1o epal koufalion
«Οι ελλείψεις σε προσωπικό έχουν σαν αποτέλεσμα οι αίθουσες και οι χώροι του σχολείου να μην είναι καθαροί όπως πρέπει - 13 από τα 20 κρούσματα του σχολείου εντοπίστηκαν σε τμήμα που συγχωνεύθηκε», καταγγέλλουν οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Κουφαλίων - Για «σχολεία - υγειονομικές βόμβες» κάνουν λόγο εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης

Οι συγχωνεύσεις τμημάτων και οι ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας οδήγησαν σε συρροή κρουσμάτων στο 1ο ΕΠΑΛ Κουφαλίων, όπως καταγγέλλει το 15μελές συμβούλιο των μαθητών, οι οποίοι πραγματοποιούν κατάληψη τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Την ίδια ώρα, οι Παρεμβάσεις Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν ότι τα σχολεία της περιοχής έχουν μετατραπεί σε «υγειονομικές βόμβες».

Σύμφωνα με ανοιχτή επιστολή των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Κουφαλίων προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, «οι ελλείψεις σε προσωπικό έχουν σαν αποτέλεσμα οι αίθουσες και οι χώροι του σχολείου να μην είναι καθαροί όπως πρέπει».

«Ειδικά στην περίοδο που ζούμε με την πανδημία του Covid 19, έχουμε ανάγκη εκτός από τους καθαρούς χώρους και την συχνότερη απολύμανση από συνεργείο, ειδικά όταν έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη κρούσματος», υπογραμμίζουν οι μαθητές.

Όμως, στη συρροή κρουσμάτων στο σχολείο συμβάλλει και ένας δεύτερος παράγοντας: Οι συγχωνεύσεις τμημάτων.

Σύμφωνα λοιπόν με τους μαθητές, μετά τη συγχώνευση των τμημάτων της ειδικότητας Οχημάτων στη Γ' τάξη του ΕΠΑΛ, «τα εργαστήρια γίνονται με 26 μαθητές, ενώ οι θέσεις εργασίας και ο εξοπλισμός στα εργαστήρια είναι για 14 μαθητές. Δηλαδή μάθημα δεν μπορεί να γίνει χωρίς υποβάθμιση του μαθήματος, ενώ δημιουργείται και θέμα ασφάλειας».

Ποιο είναι το θέμα ασφάλειας εν μέσω κορονοϊού; Μα φυσικά η συρροή κρουσμάτων. «Δεν είναι τυχαίο ότι τα 13 από τα 20 κρούσματα του σχολείου εντοπίστηκαν στο τμήμα Οχημάτων», υπογραμμίζουν οι μαθητές.

Στην ανοιχτή επιστολή τους προς τη Νίκη Κεραμέως συνεχίζουν: «Θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα και λειτουργήσουν δυο τμήματα αν δεν υπήρχαν οι ελλείψεις καθηγητών, αφού χρειάζονται άλλοι δυο μηχανολόγοι. Το πρόβλημα με τις ελλείψεις το αντιμετωπίζουμε στο σχολείο κάθε χρόνο και αφορά και άλλες ειδικότητες. Αυτή την περίοδο στα μέσα Νοεμβρίου, έχουμε ελλείψεις και στους τομείς Αισθητικής και Γεωπονίας».

«Οι μαθητές του σχολείου μας έχουν επιλέξει το ΕΠΑΛ με στόχο την άμεση επαγγελματική αποκατάσταση σε εποχή κρίσης, ενώ πολλοί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για φροντιστήρια. Περιμένουμε λοιπόν να στηριχτούμε από το σχολείο στην προσπάθειά μας.

Ζητάμε λοιπόν την παρέμβασή σας για να μπορέσει το σχολείο μας να λειτουργήσει όπως πρέπει και με ασφάλεια για όλους, μαθητές και καθηγητές», καταλήγει η επιστολή του 15μελους του 1ου ΕΠΑΛ Κουφαλίων προς τη Νίκη Κεραμέως.

«Σχολεία - υγειονομικές βόμβες στη Θεσσαλονίκη»

Την ίδια ώρα, οι Παρεμβάσεις-Κινήσεις-Συσπειρώσεις Π.Ε και Δ.Ε Θεσσαλονίκης, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν την Παρασκευή έκαναν λόγο για «σχολεία - υγειονομικές βόμβες» στην περιοχή, καθώς «κάθε μέρα μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί νοσούν».

«Ουρές έξω απ΄τα σχολεία της πόλης κάθε πρωί, με την πρωινή υποδοχή να διαρκεί πάνω από μισή ώρα, ενώ τα νοσοκομεία της πόλης στενάζουν, οι γιατροί κάνουν ατελείωτες βάρδιες και οι κλινικές covid γεμίζουν μόλις ανοίξουν, σημειώνοντας ρεκόρ εισαγωγών», σημειώνουν ακόμα οι Παρεμβάσεις Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα τονίζουν: «Η υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών και των εργασιακών των εκπαιδευτικών μέσα από τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση πρέπει να συνεχιστεί. Και στο πεδίο της πανδημίας αντίστοιχα, το Υπουργείο και η κυβέρνηση είναι υπεύθυνοι για ό,τι συμβεί. Το προειδοποιούμε να πάρει τώρα όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών. Δε θα ανεχτούμε να κλείσουν ξανά τα σχολεία, προκειμένου να ανακοπεί η αύξηση των κρουσμάτων».

Τέλος οι Παρεμβάσεις Θεσσαλονίκης ζητούν μεταξύ άλλων 15 μαθητές ανώτερο όριο σε κάθε τμήμα και προσλήψεις εκπαιδευτικών προσωπικού καθαριότητας, εύρεση και διαμόρφωση χώρων για τη δια ζώσης λειτουργία των σχολείων, καθώς και δωρεάν rapid και μοριακά test για όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς και τους/τις μαθητές/τριες.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το σεμινάριο Ειδικής Αγωγής με το χαμηλότερο κόστος από ΑΕΙ - 50 ευρώ εγγραφή έως 27-9

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Ύλη, Προετοιμασία, Ειδικότητες, παλιά θέματα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ για ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ - με μόνο 65 ευρώ εγγραφή

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ypaith3.jpg
Πανελλήνιες 2023: Αποτελέσματα εισαγωγής στα ΑΕΙ των υποψηφίων/πληγέντων του δυστυχήματος των Τεμπών
Ανακοίνωση αποτελεσμάτων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των υποψηφίων/πληγέντων του δυστυχήματος των Τεμπών, έτους 2023
Πανελλήνιες 2023: Αποτελέσματα εισαγωγής στα ΑΕΙ των υποψηφίων/πληγέντων του δυστυχήματος των Τεμπών
rsz_edl_logo1
Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών: Δηλώσεις της Γενικής Γραμματέως του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejčinović Burić
Στρασβούργο, 26.09.2023: Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην ανάδειξη της γλωσσικής και πολιτισμικής πολυμορφίας της Ευρώπης.
Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών: Δηλώσεις της Γενικής Γραμματέως του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejčinović Burić
μουσική
Πανελλαδικές: Ρεπερτόριο του μαθήματος «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» - Τι αλλάζει
Ρεπερτόριο του πανελλαδικώς εξεταζόμενου μουσικού μαθήματος «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» από τις Πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2024 και εφεξής
Πανελλαδικές: Ρεπερτόριο του μαθήματος «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» - Τι αλλάζει