Συνελεύσεις ΕΛΜΕ: Η εισήγηση της ΑΡΕΝ ενόψει της Γ.Σ Προέδρων
Να γίνει τώρα μεγάλη περικοπή της ύλης σε όλες τις τάξεις! Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της ΕΒΕ. Να μην υλοποιηθούν εξετάσεις «τύπου PISA».

Σειρά προτάσεων προς τις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, προς την κατεύθυνση της κλιμάκωσης τοπυ αγώνα των εκπαιδευτικών απέναντι στις αυταρχικές επιλογές της κυβέρνησης, καταθέτει η Αγωνιστική Ριζοσπαστική Ενότητα (ΑΡΕΝ) εκπαιδευτικών, ενόψει της γενικής συνέλευσης προέδρων ΕΛΜΕ το Σάββατο 2/4.

Ανάμεσα στις προτάσεις, να αποφασίσει η συνέλευση ότι η ΟΛΜΕ και οι ΕΛΜΕ δεν καταχωρούν κανένα στοιχείο στο ΓΕΜΗΣΟΕ , δεν τροποποιούν καταστατικά και γενικά δεν εφαρμόζουν τον νόμο Χατζηδάκη σύμφωνα και με τις αποφάσεις των τελευταίων γενικών συμβουλίων της ΑΔΕΔΥ, να ψηφίσει υπέρ της κήρυξης εκ νέου απεργίας – αποχής από την αξιολόγηση, κα.

ΟΛΗ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΕΝ ΠΡΟΣ ΤΙΣ Γ.Σ. ΤΩΝ ΕΛΜΕ

Η ανθρωπότητα βαδίζει στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα και παρόλ’ αυτά ξαναβρίσκεται αντιμέτωπη με τη φρίκη του πολέμου. Όσο κι αν προσπαθήσει κανείς να δει την πραγματικότητα χωρίς τους παραμορφωτικούς καθρέπτες της κατευθυνόμενης ενημέρωσης , όσο κι αν αναδεικνύονται τα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ και της Δύσης να προσδέσουν στο άρμα τους την Ουκρανία , με τη συνέργεια του ναζιστικού τέρατος που θεριεύει στο εσωτερικό της , τίποτα δεν μπορεί να νομιμοποιήσει την ιμπεριαλιστική εισβολή της Ρωσίας και τις δραματικές εικόνες των αμάχων. Καμία απειλή στον 21ο αιώνα δεν μπορεί να δικαιολογήσει έναν επεκτατικό πόλεμο που σε ένα μόλις μήνα αριθμεί χιλιάδες νεκρούς. Είναι τεράστια η ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και των προκατόχων της, η οποία για άλλη μια φορά εμπλέκεται στα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ. Και αποτελεί υποκρισία να εμφανίζονται ως εγγυητές της ειρήνης , αυτοί που είναι υπεύθυνοι για δεκάδες επεμβάσεις από τη Γιουγκοσλαβία και το Ιράκ, ως την Συρία και τη Λιβύη. Καταγγέλλουμε τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας, τα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και ΕΕ, αλλά και την τυχοδιωκτική εμπλοκή της χώρας μας!

Κι ενώ ο πόλεμος μαίνεται, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά ανεβαίνουν τον δικό τους γολγοθά: αυτόν της ακρίβειας… Ρεύμα, καύσιμα και βασικά είδη ευρείας κατανάλωσης ακριβαίνουν κάθε μέρα ροκανίζοντας το έτσι κι αλλιώς πενιχρό εισόδημα. Η κυβέρνηση όταν δεν δείχνει το απύθμενο θράσος της θεωρώντας ότι «οι πολίτες δεν καταναλώνουν καύσιμα και ρεύμα για ψυχολογικούς λόγους», μοιράζει μερικά ψίχουλα οικονομικής ενίσχυσης.

Κι έτσι εργαλειοποιείται ο πόλεμος στον οποίο αποδίδεται το τσουνάμι της ακρίβειας – λες και πριν απ΄αυτόν δεν γνωρίζαμε τι θα πει ακρίβεια… Όπως εργαλειοποιήθηκε την προηγούμενη διετία η πανδημία , για να περάσουν πλήθος αντιλαϊκές αντεργατικές και αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις , με τον ίδιο τρόπο ο πόλεμος νομιμοποιεί την ανοχή της κυβέρνησης στην κερδοσκοπία των ιδιωτικών ομίλων που πλουτίζουν στις πλάτες της εργατικής τάξης.

Στο μεταξύ η εγκληματική αδράνεια της κυβέρνησης στην αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας και η πλήρης εγκατάλειψη του δημόσιου συστήματος υγείας , έχουν ως αποτέλεσμα τα κρούσματα στα σχολεία να παραμένουν αυξημένα χωρίς το υπουργείο έστω και τώρα , την ύστατη στιγμή, να λαμβάνει μέτρα προστασίας εκπαιδευτικών και μαθητών. Ταυτόχρονα ακούγονται δηλώσεις που κάνουν λόγο για ενδεχόμενες απολύσεις υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας! Προειδοποιούμε ότι απόλυση δημοσίων υπαλλήλων και άρση της μονιμότητας θα αποτελέσουν casus belli για το συνδικαλιστικό κίνημα.

Παράλληλα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας συνεχίζει το εγκληματικό σφυροκόπημα της δημόσιας εκπαίδευσης με στόχο τη μετατροπή του δημόσιου σχολείου σε ιδιωτική επιχείρηση, υποταγμένη στις ανάγκες της αγοράς, ένα σχολείο φτηνό, ευέλικτο, αυταρχικό, που δεν θα μεταδίδει γνώσεις και ολιστική παιδεία, αλλά μόνο τις αναγκαίες δεξιότητες για τον υποταγμένο εργαζόμενο του αύριο. Το σκηνικό συμπληρώνουν τα σκοταδιστικά προγράμματα, η κάλυψη των δεκάδων χιλιάδων κενών με αναπληρωτές, εσχάτως τριμηνίτες , τα εξευτελιστικά voucher των 200€, η τράπεζα θεμάτων που θα λειτουργήσει ως λαιμητόμος , η Ελάχιστη βάση εισαγωγής, και εσχάτως η διαβόητη «ελληνική PISA» που θα επιβάλει νέες εξετάσεις «διαπιστωτικού» χαρακτήρα για τους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου (και Στ’ Δημοτικού). Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνουν οι μαθητές μας και τα σχολεία μας πειραματόζωα ενός ολέθριου πειράματος διάλυσης, κατηγοριοποίησης, ανταγωνισμού και ιδιωτικοποίησης του δημόσιου σχολείου. Οργανώνουμε καμπάνια πολύπλευρης ενημέρωσης για τον διαγωνισμό PISA με στόχο την ακύρωσή του. Οι σύλλογοι διδασκόντων να απορρίψουν τη συμμετοχή του σχολείου τους. Η ΟΛΜΕ να κηρύξει Α-Α. Να δοθεί απάντηση με απεργιακό αγώνα. Οι γονείς να μην αποδεχτούν τη συμμετοχή των παιδιών τους.

Κεντρικός μοχλός αυτής της πολιτικής είναι η αξιολόγηση. Γι αυτό και η κυβέρνηση προσπάθησε να την περάσει δια πυρός και σιδήρου. Δεν δίστασε να ποινικοποιήσει το δικαίωμα της απεργίας , να σύρει τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες στα δικαστήρια , αλλά και να επιβάλει κυρώσεις στους/στις 114 διευθυντές/ντριες που συμμετέχοντας σε νόμιμη απεργία αποχή, προκηρυγμένη από τα πρωτοβάθμια σωματεία , η οποία δεν κρίθηκε παράνομη από κανένα δικαστήριο, δεν κατέθεσαν στις πλατφόρμες του ΙΕΠ σχέδια αξιολόγησης.

Το «φονικό όπλο» στα χέρια της κυβέρνησης , για να εφαρμόσει μια τόσο αντιδραστική πολιτική, είναι ο «νόμος Χατζηδάκη». Με τον νόμο αυτόν η κυβέρνηση επιχειρεί να χειραγωγήσει και να υποτάξει το συνδικαλιστικό κίνημα απονευρώνοντας κάθε μαζική και συλλογική διαδικασία και απαγορεύοντας ουσιαστικά την απεργία. Θέλει να «κλείσει τους λογαριασμούς της» με το συνδικαλιστικό κίνημα καθιστώντας παρελθόν την αυτονομία του, τις μαζικές γενικές συνελεύσεις , την ιδεολογική ζύμωση ,τις ζωντανές ψηφοφορίες, την απεργία και τη διαδήλωση. Με τη δημοκρατία του πληκτρολογίου που επιχειρεί να επιβάλει, θέλει να οδηγήσει τους εργαζόμενους στον δρόμο της ιδιώτευσης και του ατομικισμού , δηλαδή στον δρόμο της υποταγής. Και δυστυχώς βρίσκει πρόθυμους συμμάχους «εντός των τειχών»: η πρωτοφανής - για την ιστορία της ΟΛΜΕ –απόφαση της πλειοψηφίας των συνδικαλιστικών παρατάξεων, πλην των Παρεμβάσεων, να προσφύγουν στα δικαστήρια για τον αυτοδιορισμό τους, αντί να πραγματοποιήσουν εδώ και τώρα Συνέδριο, αποτελεί αντιδημοκρατική εκτροπή και ανοιχτή πρόσκληση προς το κράτος για ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά της Ομοσπονδίας. Στρώνει το έδαφος για την εφαρμογή του αντισυνδικαλιστικού ν. Χατζηδάκη.

Αιτήματα:

 • Να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία! Να σταματήσει τώρα η εισβολή της Ρωσίας και κάθε επέμβαση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ! Καμία εμπλοκή της χώρας μας, να κλείσουν όλες οι βάσεις! Έξω από ΝΑΤΟ – ΕΕ! Όχι στους πολεμικούς εξοπλισμούς, Ειρήνη και Φιλία των Λαών.

 • Να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας. Εδώ και τώρα πραγματικές αυξήσεις! Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού!

 • Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα.

 • Γενναία χρηματοδότηση της Παιδείας και της Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 • Να γίνει τώρα μεγάλη περικοπή της ύλης σε όλες τις τάξεις! Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της ΕΒΕ. Να μην υλοποιηθούν εξετάσεις «τύπου PISA». Συγκρότηση μετώπου με γονείς και μαθητές ενάντια στους εξεταστικούς φραγμούς με στόχο να επουλωθούν τα μαθησιακά και ψυχολογικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στους/στις μαθητές/τριες μας από τον εγκλεισμό της πανδημίας και την εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης.

 • Όχι στην αξιολόγηση – χειραγώγηση – κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών!

 • Μαζικοί διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών! Όχι στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις! Επαναφορά του διδακτικού ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα.

 • Δεν εφαρμόζουμε τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες! Ακυρώνουμε στην πράξη το ν. «Χατζηδάκη»!

 • Ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας. Χρηματοδότηση, προσλήψεις, μονιμοποίηση προσωπικού.

 • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις των κοινωνικών αγαθών.

Πρόγραμμα Δράσης:

 • Η Συνέλευση προέδρων αποφασίζει ότι η ΟΛΜΕ και οι ΕΛΜΕ δεν καταχωρούν κανένα στοιχείο στο ΓΕΜΗΣΟΕ , δεν τροποποιούν καταστατικά και γενικά δεν εφαρμόζουν τον νόμο Χατζηδάκη σύμφωνα και με τις αποφάσεις των τελευταίων γενικών συμβουλίων της ΑΔΕΔΥ.

 • Συμμετέχουμε στην πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη! Πανεργατικός – παλλαϊκός ξεσηκωμός ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική!

 • Διευρύνουμε το μέτωπο της απεργίας – αποχής των ΕΛΜΕ – ΣΕΠΕ ενάντια στην αξιολόγηση! Η ΓΣ προέδρων να ψηφίσει υπέρ της κήρυξης εκ νέου απεργίας – αποχής.

 • Εάν δεν κηρυχθεί από την ΓΣ Προέδρων, τα ΔΣ των ΕΛΜΕ Αθήνας να συμπορευτούν με τα 22 εκπαιδευτικά σωματεία ΕΛΜΕ – ΣΕΠΕ και να κηρύξουν απεργία – αποχή από την αξιολόγηση.

 • Συνεχίζουμε – κλιμακώνουμε τον αγώνα μας με νέα απεργία στην εκπαίδευση και πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην ΑΘΗΝΑ (ενδεικτικά: 10 – 11/5).

 • Προχωράμε σε νέο γύρο Γενικών Συνελεύσεων (ενδεικτικά: 9 – 13/5) των ΕΛΜΕ και ΓΣ Προέδρων (ενδεικτικά: 14/5) αποφασίζοντας τη συνέχιση και την κλιμάκωση του αγώνα!

 • Συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

 • Ακυρώνουμε στην πράξη τις εξετάσεις της «ελληνικής PISA». ΕΛΜΕ, καθηγητές και Γονείς μπλοκάρουμε από κοινού την εφαρμογή της! Απονομιμοποιούμε στην πράξη την Τράπεζα Θεμάτων!

 • Οργανώνουμε πλατιά καμπάνια ενημέρωσης των γονιών για όλα τα παραπάνω.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ τις εξετάσεις ΕΟΠΠΕΠ: Τεράστια έκπτωση στο κορυφαίο σεμινάριο Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Ενηλίκων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα