Συζήτηση στο OPEN
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Η μόνη οριστική απόφαση για την έναρξη των μαθημάτων στις 7 Σεπτεμβρίου - Προβληματισμός για τις συνθήκες διδασκαλίας και τα μέτρα προστασίας

Την οριστική ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων επιβεβαίωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ανακοινώνοντας πως τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου.

«Εχουμε μία χρονιά που θα ξεκινήσει στις 7 Σεπτεμβρίου και αντιμετωπίζουμε  τις ίδιες βασικές προκλήσεις, να τηρούμε τα μέτρα προστασίας. Γιατί αν τα τηρούμε, αυτό θα είναι το βασικό στοιχείο που θα μας προστατέψει από τη διασπορά του ιού (και) στο σχολικό περιβάλλον», δήλωσε σχετικά και συμπλήρωσε  πως θα πρέπει να επαναλειτουργήσει η εκπαίδευση έστω κι αν συνεχίζει να υπάρχει ο κορονοϊός στη χώρα μας.

Και ενώ η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προσανατολίζεται σε δύο βασικά σενάρια (με πλήρη λειτουργία τμημάτων και υποχρεωτική χρήση μάσκας ή με «μοντέλο Μαΐου» και εκ περιτροπής διδασκαλία σε υπο-τμήματα των 15 μαθητών), ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ Βαγγέλη Μπουντουλούμης σχολίασε τις κινήσεις των υπευθύνων κάνοντας λόγο για αντιφάσεις.

«Ειδικοί λοιμωξιολόγοι προτείνουν να ανοίξουν τα σχολεία αργότερα», δήλωσε στο Open, ενώ θέση της ομοσπονδίας αποτελεί η επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων με συγκεκριμένο πλαίσιο και μέτρα. Προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελέσει η υγεία των εκπαιδευτικών και των μαθητών και η ισότιμη συμμετοχή όλων στην εκπαίδευση, ενώ για τις αυξημένες ανάγκες απαιτούνται ενισχυμένα κονδύλια για την Παιδεία.

Οι σχολικές μονάδες, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΟΛΜΕ, έχουν αυξημένες ανάγκες σε υλικοτεχνικές υποδομές, υγειονομικό υλικό (μάσκες, αντισηπτικά κ.α), καθώς και σε προσωπικό, καθώς είναι απαραίτητη η συγκρότηση μικρότερων τμημάτων για την αποφυγή συγχρωτισμού στις σχολικές αίθουσες. 

Εάν το υπουργείο επιλέξει την λύση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, θέση της ομοσπονδίας αποτελεί πως για την παροχή του συγκεκριμένου τύπου διδασκαλίας απαιτείται εξειδικευμένο ψηφιακό υλικό και ειδικός σχεδιασμός. «Εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν είναι βάζω μια κάμερα στην τάξη», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε πως οι εκπαιδευτικοί δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τον τρόπο διδασκαλίας την περίοδο της καραντίνας.

Τέλος, η πολιτεία οφείλει να δώσει λύσεις σε ελλείψεις σε υλικοτεχνικό υλικό, καθώς στη δυνατότητα σύνδεσης των μαθητών ώστε ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης να μην αποτελέσει το υπόβαθρο για την αύξηση των κοινωνικών και μαθησιακών ανισοτήτων.

«Όπως και να ανοίξουν τα σχολεία καλό είναι να τηρούνται τα μέτρα... Και να τα τηρούμε με ευλάβεια», δήλωσε η καθηγήτρια Ιατρικής Μαρία Λαμπροπούλου, ιδίως το τρίπτυχο «Μάσκες-Πλύσιμο Χεριών-Αποστάσεις».

Ειδικά οι μαθητές των μικρών τάξεων πρέπει να πειθαρχήσουν και να εξοικιεωθούν με τα μέτρα. «Μην θεωρείται πως τα παιδιά δεν μπορούν να πειθαρχήσουν», συνέχισε, 
 

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026
Πανελλαδικές εξετάσεις: Ο αθέατος «κόσμος» πίσω από τα 350.000 γραπτά
Το αθέατο «ρολόι» των Πανελλαδικών περιλαμβάνει τους "ήρωες των 1,5€", καλοκαιρινά 12ωρα και βαθμολογητές στα όρια της εξάντλησης
Πανελλαδικές εξετάσεις: Ο αθέατος «κόσμος» πίσω από τα 350.000 γραπτά
Το Δελτίο Εξεταζομένου που πρέπει να έχουν όλοι οι υποψήφιοι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026
Πανελλαδικές 2026: Πώς γίνεται η βαθμολόγηση των γραπτών – Ο ρόλος του τρίτου διορθωτή
Τι αλλάζει στη βαθμολόγηση, πότε παρεμβαίνει τρίτος βαθμολογητής και πώς διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα στις πανελλαδικές εξετάσεις
Πανελλαδικές 2026: Πώς γίνεται η βαθμολόγηση των γραπτών – Ο ρόλος του τρίτου διορθωτή
Εξετάσεις
Πανελλαδικές 2026: Όταν οι προσδοκίες των γονιών γίνονται βάρος για τους μαθητές
Το άγχος των εξετάσεων δεν προέρχεται μόνο από την ύλη και τους βαθμούς, αλλά συχνά από την πίεση να πραγματοποιηθούν τα όνειρα των άλλων
Πανελλαδικές 2026: Όταν οι προσδοκίες των γονιών γίνονται βάρος για τους μαθητές