Thumbnail
Αναπληρωτές

Χρήστος Κάτσικας

 

Την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο των νέων πτυχιούχων και ειδικότερα αυτών που με το πτυχίο τους μπορούν να εργαστούν ως εκπαιδευτικοί φανερώνει ανάγλυφα ο αριθμός των αιτήσεων για τους πίνακες υποψήφιων εκπαιδευτικών. Συνολικά, στο διάστημα από 13 έως 30 Απριλίου καταχωρίστηκαν ηλεκτρονικά στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΠΣΥΔ) του υπουργείου Παιδείας οι αιτήσεις 121.616 εκπαιδευτικών για τους πίνακες αναπληρωτών και 68.439 εκπαιδευτικών για τους πίνακες ωρομισθίων.

Οσον αφορά τον αριθμό των αιτήσεων και τις ειδικότητες, πενταψήφιο αριθμό αιτήσεων είχαμε για τους φιλολόγους, τους δασκάλους και τους νηπιαγωγούς.

Για να υπάρχει μια εικόνα της αναλογίας αιτήσεων-προσλήψεων, ας δούμε τι συμβαίνει στο θέμα αυτό, για παράδειγμα, με την πολυπληθέστερη ειδικότητα, τους φιλολόγους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, το 2016 οι αιτήσεις τους έφτασαν τις 21.942, έναντι των 20.765 το σχολικό έτος 2015. Είχαμε δηλαδή 1.177 νέες σε μια ειδικότητα όπου οι προσλήψεις έφτασαν πέρσι περίπου τις 830, δηλαδή λίγο λιγότεροι από 20.000 δεν εργάστηκαν ως αναπληρωτές.

Αναπληρωτές

Είναι φανερό ότι οι «κόφτες» στη σχολική εκπαίδευση από το 2011 και μετά βασικό στόχο είχαν και έχουν τις περικοπές προσωπικού. Σε κάθε περίπτωση, τα θύματα των παρεμβάσεων τη νέα σχολική χρονιά θα είναι κυρίως χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που θα μείνουν στα «αζήτητα», αλλά και χιλιάδες μόνιμοι εκπαιδευτικοί που θα αναγκαστούν να μετακινηθούν σε περισσότερα σχολεία.

Παράλληλα, αυξάνεται και το πλήθος των σχολικών μονάδων όπου διδάσκει πλέον ο εκπαιδευτικός! Το 18% διδάσκει σε 2 σχολικές μονάδες και το 5% σε 3 και περισσότερες σχολικές μονάδες!

Είναι προφανές ότι οι συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών αποτελούν και συνθήκες μάθησης των μαθητών μας! Ο εκπαιδευτικός-λάστιχο για παράδειγμα, που μετακινείται σε 3 ή και περισσότερα σχολεία, πέρα από τη φυσική του επιβάρυνση, αδυνατεί να αναπτύξει ουσιαστική παιδαγωγική σχέση με τους μαθητές του!

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Επανέρχεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα το αγαπημένο μάθημα των μαθητών με νέα θεματική

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

opsyd
Ειδική Αγωγή - Αιτήσεις: Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε άνοιξε επιτέλους το ΟΠΣΥΔ
Μετά από παρέμβαση του alfavita.gr στο υπουργείο Παιδείας πριν από λίγο το ΟΠΣΥΔ άρχισε να λειτουργεί κανονικά.
Ειδική Αγωγή - Αιτήσεις: Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε άνοιξε επιτέλους το ΟΠΣΥΔ
γιατρος
«Φακελάκι» 2.500€ για μια επέμβαση – Συνελήφθη Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής στο Νοσοκομείο Λάρισας
Σύλληψη γνωστού καθηγητή Καρδιοχειρουργικής στη Λάρισα για χρηματισμό – Φέρεται να ζήτησε 2.500 ευρώ για επέμβαση
«Φακελάκι» 2.500€ για μια επέμβαση – Συνελήφθη Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής στο Νοσοκομείο Λάρισας