Κιλκίς: Γονείς μαθητών εμποδίζουν τη φοίτηση προσφυγόπουλων
Αναβρασμός επικρατεί στην εκπαιδευτική κοινότητα του Δήμου Παιονίας με αφορμή την ένταξη παιδιών προσφύγων και μεταναστών σε τάξεις των σχολείων της περιοχής

Τα συγκεκριμένα παιδιά προβλέπεται να ενταχθούν κανονικά στις τάξεις των σχολείων μετά τις 30 Σεπτεμβρίου, δηλαδή όταν λήξει η απαγόρευση εξόδου όσων διαμένουν σε δομές φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στις τέσσερις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας που έχουν τεθεί υπό καθεστώς ειδικών περιοριστικών, μεταξύ των οποίων είναι και η περιφερειακή ενότητα του Κιλκίς.

Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν από την Αξιούπολη, όπου προβλεπόταν να φοιτήσουν τα παιδιά που φιλοξενούνται στο καμπ της Νέας Καβάλας. Γονείς και μαθητές αντέδρασαν στο ενδεχόμενο λειτουργίας των μικτών τάξεων και προχώρησαν σε αποχή από τα μαθήματα την πρώτη εβδομάδα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και συνέχισαν με καταλήψεις αυτήν την εβδομάδα.

Εξαιτίας των αντιδράσεων αποφασίστηκε η διασπορά των μαθητών που διαμένουν στο καμπ ή σε διαμερίσματα σε σχολεία του Ευρωπού και της Γουμένισσας, όπου όμως επίσης υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέα «μέτωπα» κινητοποιήσεων.

«Το πρόβλημα ξεκίνησε από την Α’ τάξη του Γυμνασίου Αξιούπολης, όπου από το σύνολο των 97 εγγεγραμμένων μαθητών, οι 51 είναι παιδιά δημοτών και οι 46 παιδιά προσφύγων και μεταναστών, δηλαδή η αναλογία είναι σχεδόν ένας προς έναν», εξήγησε στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Παιονίας, Κωνσταντίνος Σιωνίδης και πρόσθεσε: «Έπειτα από συνάντηση που είχαμε με τη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αποφασίστηκε να μοιραστούν και σε άλλα σχολεία, αλλά και πάλι υπάρχουν αντιδράσεις, γιατί και εκεί η αναλογία θα είναι ένας προς τρεις ή ένας προς τέσσερις».

Ο δήμαρχος χαρακτήρισε δικαιολογημένες τις αντιδράσεις των γονέων, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για παιδιά που δεν έχουν το εκπαιδευτικό υπόβαθρο να συμμετάσχουν ισότιμα στην εκπαιδευτική διαδικασία.

«Κάνουν λόγω για κοινωνική ενσωμάτωση, όμως τα παιδιά αυτά δεν έχουν μάθει ελληνικά, ενώ δεν έχουν απολυτήριο δημοτικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 46 τα 37 έχουν μείνει στάσιμα στην ίδια τάξη», ανέφερε ο κ. Σιωνίδης.

Οι αντιδράσεις στον Ευρωπό

Σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στον Ευρωπό οι γονείς δήλωσαν κάθετα αντίθετοι στη συμφοίτηση και τόνισαν ότι τα παιδιά από τρίτες χώρες πρέπει να ενταχθούν σε διαφορετικές τάξεις με ξεχωριστές εγκαταστάσεις.

«Ο σχεδιασμός του να φέρουν σε οποιοδήποτε σχολείο σε πρωινά τμήματα παιδιά που δεν μιλούν ούτε μια λέξη ελληνικά είναι αν μη τι άλλο εξωφρενικός! Αριθμός που αυξάνεται καθημερινά. Παιδιά χωρίς απολυτήριο δημοτικού (το ελάχιστο που χρειάζεται για να εγγραφούν) που θα τα φέρουν μόλις λήξει η καραντίνα του Καμπ στις 30/09. Η αιτιολόγηση είναι πως θα τα φέρουν για να ενταχθούν και να κοινωνικοποιηθούν και όχι για να μάθουν, θυσιάζοντας το μαθησιακό μέλλον των δικών μας παιδιών και θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία μιας και τα περισσότερα κρούσματα covid διαπιστώνονται σε Καμπ μεταναστών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου Ευρωπού.

Υπενθυμίζεται ότι στα όρια του Δήμου Παιονίας διαμένουν συνολικά περίπου 1.900 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 1.600 στο καμπ της Νέας Καβάλας και οι υπόλοιποι σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία μέσω του προγράμματος «Εστία».

 

Διαβάστε Επίσης:


ΑΣΕΠ: Tο ΚΟΡΥΦΑΙΟ Σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ με ανοικτές αιτήσεις

Νέες Προσλήψεις Φιλολόγων (όλες οι ειδικότητες) σε όλη την Ελλάδα

Μοριοδότηση - Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Π.Ε. και Δ.Ε. στη Σχολική Ψυχολογία

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ ΣΕ 10 ΗΜΕΡΕΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

 

 

σχετικά άρθρα

Εκλογές αιρετών: Απόσυρση υποψηφίων από τους ΣΕΠΕ της Β' Αθήνας
Εκλογές αιρετών: Απόσυρση υποψηφίων από τους ΣΕΠΕ της Β' Αθήνας
«Δεν θα συναινέσουμε στον ευτελισμό του θεσμού του αιρετού και τη λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων χωρίς καμία παρέμβαση του κινήματος και...
Εκλογές αιρετών: Απόσυρση υποψηφίων από τους ΣΕΠΕ της Β' Αθήνας
Συνελήφθη η καθηγήτρια ΕΠΑΛ που αρνείται να φοράει μάσκα στην τάξη
Συνελήφθη η καθηγήτρια ΕΠΑΛ που αρνείται να φοράει μάσκα στην τάξη
Η καθηγήτρια συνελήφθη μετά από μήνυση του διευθυντή του σχολείου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο παρελθόν είχε περάσει πειθαρχικό για ανάλογο...
Συνελήφθη η καθηγήτρια ΕΠΑΛ που αρνείται να φοράει μάσκα στην τάξη
Δημοτικά-Νηπιαγωγεία: Τοποθετήσεις-αναπληρώσεις διευθυντών, υποδιευθυντών, προϊσταμένων
Δημοτικά-Νηπιαγωγεία: Τοποθετήσεις-αναπληρώσεις διευθυντών, υποδιευθυντών, προϊσταμένων
Αναλυτική ενημέρωση για τις τοποθετήσεις-αναπληρώσεις διευθυντών, υποδιευθυντών, προϊσταμένων σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία από τον αιρετό...
Δημοτικά-Νηπιαγωγεία: Τοποθετήσεις-αναπληρώσεις διευθυντών, υποδιευθυντών, προϊσταμένων