Αναπληρωτές: Το δικαίωμα των εκπαιδευτικών στη μητρότητα πάει περίπατο
Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τις εγκύους αναπληρώτριες εν μέσω κορονοϊού καταγγέλλει η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών-Ωρομισθίων, ζητώντας μεταξύ άλλων εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα σχολεία για τις εγκύους αναπληρώτριες, οι οποίες καλούνται να επιλέξουν μεταξύ της εργασίας εν μέσω κορονοϊού και της αποχώρησής τους καταγγέλλει η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών-Ωρομισθίων.

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, «τώρα, που η ανανέωση ή η λήξη των συμβάσεων είναι πάλι προ των πυλών, οι συναδέλφισσες καλούνται να επιλέξουν: "τον κίνδυνο εξαιτίας της ανυπαρξίας μέτρων στα σχολεία ή την απόλυση τους";. Το Υπουργείο στην ουσία θεσμοθετεί την εγκυμοσύνη ως αιτία για ανεργία».

Η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών ζητά να μην υπάρξει καμία απόλυση εγκυμονούσας, παράταση των τρίμηνων συμβάσεων μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών και μαζικούς μόνιμους διορισμούς όλων των συμβασιούχων αναπληρωτών εδώ και τώρα.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

Όταν το δικαίωμα των εκπαιδευτικών στη ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ πάει περίπατο…

Τύφλα να έχει ο ιδιωτικός τομέας και η εργοδοτική τρομοκρατία στις μεγάλες επιχειρήσεις. Φαίνεται πως και σε αυτόν τον τομέα, το Δημόσιο δείχνει τον δρόμο καθώς με νόμο έχει περάσει την κατάργηση της προστασίας της μητρότητας στους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς! Έτσι, στην αρχή της χρονιάς, αντί να πάρει μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, φρόντισε να καταργήσει ακόμη και αυτά τα ελάχιστα δικαιώματα που έχουν απομείνει στους αναπληρωτές. Έφερε τον θεσμό των τριμηνιτών που στην πράξη ισοπεδώνει κάθε είδους δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Έξι μήνες μετά, οι συνάδελφοι τριμηνίτες βιώνουν για ακόμη μία φορά την ανασφάλεια στην εργασία, χωρίς να ξέρουν αν θα απολυθούν ή αν θα ανανεώσουν τη σύμβαση τους. Μάλιστα, υπάρχουν συναδέλφισσες αναπληρώτριες που το διάστημα αυτό έχουν μείνει έγκυες και αυτό και μόνο αποτελεί λόγο απόλυσής τους! Όταν, λοιπόν, μία αναπληρώτρια βιώνει μία ιδιαίτερη περίοδο στη ζωής της, αυτή της εγκυμοσύνης, οι αρμόδιοι της δίνουν δύο επιλογές: Η πρώτη της «επιλογή» είναι να μην πάρει άδεια ειδικού σκοπού. Να θέτει, δηλαδή, καθημερινά τη ζωή της και τη ζωή του εμβρύου σε κίνδυνο.

Η δεύτερη «επιλογή» της είναι να δηλώσει ότι εντάχθηκε σε ευπαθή ομάδα και έτσι σύμφωνα με την προκήρυξη «σε περίπτωση που, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, είτε ο υποψήφιος ενταχθεί αιφνιδίως στις εν λόγω ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID 19 είτε αυτές επανακαθοριστούν με προσθήκη και νέων και ο υποψήφιος ανήκει σε κάποια από τις νέες ομάδες, οφείλει να απενεργοποιήσει την αίτησή του».

Ιδιαίτερα τώρα, που η ανανέωση ή η λήξη των συμβάσεων είναι πάλι προ των πυλών, οι συναδέλφισσες καλούνται να επιλέξουν: «τον κίνδυνο εξαιτίας της ανυπαρξίας μέτρων στα σχολεία ή την απόλυση τους»; Το Υπουργείο στην ουσία θεσμοθετεί την εγκυμοσύνη ως αιτία για ανεργία!

Αυτή είναι όμως η πολιτική τους! Η κρατική ασέλγεια στο δικαίωμα της ζωής με την ανυπαρξία μέτρων από την κυβέρνηση και το Υπουργείο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, επεκτείνεται ακόμη και σε τέτοιες ευπαθείς περιπτώσεις. Τόσο ψηλά έχουν το ιδανικό της ζωής και της υγείας! Τόσο κόπτονται για την προστασία της μητρότητας που τη θεωρούν κόστος και λόγο απόλυσης!

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!

Καιρός να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Να μην τους αφήσουμε να καταστρέψουν ό,τι έχει μείνει όρθιο στη ζωή μας και στην εργασία μας!

Να μην τους επιτρέψουμε να τσακίσουν τα δικαιώματα μας, το δικαίωμα μας στη διεκδίκηση μιας ζωής με αξιοπρέπεια! Μέσα από τα σωματεία μας να οργανώσουμε την απάντησή μας!!

Διεκδικούμε:

  • Καμία απόλυση εγκυμονούσας! Παράταση των 3μηνων συμβάσεων μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς.
  • Εξίσωση δικαιωμάτων  μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
  • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς όλων των συμβασιούχων αναπληρωτών εδώ και τώρα!

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Lockdown: Πότε θα επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού

Επίδομα 534€: Πότε πληρώνονται οι αναστολές Απριλίου

Το Κορυφαίο Μοριοδοτούμενο σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

Μόρια για Προσλήψεις - ΑΣΕΠ - Μεταπτυχιακά με ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ LTE του GoLearn - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ 97% ΕΠΙΤΥΧΙΑ

σχετικά άρθρα

ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα Digital Marketing για 5.000 ανέργους
ΟΑΕΔ: «Τρέχει» η κατάρτιση ανέργων στην κυβερνοασφάλεια
Ξεκίνησαν τη Δευτέρα οι αιτήσεις για την κατάρτιση 1.000 ανέργων στην κυβερνοασφάλεια, στο νέο πρόγραμμα που παρέχει ο ΟΑΕΔ σε συνεργασία με τη Cisco...
ΟΑΕΔ: «Τρέχει» η κατάρτιση ανέργων στην κυβερνοασφάλεια
Λουτρό αίματος στη Λωρίδα της Γάζας - Ολονύχτιοι βομβαρδισμοί από το Ισραήλ
Από τις φονικές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 22 Παλαιστίνιοι, αναμεσά τους και εννέα παιδιά
Λουτρό αίματος στη Λωρίδα της Γάζας - Ολονύχτιοι βομβαρδισμοί από το Ισραήλ
Μεταθέσεις: Οδηγίες για τις αιτήσεις βελτίωσης/οριστικής τοποθέτησης
Οδηγίες για την καταχώριση προτιμήσεων σχολικών μονάδων στις αιτήσεις για βελτίωση ή οριστική τοποθέτηση γενικής εκπαίδευσης
Μεταθέσεις: Οδηγίες για τις αιτήσεις βελτίωσης/οριστικής τοποθέτησης