golearn-engl_970-250
Παγκόσμια διάκριση - βράβευση γιαοκτώ Σχολεία Αριστείας του Προγράμματος Δράσης για το Κλίμα ανάμεσα σε 250 σχολεία παγκοσμίως

Η σημαντική αυτή διάκριση απονεμήθηκε λόγω της συνεχούς και συντονισμένης δραστηριότητας του σχολείου στην εκπαίδευση για το κλίμα με μια ολιστική σχολική προσέγγιση. Η βράβευση έγινε από τον οργανισμό Cartoon Network Climate Champions και το Climate Action Project.

Ο οργανισμός Cartoon Network Climate Champions αποτελεί μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή που έχει ως στόχο να εμπνεύσει τα παιδιά να αντιμετωπίσουν καθημερινές προκλήσεις που συλλογικά μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην υγεία του πλανήτη μας. Έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με την παγκοσμίου φήμης περιβαλλοντική οργάνωση WWF.

Τι είναι το Climate Action Project

Το Climate Action Project είναι ένα δωρεάν παγκόσμιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε από τον οργανισμό Take Action Global, έναν εκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό με έδρα τις ΗΠΑ, στον οποίο συμμετέχουν 2.700.000 εκπαιδευτικοί και μαθητές σε 146 χώρες.

Το έργο στοχεύει να βοηθήσει τους μαθητές να μάθουν για την κλιματική κρίση με αυθεντικούς τρόπους και να διαδώσουν λύσεις στο Διαδίκτυο ώστε να αναλάβουν δράση για ένα καθαρότερο περιβάλλον. Στους συνεργαζόμενους φορείς περιλαμβάνονται ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, η NASA, η WWF, το Cartoon Network, η LEGO Education και το Βραβείο Earthshot που θεσπίστηκε τον Οκτώβριο του 2020 από το Royal Foundation.

Τα αναγνωρισμένα σχολεία υπέβαλαν την εργασία τους κατά τον περασμένο χρόνο και πληρούσαν εκτεταμένα κριτήρια, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης για την εκπαίδευση για το κλίμα και τις λύσεις των μαθητών.

Τα σχολεία που βραβεύτηκαν

Το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πύργου βραβεύτηκε για τη συνολική συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών στη δράση και στην εκπαίδευση για το κλίμα καθώς έχει υλοποιήσει περιβαλλοντικές δράσεις και προγράμματα σε συνεργασία με άλλα σχολεία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με τα eTwinning προγράμματα “Gaia’s Buddies”, “Let’s Go Eco”, “We are Art”, “Food for All” και “Forest Friends”, και σε παγκόσμιο επίπεδο με τις δράσεις “Climate Action Project”, “Goals Project” και “No More Plastic”.

Το 1ο ΠΕΙ. Δ. Σ. Πύργου συμμετέχει στη δράση από το 2017, την πρώτη χρονιά που ξεκίνησε, με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας Σοφία Κουζούλη, η οποία είναι και πρέσβειρα της Δράσης για τα Ελληνικά Σχολεία που συμμετέχουν. 

Από την Ελλάδα βραβεύτηκαν, επίσης, τα σχολεία:

  1. 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου, υπεύθυνη εκπαιδευτικός η Μαρία Πανουσιάδου - Δασκάλα,
  2. 8ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας, υπεύθυνη εκπαιδευτικός η Σταυρούλα Σκιαδά - Καθηγήτρια Πληροφορικής,
  3. 18ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, υπεύθυνη εκπαιδευτικός η Φρόσω Στάμου - Δασκάλα,
  4. 32ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά, υπεύθυνη εκπαιδευτικός η Μαργαρίτα Δακορώνια - Δασκάλα,
  5. 1o Γυμνάσιο Μαρκόπουλου, υπεύθυνη εκπαιδευτικός η Βασιλική Δογάνη - Φιλόλογος,
  6. 3ο ΓΕΛ Ηλιούπολης, υπεύθυνη εκπαιδευτικός η Άννα Δρακωτού - καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας, και
  7. τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Δούκα, υπεύθυνη εκπαιδευτικός η Χρυσάνθη Σωτηρίου - καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας, υπεύθυνη του τμήματος Ξένων Γλωσσών. 

Τα επιλεγμένα 250 Σχολεία Αριστείας του Προγράμματος Δράσης για το Κλίμα ανακοινώθηκαν στις 4 Νοέμβρη 2021, κατά τη διάρκεια της Ημέρας Δράσης για το Κλίμα, μια ετήσια ζωντανή διαδικτυακή εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν 250.000 άτομα παγκοσμίως και η οποία τη φετινή χρονιά έγινε στο ευρύτερο πλαίσιο της διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα COP26 στη Γλασκώβη.

Μεταξύ των ομιλητών της εκδήλωσης ήταν ο Πρίγκιπας William, ο Πρόεδρος των Σεϋχελλών Τζέιμς Άλις Μισέλ, ο Ρικ Ντέιβις από τη NASA, o Ματ Λάρσεν-Ντόου από τη WWF, η πριγκίπισσα Εσμεράλντα του Βελγίου, ο Χουάν Πάμπλο Κέλις Γκαρσία υπεύθυνος του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ και άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες, επιστήμονες για το κλίμα και ακτιβιστές. 

afisa_apo_to_site.jpg

Ο Πρίγκιπας William δήλωσε «Χρειαζόμαστε τη δημιουργικότητα των νέων για να φτιάξουμε τον πλανήτη μας. Χρειαζόμαστε μαθητές να εφεύρουν και να καινοτομούν - να σκεφτούν πέρα από το που βρισκόμαστε τώρα και να είναι αισιόδοξοι για το μέλλον μας».

Ο υπεύθυνος του προγράμματος Climate Action Project Κόεν Τίμμερς δήλωσε: «Οι νέοι έχουν την ικανότητα να κάνουν περισσότερα από το να μαθαίνουν για την κλιματική αλλαγή. Όλοι μπορούν να βρουν λύσεις, να κάνουν μικρές ενέργειες και να εμπνεύσουν άλλους να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους. Τελικά, η αλλαγή της συμπεριφοράς των μαθητών και της νοοτροπίας της κοινωνίας θα είναι κρίσιμη για την επίλυση της κρίσης».

Η Δρ. Τζέννιφερ Γουίλιαμς από το Climate Action Project δήλωσε: «Έχουμε συγκεντρωθεί ως κοινότητα εκπαιδευτικών για να υποστηρίξουμε την κλιματική εκπαίδευση για όλους. Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι οι μαθητές έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες, ιδέες και ευκαιρίες να αναλάβουν δράση για τον πλανήτη και, σήμερα αυτά τα Σχολεία Αριστείας ανοίγουν το δρόμο για ολόκληρο τον κόσμο»

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πέθανε η συγγραφέας Αγγελική Βαρελλά

Αιτήσεις για το ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 1000 ευρώ σε 80000 ανέργους ΕΔΩ

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Κουίζ: Ποιος ζητάει από την Κυβέρνηση αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο ώστε να μπορεί να απολύει τους ακατάλληλους εκπαιδευτικούς
Πολλοί προύχοντες της δημοσιογραφίας «τζημεροβελοπουλοσυναγωνίζονται» ποιος, με το μανδύα της δημοσιογραφικής τάχα κριτικής, θα ρίξει πιο πολύ...
Κουίζ: Ποιος ζητάει από την Κυβέρνηση αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο ώστε να μπορεί να απολύει τους ακατάλληλους εκπαιδευτικούς
Σχολεία: Κλίμα ανησυχίας στους εκπαιδευτικούς για μετακινήσεις σε άλλα σχολεία
Τι θα κάνουν οι  αναπληρωτές  διευθυντές  στο σχολείο τους όταν αναλάβουν υπηρεσία οι νέοι διευθυντές σχολείων αφού λόγω της προσωρινής τους θέσης...
Σχολεία: Κλίμα ανησυχίας στους εκπαιδευτικούς για μετακινήσεις σε άλλα σχολεία
antipolemiki
77 χρόνια από τις ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα-Ναγκασάκι: Συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
«Τιμούμε τα θύματα του πυρηνικού εγκλήματος των ΗΠΑ. Με τους λαούς αγωνιζόμαστε ενάντια στον όλεθρο και την πυρηνική τρομοκρατία των ιμπεριαλιστών» -...
77 χρόνια από τις ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα-Ναγκασάκι: Συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη