INTIME NEWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ
«Με την στάση του το υπουργείο απαξιώνει και υποτιμά την διαδικασία του διαλόγου», καταγγέλλει το Κίνημα Αλλαγής με αφορμή τη συνάντηση της Χαράς Κεφαλίδου με τη Νίκη Κεραμέως και τον Άγγελο Συρίγο για το νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ

Για τελεσίγραφα και λακωνικά «σημειώματα»χωρίς διάθεση διαλόγου από το υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο ο τομέας Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής, με αφορμή τη συνάντηση της Χαράς Κεφαλίδου με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και τον υφυπουργό, Άγγελο Συρίγο, για το νέο νoμοσχέδιο για τα ΑΕΙ.

«Για άλλη μια φορά το υπουργείο αρκέστηκε σε ένα γενικόλογο "σημείωμα", ενώ παράλληλα προχωρεί καθημερινά σε διαρροές με διαφορετικά θέματα! Με την στάση του το υπουργείο απαξιώνει και υποτιμά την διαδικασία του διαλόγου. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι η υπουργός δήλωσε ότι στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει θα επαναφέρει τα Συμβούλια Ιδρύματος, αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε σχετική πληροφορία», σημειώνεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τομέα Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής:

Από τη σημερινή συνάντηση 24 Μαρτίου 2022 με την Υπουργό Παιδείας κ. Ν. Κεραμέως και τον υφυπουργό κ. Α. Συρίγο με την τομεάρχη Παιδείας του ΚΙΛ.ΑΛ κ. Χαρά Κεφαλίδου και τη Γραμματεία του Τομέα Παιδείας του ΚΙΝ.ΑΛ.

Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ πιστεύει στον διάλογο και προσέρχεται κάθε φορά που το υπουργείο έχει να παρουσιάσει ένα πλαίσιο που αφορά επικείμενο νομοσχέδιο. Δυστυχώς για άλλη μια φορά το υπουργείο αρκέστηκε σε ένα γενικόλογο «σημείωμα», ενώ παράλληλα προχωρεί καθημερινά σε διαρροές με διαφορετικά θέματα! Με την στάση του το υπουργείο απαξιώνει και υποτιμά την διαδικασία του διαλόγου. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι η υπουργός δήλωσε ότι στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει θα επαναφέρει τα Συμβούλια Ιδρύματος, αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε σχετική πληροφορία.

Το σημείωμα που έστειλε η υπουργός δεν συνιστά παρά επιμέρους ρυθμίσεις και ενώ, υποτίθεται ότι το επεξεργάζεται εδώ και δυο χρόνια, δεν συνιστά ούτε νόμο-πλαίσιο, ούτε καν ένα νομοσχέδιο με κάποια στρατηγική στην κατεύθυνση της αναγκαίας, όπως πιστεύει το ΚΙΝ.ΑΛ, αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αντιθέτως, στις «σκέψεις» της υπουργού είναι σαφής η νεοφιλελεύθερη επιλογή της για πλήρη απελευθέρωση των διδάκτρων στα ήδη υπερβολικά πολλά μεταπτυχιακά προγράμματα. 

Αυτή η «σκέψη» της υπουργού εκφράζεται όταν το ελληνικό πανεπιστήμιο υποφέρει από έλλειψη προσωπικού που οξύνεται χρόνο με το χρόνο και όταν οι βασικές αμοιβές για το προσωπικό των πανεπιστημίων, σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, είναι απαράδεκτες και δεν μπορεί να συμπληρώνονται από παράλληλες ή πρόσθετες δραστηριότητες. Είναι μεν ένα κίνητρο για νέες λειτουργίες, αλλά δεν είναι ο τρόπος αυτός για την αύξηση των αποδοχών του προσωπικού. Εξάλλου, ούτε από τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε από το ταμείο ανάκαμψης  υπάρχει χρηματοδότηση για την αναγκαία αναβάθμιση της λειτουργίας και των σπουδών στα πανεπιστήμια.

Το ΚΙΝ.ΑΛ δεν μπαίνει σε συζήτηση επιμέρους θεμάτων χωρίς συνολικό Σχέδιο για τα ΑΕΙ γιατί χωρίς αυτό, δεν μπορούν να κριθούν και να αξιολογηθούν επιμέρους ρυθμίσεις. Όταν παρουσιασθεί ένα συνολικό σχέδιο θα πρέπει να παρασχεθεί ικανός χρόνος για ουσιαστική συζήτηση. Διαφορετικά, φαίνεται να διατυπώνει το Υπουργείο τελεσίγραφα, που απαντώνται με ένα ναι ή ένα όχι.

Σε κάθε περίπτωση, ως μια ευρωπαϊκή χώρα, ως μια δημοκρατική πολιτεία οφείλουμε να επανασυστήσουμε το Εθνικό Συμβούλιο της Παιδείας γιατί η εισαγωγή του Πανεπιστημίου αλλά και των άλλων βαθμίδων της Εκπαίδευσης στις νέες εποχές απαιτεί ευρύ ουσιαστικό, πολιτικό και κοινωνικό διάλογο.   

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα