 7.109 ανθρώπων άνω των 18 ετών και ιδιαίτερα των πέντε βασικών παραγόντων της: νευρωτισμός,...
Η πανδημία μας «άλλαξε»- Λιγότερη εξωστρέφεια, φιλικότητα και δεκτικότητα