Βουλή - Live: Συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας

Δείτε παρακάτω τη συζήτηση από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου πραγματοποιείται η συζήτηση επί του Σχεδίου Νόμου “Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις”.

Δεκτοί θα γίνονται για το διορισμό στη δημόσια εκπαίδευση οι τίτλοι σπουδών από τα πανεπιστήμια του εξωτερικού και τα κολέγια, ακόμη κι αν τα πτυχία δεν έχουν την αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοτιμίας από τον ΔΟΑΤΑΠ (Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης), σύμφωνα με νέα διάταξη του υπουργείου Παιδείας που τροποποιεί το νόμο για τις προσλήψεις και τους διορισμούς στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

(Περισσότερα εδώ: «Παράθυρο» για το διορισμό πτυχιούχων από τα Κολέγια στη δημόσια εκπαίδευση)

«Τιμωρητική» διάταξη αποκλεισμού

Με το νέο σχέδιο νόμου, το οποίο συζητείται σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, επανέρχεται επίσης η «τιμωρητική» διάταξη του αποκλεισμού των εκπαιδευτικών εφόσον έχουν επιλεγεί για τοποθέτηση βάσει του αξιολογικού πίνακα και δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία.

Την ώρα που χιλιάδες εκπαιδευτικοί βρίσκονται εδώ και χρόνια με μια βαλίτσα στο χέρι και καλούνται να διδάξουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, ξοδεύοντας χρήματα για την εγκατάσταση και διαμονή τους σε άλλες πόλεις, αδυνατώντας πολλές φορές να πληρώνουν τα ενοίκια που έχουν εκτοξευθεί κυρίως την τελευταία τριετία λόγω Airbnb ή αδυνατούν να βρουν στέγη, το υπουργείο Παιδείας, αντί να δώσει επιπλέον κίνητρα, έρχεται αυταρχικά να τους στερήσει το δικαίωμα στην εργασία για τρία ολόκληρα χρόνια εφόσον δεν κάνουν ανάληψη υπηρεσίας.

ΑΕΙ: Μείωση χρηματοδότησης μέσω «αξιολόγησης»

Στην κατάργηση της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) προχωρά -όπως είχε προαναγγείλει- η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, την οποία αντικαθιστά με μια νέα υπερισχυμένη αρχή με διευρυμένες αρμοδιότητες. Υπενθυμίζεται ότι η ΑΔΙΠ ιδρύθηκε το 2006 επί υπουργίας Μ. Γιαννάκου με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση.

Αλλάζοντας το νομικό πλαίσιο λειτουργίας και το μοντέλο διοίκησης μετά από δεκαπέντε χρόνια, η νέα Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) θα εποπτεύει το σύνολο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη χώρα μας και θα εισηγείται α) για τον στρατηγικό σχεδιασμό της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ιδρύσεις, συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων) β) την κατανομή της χρηματοδότησης και γ) την υλοποίηση της αξιολόγησης.

Με τη νέα ρύθμιση αλλάζει άρδην ο τρόπος χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και λειαίνεται το έδαφος για τη συρρίκνωση του ακαδημαϊκού χάρτη εφόσον τα ιδρύματα για να λάβουν το 20% της κρατικής χρηματοδότησης θα πρέπει να πετύχουν «συγκεκριμένους στόχους». Σε περίπτωση που ένα πανεπιστήμιο δεν τους πετύχει, η χρηματοδότηση που δεν θα λάβει ως συνέπεια της αξιολόγησης, θα κατανεμηθεί στη χρηματοδότηση των λοιπών ΑΕΙ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: Δεκτοί για διορισμό τίτλοι σπουδών από κολέγια και χωρίς ΔΟΑΤΑΠ - Τριετής αποκλεισμός εκπαιδευτικών

 

Διαβάστε Επίσης:

Εκτοξεύεται η ζήτηση για το ετήσιο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου στη Σχολική Ψυχολογία

googlenews4
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο GOOGLE NEWS 
viber67
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο VIBER

 

σχετικά άρθρα

ΝΤ Κεφαλονιάς Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ: Νίκη για την προστασία της μητρότητας!
ΝΤ Κεφαλονιάς Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ: Νίκη για την προστασία της μητρότητας!
Συνεχίζουμε για να κατοχυρωθεί νομοθετικά πως θα σταματήσουν οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, λόγω επαπειλούμενων κυήσεων!
ΝΤ Κεφαλονιάς Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ: Νίκη για την προστασία της μητρότητας!