Thumbnail
Υπουργική απόφαση για τη διάθεση στοιχείων Φορολογικού Μητρώου στους ΕΛΚΕ των Πανεπιστημίων για την είσπραξη των οφειλών Καθηγητών από άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας

Ηλεκτρονικά, άμεσα και αυτοματοποιημένα θα γίνεται πλέον η διασταύρωση των στοιχείων του φορολογικού μητρώου καθηγητών και υπηρετούντων λεκτόρων πλήρους απασχόλησης από τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) των Πανεπιστημίων.

Η διασύνδεση υλοποιείται σύμφωνα με όσα προβλέπει η υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, μετά από προβλεπόμενη έγκριση του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δημοσθένη Αναγνωστόπουλου και σε συνεργασία με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή.

Πρόκειται για ψηφιακή διαδικασία με σκοπό τον προσδιορισμό και είσπραξη οφειλών καθηγητών και υπηρετούντων λεκτόρων πλήρους απασχόλησης των Πανεπιστημίων προς τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας από άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, ώστε να αποδίδεται το ποσοστό που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Μέχρι σήμερα η διαδικασία αυτή γινόταν με αποστολή κρυπτογραφημένων αρχείων από την ΑΑΔΕ προς τους ΕΛΚΕ μετά από αίτημα τους, κάτι που σε ορισμένες περιπτώσεις καθυστερούσε σημαντικά. Η διαδικτυακή υπηρεσία διατίθεται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕ.Δ.) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα το ισχύον Πλαίσιο Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων, την Πολιτική Ορθής Χρήσης διαδικτυακών υπηρεσιών και τις διατάξεις περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Σε ποια Πανεπιστήμια

Η διάθεση της διαδικτυακής υπηρεσίας για τη λήψη στοιχείων του Φορολογικού Μητρώου που διαχειρίζεται η ΑΑΔΕ θα γίνει στα πληροφοριακά συστήματα των ΕΛΚΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πολυτεχνείου Κρήτης, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Επισημαίνεται ότι οι ΕΛΚΕ έχουν την υποχρέωση λήψης και διαρκούς τήρησης των κατάλληλων και αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων ασφάλειας των λαμβανομένων πληροφοριών και, κατ’ ελάχιστον, την καταγραφή και παρακολούθηση των προσβάσεων, τη διασφάλιση ιχνηλασιμότητας και την προστασία των διακινούμενων δεδομένων από κάθε παραβίαση, καθώς και από σκόπιμη ή τυχαία απειλή.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ιδιωτικά σχολεία: Γείτονας, Ιόνιος και Εράσμειος σε επαφές με μεγάλα funds

Έρχονται πρόστιμα μέχρι και 1.000 ευρώ σε χιλιάδες κατόχους οχημάτων

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

dimokriteio
Ημερίδα ΔΠΘ: «Προκλήσεις και προοπτικές για τα Πανεπιστήμια με αφορμή τον εμβληματικό τόμο της UNESCO για το μέλλον της εκπαίδευσης: Μαθησιακά αποτελέσματα και τις δεξιότητες»
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2026
Ημερίδα ΔΠΘ: «Προκλήσεις και προοπτικές για τα Πανεπιστήμια με αφορμή τον εμβληματικό τόμο της UNESCO για το μέλλον της εκπαίδευσης: Μαθησιακά αποτελέσματα και τις δεξιότητες»
Τέμπη
Aποκαλύψεις για τα εύφλεκτα καθίσματα στο δυστύχημα στα Τέμπη - «Το κράτος πλήρωσε για έρευνα μόνο αφού έκλεισε η δικογραφία»
Νέες αποκαλύψεις για το δυστύχημα στα Τέμπη: Οι φωτιές που σκότωσαν επιζώντες
Aποκαλύψεις για τα εύφλεκτα καθίσματα στο δυστύχημα στα Τέμπη - «Το κράτος πλήρωσε για έρευνα μόνο αφού έκλεισε η δικογραφία»