1o epal koufalion
«Οι ελλείψεις σε προσωπικό έχουν σαν αποτέλεσμα οι αίθουσες και οι χώροι του σχολείου να μην είναι καθαροί όπως πρέπει - 13 από τα 20 κρούσματα του σχολείου εντοπίστηκαν σε τμήμα που συγχωνεύθηκε», καταγγέλλουν οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Κουφαλίων - Για «σχολεία - υγειονομικές βόμβες» κάνουν λόγο εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης

Οι συγχωνεύσεις τμημάτων και οι ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας οδήγησαν σε συρροή κρουσμάτων στο 1ο ΕΠΑΛ Κουφαλίων, όπως καταγγέλλει το 15μελές συμβούλιο των μαθητών, οι οποίοι πραγματοποιούν κατάληψη τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Την ίδια ώρα, οι Παρεμβάσεις Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν ότι τα σχολεία της περιοχής έχουν μετατραπεί σε «υγειονομικές βόμβες».

Σύμφωνα με ανοιχτή επιστολή των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Κουφαλίων προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, «οι ελλείψεις σε προσωπικό έχουν σαν αποτέλεσμα οι αίθουσες και οι χώροι του σχολείου να μην είναι καθαροί όπως πρέπει».

«Ειδικά στην περίοδο που ζούμε με την πανδημία του Covid 19, έχουμε ανάγκη εκτός από τους καθαρούς χώρους και την συχνότερη απολύμανση από συνεργείο, ειδικά όταν έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη κρούσματος», υπογραμμίζουν οι μαθητές.

Όμως, στη συρροή κρουσμάτων στο σχολείο συμβάλλει και ένας δεύτερος παράγοντας: Οι συγχωνεύσεις τμημάτων.

Σύμφωνα λοιπόν με τους μαθητές, μετά τη συγχώνευση των τμημάτων της ειδικότητας Οχημάτων στη Γ' τάξη του ΕΠΑΛ, «τα εργαστήρια γίνονται με 26 μαθητές, ενώ οι θέσεις εργασίας και ο εξοπλισμός στα εργαστήρια είναι για 14 μαθητές. Δηλαδή μάθημα δεν μπορεί να γίνει χωρίς υποβάθμιση του μαθήματος, ενώ δημιουργείται και θέμα ασφάλειας».

Ποιο είναι το θέμα ασφάλειας εν μέσω κορονοϊού; Μα φυσικά η συρροή κρουσμάτων. «Δεν είναι τυχαίο ότι τα 13 από τα 20 κρούσματα του σχολείου εντοπίστηκαν στο τμήμα Οχημάτων», υπογραμμίζουν οι μαθητές.

Στην ανοιχτή επιστολή τους προς τη Νίκη Κεραμέως συνεχίζουν: «Θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα και λειτουργήσουν δυο τμήματα αν δεν υπήρχαν οι ελλείψεις καθηγητών, αφού χρειάζονται άλλοι δυο μηχανολόγοι. Το πρόβλημα με τις ελλείψεις το αντιμετωπίζουμε στο σχολείο κάθε χρόνο και αφορά και άλλες ειδικότητες. Αυτή την περίοδο στα μέσα Νοεμβρίου, έχουμε ελλείψεις και στους τομείς Αισθητικής και Γεωπονίας».

«Οι μαθητές του σχολείου μας έχουν επιλέξει το ΕΠΑΛ με στόχο την άμεση επαγγελματική αποκατάσταση σε εποχή κρίσης, ενώ πολλοί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για φροντιστήρια. Περιμένουμε λοιπόν να στηριχτούμε από το σχολείο στην προσπάθειά μας.

Ζητάμε λοιπόν την παρέμβασή σας για να μπορέσει το σχολείο μας να λειτουργήσει όπως πρέπει και με ασφάλεια για όλους, μαθητές και καθηγητές», καταλήγει η επιστολή του 15μελους του 1ου ΕΠΑΛ Κουφαλίων προς τη Νίκη Κεραμέως.

«Σχολεία - υγειονομικές βόμβες στη Θεσσαλονίκη»

Την ίδια ώρα, οι Παρεμβάσεις-Κινήσεις-Συσπειρώσεις Π.Ε και Δ.Ε Θεσσαλονίκης, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν την Παρασκευή έκαναν λόγο για «σχολεία - υγειονομικές βόμβες» στην περιοχή, καθώς «κάθε μέρα μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί νοσούν».

«Ουρές έξω απ΄τα σχολεία της πόλης κάθε πρωί, με την πρωινή υποδοχή να διαρκεί πάνω από μισή ώρα, ενώ τα νοσοκομεία της πόλης στενάζουν, οι γιατροί κάνουν ατελείωτες βάρδιες και οι κλινικές covid γεμίζουν μόλις ανοίξουν, σημειώνοντας ρεκόρ εισαγωγών», σημειώνουν ακόμα οι Παρεμβάσεις Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα τονίζουν: «Η υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών και των εργασιακών των εκπαιδευτικών μέσα από τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση πρέπει να συνεχιστεί. Και στο πεδίο της πανδημίας αντίστοιχα, το Υπουργείο και η κυβέρνηση είναι υπεύθυνοι για ό,τι συμβεί. Το προειδοποιούμε να πάρει τώρα όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών. Δε θα ανεχτούμε να κλείσουν ξανά τα σχολεία, προκειμένου να ανακοπεί η αύξηση των κρουσμάτων».

Τέλος οι Παρεμβάσεις Θεσσαλονίκης ζητούν μεταξύ άλλων 15 μαθητές ανώτερο όριο σε κάθε τμήμα και προσλήψεις εκπαιδευτικών προσωπικού καθαριότητας, εύρεση και διαμόρφωση χώρων για τη δια ζώσης λειτουργία των σχολείων, καθώς και δωρεάν rapid και μοριακά test για όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς και τους/τις μαθητές/τριες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Συνελήφθη καθηγήτρια σε σχολική εκδρομή επειδή μαθητής είχε πάνω του κάνναβη και σουγιά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 15 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 15/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

votana_0.jpg
Τα βότανα «σύμμαχοι» της καρδιάς – Βοηθούν στη χοληστερόλη, στο στρες και στη θλίψη
Τέσσερα φυτά υπόσχονται γιατρειά για τις καρδιές που σημάδεψε η απώλεια, ο πόνος και η θλίψη
Τα βότανα «σύμμαχοι» της καρδιάς – Βοηθούν στη χοληστερόλη, στο στρες και στη θλίψη
lexeis
Τι σημαίνει «drink» στα ελληνικά; Είσθε σίγουροι ότι μπορείτε να το αποδώσετε με μια και μόνο λέξη;
Να γιατί η η Αγγλική γλώσσα δεν μπορεί να είναι λακωνική όπως είναι η Ελληνική
Τι σημαίνει «drink» στα ελληνικά; Είσθε σίγουροι ότι μπορείτε να το αποδώσετε με μια και μόνο λέξη;