Thumbnail
Το αρμόδιο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών απέρριψε και το τρίτο αίτημα του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ για αποφυλάκιση

Κρατούμενος θα παραμείνει ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννος Παπαντωνίου, καθώς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο άναψε το «πράσινο φως» για ανανέωση της προφυλάκισης του για έξι ακόμη μήνες απορρίπτοντας, ταυτόχρονα, το αίτημα του να αφεθεί ελεύθερος.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου οδηγήθηκε στη φυλακή, μαζί με τη σύζυγο του η οποία έχει ήδη αποφυλακιστεί, τον περασμένο Οκτώβριο κατηγορούμενος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος που φέρεται να συνδέεται με «μίζα» 2,8 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούσε συμβάσεις εξοπλισμών.

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αρνείται την κατηγορία, σε δήλωση του χαρακτηρίζει «αυθαίρετη την προφυλάκιση» του ενώ καταγγέλλει πως παραποιήθηκε «ένορκη κατάθεσή μου καταγεγραμμένη στην απολογία μου κατά τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας» και με αυτό τον τρόπο «κατασκευάστηκε ο μύθος της δήθεν ύπαρξης άλλων «μη εισέτι γνωστών λογαριασμών» για να "δικαιολογηθεί" η συνέχιση της προφυλάκισης».

Η δήλωση του Γιάννου Παπαντωνίου:

«Στις 18/10/2019, ανακοινώθηκε απορριπτική απόφαση των δικαστικών αρχών, για τρίτη συνεχή φορά, στο αίτημα για τον τερματισμό της αυθαίρετης προφυλάκισης μου.

Οι λόγοι που είχαν προβληθεί στις δύο προηγούμενες αποφάσεις είχαν καταρρεύσει. Τα επιχειρήματα για δήθεν δημιουργία υποδομών διαφυγής στο εξωτερικό καθώς και για δήθεν άρνηση διαβίβασης τραπεζικών στοιχείων στις ελληνικές αρχές είχαν πλήρως αποδομηθεί. Στο κείμενο της τελευταίας απόφασης εγκαταλείφθηκε ο ισχυρισμός ότι δήθεν είμαι "ύποπτος φυγής".

Η πιθανότητα τέλεσης νέων αδικημάτων είναι εξαιρετικά δύσκολο να υποστηριχτεί εφόσον δεν κατέχω σήμερα δημόσιο αξίωμα. Για να ξεπεράσει αυτό το αδιέξοδο, η νέα απορριπτική απόφαση κατέφυγε σε ένα ψέμα: παραποίησε ένορκη κατάθεσή μου καταγεγραμμένη στην απολογία μου κατά τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας (σελ. 962).

Στην απολογία μου αναφέρονται τα εξής:

«Ερώτηση: Εκτός από τους λογαριασμούς που είναι ήδη γνωστοί στην ανάκριση, διαθέτετε οπουδήποτε στον κόσμο οποιοδήποτε τραπεζικό λογαριασμό ή οποιοδήποτε άλλο χρηματοπιστωτικό προϊόν;

Απάντηση: Εγώ, κατηγορητικά όχι, ούτε η σύζυγός μου».

Στο κείμενο της απορριπτικής απόφασης (σελ. 38 της εισαγγελικής πρότασης) η ένορκη αυτή κατάθεση παραποιήθηκε ως εξής:
«(Δεν) μπορεί να κριθεί πειστική η θέση του (κατηγορουμένου) ότι δεν γνωρίζει ή δεν θυμάται άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς του».

Το κατηγορηματικό «όχι» μεταφράστηκε σε «δεν γνωρίζω, δεν θυμάμαι»! 

Η απόφαση κατέληξε στο ότι ο τερματισμός της προφυλάκισης επιτρέπει «τη συνέχιση του (τελεσθέντος) αδικήματος μέσω μη εισέτι γνωστών λογαριασμών που ήδη διαθέτει».

Με την παραποίηση της ένορκης κατάθεσης κατασκευάστηκε ο μύθος της δήθεν ύπαρξης άλλων «μη εισέτι γνωστών λογαριασμών» για να "δικαιολογηθεί" η συνέχιση της προφυλάκισης.»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Δίπλωμα οδήγησης: Ποιοι πρέπει να το παραδώσουν άμεσα

Μειώσεις στη στρατιωτική θητεία: Πόσους μήνες θα υπηρετούν οι φαντάροι με τον νέο νόμο

Συκώτι φούρνου: ζουμερό αποτέλεσμα σε μόλις 10 λεπτά

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kyranakis
Σεξιστική επίθεση Κυρανάκη κατά Πέρκα: «Εδώ δεν είναι η κουζίνα σας κυρία μου»
«Εδώ είναι Βουλή, δεν είναι η κουζίνα σας»: Σάλος με τη σεξιστική επίθεση Κυρανάκη στην Πέτη Πέρκα - Δείτε βίντεο
Σεξιστική επίθεση Κυρανάκη κατά Πέρκα: «Εδώ δεν είναι η κουζίνα σας κυρία μου»
απεργια ταξι
Ταξί: Παράταση της απεργίας έως το πρωί της Παρασκευής – Νέο 48ωρο «μπλακ άουτ»
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των ταξί – Η ΣΑΤΑ παρατείνει την απεργία έως την Παρασκευή 16/1, εξαγγέλλει νέο 48ωρο
Ταξί: Παράταση της απεργίας έως το πρωί της Παρασκευής – Νέο 48ωρο «μπλακ άουτ»
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Σοφία Ζαχαράκη σε εκδήλωση
Κοινή Ημερίδα των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη για τη σχολική βία
Σοφία Ζαχαράκη: «Καθοριστικός ο ρόλος των εκπαιδευτικών, είμαστε δίπλα στα παιδιά, βλέπουμε τα πρώτα σημάδια και μπορούμε να λειτουργούμε προληπτικά...
Κοινή Ημερίδα των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη για τη σχολική βία