6+1 τρόποι για να ενισχύσω την αυτοεκτίμηση του παιδιού μου
Μεγάλοι και μικροί βιώνουμε άγχη, φοβίες, ανασφάλειες… τα εν λόγω συναισθήματα είναι εντονότερα στα παιδιά μας, τα οποία δεν είναι σε θέση να τα διαχειριστούν.

Οι ρυθμοί της καθημερινότητας δεν μας επιτρέπουν να δώσουμε την ανάλογη σημασία και να επικοινωνήσουμε τις ανάγκες μας, να βρούμε μία λύση σε ό,τι μας προβληματίζει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά μας να νιώθουν εγκλωβισμένα, να μην πιστεύουν στις δυνατότητές τους και να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Τι μπορούμε να κάνουμε, όμως, ως γονείς ώστε να δώσουμε ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση και να ενισχυθεί η αυτοεκτίμηση του παιδιού μας;

  1. Προσπαθούμε να αφιερώνουμε ποιοτικό χρόνο στα παιδιά μας, να επικοινωνούμε όλα τα θέματα που μας απασχολούν με ειλικρίνεια, κάνοντας το παιδί μας να καταλάβει ότι δεν θα το κατακρίνουμε. Αναπτύσσοντας έναν υγιή διάλογο με το παιδί του δείχνουμε τόσο λεκτικά όσο και εξωλεκτικά ότι είμαστε δίπλα του σε ό,τι μας χρειαστεί.
  2. Το παιδί μας, όπως και όλοι οι άνθρωποι, αποτελεί μία ξεχωριστή προσωπικότητα με τα δικά της χαρακτηριστικά γνωρίσματα, οπότε είναι μάταιο να το συγκρίνουμε με άλλα παιδιά. Οφείλουμε να σεβαστούμε όλες τις πτυχές της προσωπικότητάς του, όπως κάνει εξάλλου και το ίδιο με εμάς.
  1. Επιβραβεύουμε όλες τις προσπάθειες που καταβάλει, μικρές και μεγάλες, ενθαρρύνοντάς το να συνεχίσει να προσπαθεί για να πετύχει όσα το ικανοποιούν.
  1. Αποδεχόμαστε τα ψέματα που ενδέχεται να μας έχει πει το παιδί μας, συγχωρώντας το, και ενθαρρύνουμε και επιβραβεύουμε το παιδί μας κάθε φορά που μας λέει αλήθεια.
  2. Βοηθάμε το παιδί μας να αποδεχτεί και να διαχειριστεί τα αρνητικά συναισθήματα που το κυριεύουν χωρίς να ενοχοποιεί τον εαυτό του.
  1. Γινόμαστε εμείς οι ίδιοι το πρότυπο των παιδιών μας δείχνοντας στο παιδί μας ότι πρέπει να αγαπάμε τον εαυτό μας τόσο για τα θετικά του χαρακτηριστικά όσο και για τα αρνητικά του και να μην σταματάμε ποτέ να βάζουμε στόχους στη ζωή μας.
  1. Ας δώσουμε μία χιουμοριστική νότα στη ζωή μας. Μέσω του χιούμορ θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αρκετές καταστάσεις που μας φέρνουν σε δύσκολη θέση.

Της Μαρίας Κώστα Ζώτου, Ειδική Παιδαγωγός, MSc

Εξειδίκευση στις Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες

xarismatikapaidia.gr

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το σεμινάριο Ειδικής Αγωγής με το χαμηλότερο κόστος από ΑΕΙ - ΜΟΝΟ 50 ευρώ εγγραφή έως 4-10

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Ύλη, Προετοιμασία, Ειδικότητες, παλιά θέματα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ για ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ - με μόνο 65 ευρώ εγγραφή

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα