Επιστολή K. Πελετίδη στη N. Κεραμέως: Χρειάζεται επέκταση του προγράμματος «Σχολικά γεύματα» - «Δεκατιανό» στα γυμνάσια και τα λύκεια
Θέμα παροχής σχολικών γευμάτων - δεκατιανού στον μαθητικό πληθυσμό θέτει με επιστολή του προς την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και προς τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης

Στην επιστολή του επισημαίνει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 30% των παιδιών στην Ελλάδα ανήκουν στα οικονομικά εξαθλιωμένα τμήματα του πληθυσμού. Επομένως, η επέκταση της διανομής δεκατιανού και γεύματος στα σχολεία, η καθολική κάλυψη των αναγκών σε σίτιση με ευθύνη του κράτους, με σύγχρονους, επιστημονικούς όρους, είναι επιβεβλημένη ανάγκη, αναφέρει.

Στη συνέχεια, υποστηρίζει ότι χρειάζεται, συνεπώς, η επέκταση του προγράμματος «Σχολικά γεύματα» - «Δεκατιανό» σε όλο το μαθητικό πληθυσμό και για όλα τα γεύματα, ώστε να συμπεριλάβει και τις μεγαλύτερες ηλικίες παιδιών, στα Γυμνάσια και στα Λύκεια, διαμορφώνοντας τα ανάλογα διατροφολόγια που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.

Αναλυτικά, η επιστολή του δημάρχου, που κοινοποιείται και στην ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας):

Κυρία/-ε Υπουργέ,

Η καθολική κάλυψη των αναγκών του μαθητικού πληθυσμού σε σίτιση είναι επιβεβλημένη, καθώς η σωστή, ισορροπημένη και επαρκής διατροφή των παιδιών, είναι απαραίτητη για τη σωστή τους ανάπτυξη, για την κοινωνικοποίησή τους, για τη συμμετοχή τους στη μαθησιακή διαδικασία.

Σήμερα όμως, η κάλυψη των επισιτιστικών αναγκών, έχει και ένα επιπλέον νόημα, καθώς με τη φορολογία, την περικοπή των μισθών, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, δημιουργήθηκε μία τραγικά αδιέξοδη κατάσταση στις λαϊκές οικογένειες, οι οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν και να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες των παιδιών τους, όπως είναι η σωστή, ισορροπημένη, πλήρης διατροφή για την υγιή ανάπτυξή τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 30% των παιδιών στη χώρα μας ανήκουν στα οικονομικά εξαθλιωμένα τμήματα του πληθυσμού. Επομένως, η επέκταση της διανομής δεκατιανού και γεύματος στα σχολεία, η καθολική κάλυψη των αναγκών σε σίτιση με ευθύνη του κράτους, με σύγχρονους, επιστημονικούς όρους, είναι επιβεβλημένη ανάγκη.

Μάλιστα, αποτελεί και πάγια διεκδίκηση του γονεϊκού κινήματος, τα σχολικά γεύματα να δίνονται ενιαία, με ευθύνη του κράτους.

Χρειάζεται, συνεπώς, η επέκταση του προγράμματος «Σχολικά γεύματα» - «Δεκατιανό» σε όλο το μαθητικό πληθυσμό και για όλα τα γεύματα, ώστε να συμπεριλάβει και τις μεγαλύτερες ηλικίες παιδιών, στα Γυμνάσια και στα Λύκεια, διαμορφώνοντας τα ανάλογα διατροφολόγια που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.

Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται η δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα, που να έχει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την εκπόνηση, την υλοποίηση των αντίστοιχων προγραμμάτων.

Όμως, για τη φετινή χρονιά και την άμεση επέκταση του προγράμματος, οι Σχολικές Επιτροπές μπορούν να αναλάβουν -με την ανάλογη αύξηση της χρηματοδότησης- τη διεύθυνση και τη λειτουργία του.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Κεραμέως: Νέο κρεσέντο αυταρχισμού για την αποχή από την αξιολόγηση;

Lockdown: Πρόστιμο σε φροντιστήριο και σε μαθητές

ΑΣΕΠ: Πιστοποίηση Αγγλικών LTE με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening (Ούτε προφορικά - ούτε έκθεση!)

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για τον ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Το Κορυφαίο Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

σχετικά άρθρα

Στελέχη εκπαίδευσης: Μύθος το «αξιοκρατικό σύστημα επιλογής»
Στελέχη εκπαίδευσης: Μύθος το «αξιοκρατικό σύστημα επιλογής»
Οι Βασικές θέσεις-προτάσεις της Ένωσης Διευθυντών για την επιλογή στελεχών. O αντίλογος στην αξιολόγηση της ποσοτικοποίησης – μέτρησης της...
Στελέχη εκπαίδευσης: Μύθος το «αξιοκρατικό σύστημα επιλογής»
Νηπιαγωγεία: Εγκύκλιος για εγγραφές από 4 ετών - Από 1η έως 20 Μαρτίου
Νηπιαγωγεία: Εγκύκλιος για εγγραφές από 4 ετών - Από 1η έως 20 Μαρτίου
Εγκύκλιος Μακρή για τις εγγραφές στα Νηπιαγωγεία- Από το σχολικό έτος 2021-2022 η φοίτηση των νηπίων που συμπληρώνουν ηλικία τεσσάρων ετών γίνεται...
Νηπιαγωγεία: Εγκύκλιος για εγγραφές από 4 ετών - Από 1η έως 20 Μαρτίου