mitsotakis
«Με την αναμόρφωση του πειθαρχικού κώδικα ταχύτερα αποτελέσματα για όσους δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους»

Στην καθιερωμένη του κυριακάτικη ανάρτηση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα 30 Μαρτίου, έκανε, ανάμεσα σε άλλα, αναφορά στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων από τους πολίτες.

Τι είπε ο Πρωθυπουργός;

Ότι η κυβέρνηση επικεντρώνει στην ουσιαστική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, ότι με το νέο πλαίσιο αξιολόγησης (τεχνητή νοημοσύνη) το ποσοστό αυτών που κρίνονται ως «άριστοι» είναι στο 9% και ότι με την αναμόρφωση και επιτάχυνση του πειθαρχικού κώδικα θα υπάρχουν ταχύτερα αποτελέσματα και για όσους λίγους δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Αναλυτικά τι ακριβώς είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Η μάχη για αλλάξει το Δημόσιο σε όλες του τις εκφάνσεις συνεχίζεται. Υλοποιούνται ήδη πάρα πολλά έργα, χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης, που δεν αφορούν μόνο αυτήν καθαυτή τη βελτίωση της απόδοσης του Δημοσίου, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο πολίτες και επιχειρήσεις συναλλάσσονται με αυτό -θυμίζω το gov.gr. Το επόμενο διάστημα, ρίχνουμε το βάρος στην επιτάχυνση των προσλήψεων. Θέλουμε να γίνονται εντός του έτους, ώστε οι υπάλληλοι να βρίσκονται στις θέσεις τους χωρίς πολυετή καθυστέρηση. Παράλληλα, επικεντρωνόμαστε στην ουσιαστική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Όχι με τιμωρητική διάθεση, αλλά για να επιβραβεύονται αυτοί που πραγματικά το αξίζουν και να βοηθιούνται όσοι οι επιδόσεις τους δεν είναι οι προσδοκώμενες.

Όλοι έχουμε επαφή με το Δημόσιο. Αν σας έλεγα ότι το 97% των δημόσιων υπαλλήλων κρίνονται ως «άριστοι» και «υπερ-επαρκείς», θα συμφωνούσατε; Μάλλον όχι, και αυτό επιβεβαιώνεται και στην πράξη. Με το νέο πλαίσιο αξιολόγησης που εφαρμόζουμε από το 2023, είδαμε ότι το ποσοστό αυτών που κρίνονται ως «άριστοι» είναι στο 9%. Όχι επειδή έγιναν λιγότερο ικανοί οι υπάλληλοι, αλλά γιατί για πρώτη φορά έχουμε μια πιο ρεαλιστική και αντικειμενική εικόνα.

Σε αυτό βοηθά και η τεχνητή νοημοσύνη, που σκανάρει τις φόρμες αξιολόγησης και βοηθά να εντοπίζονται οι περιπτώσεις όπου οι αξιολογήσεις είναι «τυπικές», χωρίς πραγματικό περιεχόμενο.

Ξαναλέω ότι η διάθεσή μας δεν είναι τιμωρητική. Αντιθέτως συνοδεύεται από εξατομικευμένη στοχοθεσία και πλάνο ανάπτυξης του κάθε υπαλλήλου ξεχωριστά, ώστε να γίνεται παραγωγικός στη δουλειά του.

Με την αναμόρφωση και επιτάχυνση του πειθαρχικού κώδικα θα έχουμε ταχύτερα αποτελέσματα και για όσους λίγους δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Επιπλέον όμως της εσωτερικής αξιολόγησης, μας ενδιαφέρει πάνω από όλα η γνώμη των πολιτών που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του Δημοσίου. Σύντομα τέσσερα εκατομμύρια πολίτες θα λάβουν ένα πολύ αναλυτικό ερωτηματολόγιο για να αξιολογήσουν τις δημόσιες υπηρεσίες που χρησιμοποιούν. Γιατί ο τελικός κριτής των υπηρεσιών του κράτους πρέπει να είναι η κοινωνία. Λίαν προσεχώς περισσότερα επ’ αυτού».
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

paidikoi stathmoi.jpg
Τα διαχρονικά προβλήματα των ιδιωτικών παιδικών σταθμών και οι λύσεις που ζητά ο κλάδος
Ο κλάδος εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπος με χρόνιες δυσκολίες, θεσμικά κενά και λειτουργικά εμπόδια που δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί ουσιαστικά
Τα διαχρονικά προβλήματα των ιδιωτικών παιδικών σταθμών και οι λύσεις που ζητά ο κλάδος
Λογότυπα Netflix και Warner Bros
Tο mega deal της χρονιάς: Η Netflix εξαγόρασε τη Warner Bros για 82 δισ. δολάρια
Η μεγαλύτερη συμφωνία στην ιστορία του streaming αλλάζει για πάντα τον χάρτη της παγκόσμιας ψυχαγωγίας – Τι περιλαμβάνει το deal–μαμούθ
Tο mega deal της χρονιάς: Η Netflix εξαγόρασε τη Warner Bros για 82 δισ. δολάρια
μαραθωνας
Θα γεμίσει ο Μαραθώνας από τις βροχές; Τι απαντά η τεχνητή νοημοσύνη για τη λειψυδρία στην Αττική
Οι έντονες βροχοπτώσεις δεν αρκούν για να «σώσουν» τους ταμιευτήρες – Ποια έργα και στρατηγικές μπορούν πραγματικά να ενισχύσουν την υδροδότηση της...
Θα γεμίσει ο Μαραθώνας από τις βροχές; Τι απαντά η τεχνητή νοημοσύνη για τη λειψυδρία στην Αττική
ασοεε
Πλημμύρισε αίθουσα στην ΑΣΟΕΕ – Φοιτητές προσπαθούν να σταματήσουν τα νερά (Βίντεο)
Το προσωπικό και οι φοιτητές προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν άμεσα την κατάσταση, προσπαθώντας να περιορίσουν την επέκταση των ζημιών
Πλημμύρισε αίθουσα στην ΑΣΟΕΕ – Φοιτητές προσπαθούν να σταματήσουν τα νερά (Βίντεο)