ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩ
Καταγγελία για ιδιωτικά νηπιαγωγεία: «Αμοιβή 500 ευρώ αλλά τα μισά θα επιστρέφονται στο χέρι»
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) δεκάδες είναι οι καταγγελίες εκπαιδευτικών κυρίως από τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία. «Η αμοιβή σου θα είναι 500 ευρώ (ή η νόμιμη που προβλέπει η νομοθεσία, αλλά τα μισά θα μας τα επιστρέφεις στο χέρι), η σύμβασή σου μέχρι τον Ιούνιο, ωράριο μέχρι τις 4-5 το απόγευμα (και βλέπουμε). Κι αν σου αρέσει, γιατί υπάρχουν εκατοντάδες κοριτσάκια εκεί έξω που θα σκότωναν για ένα μισθό» καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί.

Καταρχήν να ευχηθούμε στους μαθητές, στους γονείς, σε όλους τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς και στο υποστηρικτικό προσωπικό των σχολείων μια καλή και δημιουργική χρονιά.

Δυστυχώς, όμως, το νέο σχολικό έτος μπαίνει με σοβαρά προβλήματα παρανομιών στην ιδιωτική εκπαίδευση. Από χθες το πρωί τα τηλέφωνα της Ομοσπονδίας έχουν κατακλυστεί από δεκάδες παράπονα συναδέλφων, κυρίως από ιδιωτικά νηπιαγωγεία που αποτελούν «μαύρη τρύπα» ανομίας. 

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, ο χώρος των νηπιαγωγείων αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη πληγή στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Οι καταγγελίες που σήμερα λάβαμε επιβεβαιώνουν όσα κατά καιρούς έχουμε καταγγείλει. Όσα μας ανέφεραν δεκάδες συνάδελφοι που σήμερα πήγαν να αναλάβουν υπηρεσία σε διάφορες νηπιακές μονάδες σε ολόκληρη την Ελλάδα ήταν σχεδόν πανομοιότυπα. Σαν να υπάρχει μια κοινή γραμμή που τηρούν απαρέγκλιτα οι – μικροί κυρίως – ιδιοκτήτες νηπιαγωγείων της γειτονιάς που ποντάρουν στο ότι οι έλεγχοι των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης ή του ΣΕΠΕ σπάνια φτάνουν στην πόρτα τους και πατούν στο φόβο και στην άγνοια των νέων σε ηλικία νηπιαγωγών.

«Η αμοιβή σου θα είναι 500 ευρώ (ή η νόμιμη που προβλέπει η νομοθεσία, αλλά τα μισά θα μας τα επιστρέφεις στο χέρι), γιατί εδώ είμαστε ιδιωτικός τομέας και δεν υπάρχει παραπάνω. Η σύμβασή σου μέχρι τον Ιούνιο, ωράριο μέχρι τις 4-5 το απόγευμα (και βλέπουμε). Φυσικά οι δράσεις μας δεν δηλώνονται, τα 500 ευρώ είναι για οχτάωρο. Θα κάνεις και συνοδεία σχολικού λεωφορείου. Α, επίσης θα κάνεις και φύλαξη μέχρι τέλη Ιουλίου χωρίς να πληρώνεσαι. Κι αν σου αρέσει, γιατί υπάρχουν εκατοντάδες κοριτσάκια εκεί έξω που θα σκότωναν για ένα μισθό».

Αυτό είναι το δράμα των ιδιωτικών νηπιαγωγείων, εκεί που μάλιστα παρατηρείται και το σημαντικότερο πρόβλημα μαύρης εργασίας. Διόλου τυχαίο το γεγονός ότι, με βάση στοιχεία που συνέλεξε το Κλαδικό Ινστιτούτο της ΟΙΕΛΕ από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ένας στους 2,5 εκπαιδευτικούς που εργάζονται στα ιδιωτικά σχολεία δεν έχει δηλωθεί στο myschool! Οι περισσότεροι από τους αδήλωτους εργάζονται είτε σε απογευματινές δράσεις που δεν δηλώνονται είτε σε νηπιαγωγεία που απασχολούν εκπαιδευτικό προσωπικό χωρίς διοριστήριο.

Πέρα από τα νηπιαγωγεία, οι κυριότερες καταγγελίες αφορούν σε:

  • Άρνηση ιδιοκτητών να δηλώσουν τις απογευματινές δράσεις και ως εκ τούτου να μπορέσουν οι συνάδελφοι να αυξήσουν το νόμιμο ωράριό τους. Δωρεάν και με απειλές θα παρέχουν εκπαιδευτικοί σε πολλά σχολεία τις υπηρεσίες τους στις δράσεις.
  • Πρόταση για παράνομες συμβάσεις, χωρίς νόμιμο διοριστήριο, και φυσικά με πολύ χαμηλότερες των νόμιμων αποδοχές.
  • Μη καταβολή αποζημιώσεων απόλυσης, ιδίως μετά την καταγγελία συμβάσεων διετίας.
  • Παράνομη πρόσληψη νέων εκπαιδευτικών, ενώ αρχαιότεροι δεν έχουν συμπληρώσει το ωράριό τους .
  • Άρνηση ιδιοκτητών να συγκληθεί σύλλογος διδασκόντων για να γίνουν αναθέσεις ωρών
  • Μη καταβληθείσες αποδοχές για μεγάλο χρονικό διάστημα

Η κατάσταση φέτος δείχνει να επιδεινώνεται σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ελπίζουμε η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να κάνει πράξη τη δέσμευσή της για πάταξη των παρανομιών, ώστε οι εκπαιδευτικοί απερίσπαστοι από άλλους παράγοντες να αφοσιωθούν στο λειτούργημά τους.

Διαβάστε ακόμα:

Τα 17 δικαιολογητικά πρόσληψης αναπληρωτή

Έως 17.000 αναπληρωτές στην α' φάση των προσλήψεων στα σχολεία

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Έρχονται 1.163 μόνιμες προσφορές σε τρία υπουργεία

28η Οκτωβρίου: Πώς θα εορταστεί στα σχολεία - Τι ισχύει για τις μάσκες στην παρέλαση

Μάθημα Σεξουαλικής Αγωγής: Αυτό το σεμινάριο μοριοδοτεί και η ζήτηση του εκτοξεύτηκε

Εύκολη Online ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ  ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ, προσλήψεις, ΠΜΣ,  ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙΤΕ σε προφορικά και έκθεση!

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια σε ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, Σχολική Ψυχολογία, Διαπολιτισμική, ΜΟΝΟ με 25 ευρώ τον μήνα

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ  ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΩΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

Τι προβλέπεται για τη μη συμμετοχή στις διαδικασίες αξιολόγησης του σχολείου
«Στην ΕΛΜΕ  συσπειρωνόμαστε και την υποχρεώνουμε να μας καλύψει και να συντονιστεί και με τις άλλες που θα δείξουν μια δυναμική παρόμοια με τη δική...
Τι προβλέπεται για τη μη συμμετοχή στις διαδικασίες αξιολόγησης του σχολείου
sxoleia-mathites-ekpaideusi
Συγχωνεύσεις τμημάτων: Εκπαιδευτικοί καλούν σε κινητοποίηση στις 25/10
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε Αμαρουσίου καλεί σε διαμαρτυρία ενάντια στις συγχωνεύσεις τμημάτων και στα εκπαιδευτικά κενά
Συγχωνεύσεις τμημάτων: Εκπαιδευτικοί καλούν σε κινητοποίηση στις 25/10
Συναγερμός ανοιχτά της Ιταλίας: Κινδυνεύουν 128 άνθρωποι σε δύο ναυάγια
Εκατόν είκοσι οκτώ άνθρωποι κινδυνεύουν να πνιγούν στην κεντρική Μεσόγειο, μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης
Συναγερμός ανοιχτά της Ιταλίας:Κινδυνεύουν 128 άνθρωποι σε δύο ναυάγια