Η ομιλία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας Κώστα Μάρκου στην τρίτη συνεδρίαση για το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας
Το βίντεο με την ομιλία του βουλευτή

Επισυνάπτουμε το link από την χθεσινή ομιλία του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας – Καθηγητή Κώστα Μάρκου στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής, κατά την 3η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης τη συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις».

Ο Βουλευτής κ. Μάρκου ξεκίνησε την τοποθέτησή του καταγγέλλοντας την αλαζονική και κυνική εμφάνιση της Υπουργού Παιδείας.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για σκοταδισμό, διότι, με την επιχειρούμενη υποβάθμιση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας, θα διαμορφώσει ένα λύκειο χωρίς καμία ουσιαστική επαφή με τον 19ο και τον 20ο αιώνα, δηλαδή τον διαφωτισμό και τη νεωτερικότητα. Χαρακτήρισε δε την κυβέρνηση ως το χαρακτηριστικό παράδειγμα εξουσίας, που προτιμά μια νεολαία άβουλη και εν πολλοίς αλλοτριωμένη και ισχυρίστηκε ότι ο φόβος της για την κοινωνιολογική γνώση είναι η πραγματική αιτία για την υποβάθμιση των κοινωνικών επιστημών. Σκοταδισμός όμως και ακραία οπισθοδρόμηση, όπως δήλωσε ο κ. Μάρκου, αποτελούν και τα σχετικά άρθρα του σχεδίου νόμου που αφορούν στην διαγωγή και τις αποβολές.

Ως προς τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τις εκεί επιχειρούμενες αλλαγές, ο Βουλευτής κ. Μάρκου επικεντρώθηκε στην όλως προβληματική από δημοκρατική και συνταγματική άποψη περιστολή του δικαιώματος εκλέγειν σημαντικού μέρους της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Ως προς τη συνταγματικότητα της συγκεκριμένης διάταξης ο κ. Μάρκου αναφέρθηκε και κατέθεσε στα Πρακτικά της Βουλής σχετική γνωμοδότηση, που συνέταξε το έτος 2011 ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και νυν Υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης, στην οποία αναφέρεται ρητά ότι η επιλογή του Πρύτανη χωρίς τη συμμετοχή του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας τυγχάνει αντισυνταγματική.

Ο Βουλευτής κ. Μάρκου έκλεισε την ομιλία του σημειώνοντας με νόημα ότι είναι αδικαιολόγητο οι επιστήμονες να μεταβάλλουν την επιστημονική τους γνώμη ανάλογα με το πολιτικό πρόταγμα που υπηρετούν.

 

σχετικά άρθρα

Ν. Κεραμέως: Το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινάμε την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών
Ν. Κεραμέως: Το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινάμε την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών
«Η αξιολόγηση είναι ίσως το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για να βελτιωθεί η απόδοση του εκπαιδευτικού συστήματος», τονίζει η υπουργός Παιδείας
Ν. Κεραμέως: Το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινάμε την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών
Η γυάλινη οροφή της εκπαίδευσης
Η γυάλινη οροφή της εκπαίδευσης

Η εκπαίδευση με βάση το Σύνταγμα είναι δωρεάν και ελεύθερη για όλους τους πολίτες της χώρας. Είναι όμως τελικά έτσι τα πράγματα και ποιοι τελικά...

Η γυάλινη οροφή της εκπαίδευσης