panellinies eksetaseis 2022
Πανελλήνιες - Πανελλαδικές εξετάσεις: Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή

Με νέα ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται ότι το υπουργείο Παιδείας οφείλει να ανακοινώνει κάθε χρόνο το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων έως τις 15 Σεπτεμβρίου. 

Αρχής γενομένης από τη φετινή σχολική χρονιά, το αναλυτικό πρόγραμμα των εξετάσεων ανακοινώθηκε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στις αρχές Σεπτεμβρίου η υπουργός Νίκη Κεραμέως, προαναγγέλλοντας την κατάθεση της συγκεκριμένης ρύθμισης στη Βουλή.

Τι προβλέπεται

PANELLINIES - 3.jpg

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με την προθεσμία του προγράμματος εξετάσεων για την εισαγωγή τριτοβάθμια εκπαίδευση, προβλέπονται τα εξής: 

Στην περ. ια) παρ. 1 του άρθρου 13Δ του ν. 4186/2013 (Α’ 193) περί τελικών και εξουσιοδοτικών διατάξεων, προστίθεται δεύτερο εδάφιο, με το οποίο τίθεται αποκλειστική προθεσμία για την έκδοση απόφασης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων με την οποία καθορίζεται πρόγραμμα εξετάσεων της τακτικής εξεταστικής περιόδου για την εισαγωγή τριτοβάθμια εκπαίδευση και η ρυθμίζεται δυνατότητα τροποποίησης του προγράμματος αυτού, και η περ. ια) διαμορφώνεται ως εξής:

Οι διαδικασίες σχετικά τις εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ως προς τον τόπο και χρόνο διεξαγωγής αυτών, το πρόγραμμα των εξετάσεων, τον τρόπο εξέτασης των διαφόρων μαθημάτων, τον τρόπο εξέτασης των υποψηφίων αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς και αυτών που πάσχουν από κάταγμα άλλη προσωρινή βλάβη των άνω άκρων που καθιστά αδύνατη χρήση τους για γραφή, τον τρόπο διατύπωσης και διαβίβασης των Θεμάτων, τον τρόπο ορισμού, καθώς και τις υποχρεώσεις των επιτηρητών, τις υποχρεώσεις των μαθητών κατά διάρκεια εξέτασης, τον τρόπο βαθμολόγησης και αναβαθμολόγησης των γραπτών, τον τρόπο φύλαξής τους, καθώς και τον τρόπο ορισμού των βαθμολογικών Κέντρων και γνωστοποίησης των τελικών βαθμών των γραπτών.

Με την επιφύλαξη παρ. 9 του άρθρου 13Α, η απόφαση με την οποία καθορίζεται πρόγραμμα των εξετάσεων εκδίδεται, σύμφωνα περ. α) παρ. 8 του άρθρου 42 για τα Γενικά Λύκεια (ΓΕ.Λ.) και περ. β) παρ. 2 του άρθρου 43 για τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.), έως και 15η Σεπτεμβρίου του σχολικού έτους του οποίου πραγματοποιούνται οι πανελλαδικές εξετάσεις.».
 

πανελλαδικες

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

10 Πιστοποιητικά Τεχνητής Νοημοσύνης για Εκπαιδευτικούς: 1000 Υποτροφίες ως 19/1

Συκώτι φούρνου: ζουμερό αποτέλεσμα σε μόλις 10 λεπτά

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

doe.jpg
ΔΟΕ: Καταγγελία για ποινικοποίηση της απεργίας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
Για την κλήση σε απολογία απεργών εκπαιδευτικών από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό της Πελοποννήσου την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026
ΔΟΕ: Καταγγελία για ποινικοποίηση της απεργίας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
στρατός
Μειώσεις στη στρατιωτική θητεία: Πόσους μήνες θα υπηρετούν οι φαντάροι με τον νέο νόμο
Ολόκληρες οι αλλαγές στη στρατιωτική θητεία, την ΕΣΣΟ και τα κίνητρα για παραμεθόριες και ειδικές μονάδες
Μειώσεις στη στρατιωτική θητεία: Πόσους μήνες θα υπηρετούν οι φαντάροι με τον νέο νόμο
εγκαίνια
Σ. Ζαχαράκη: Εγκαίνια της Κεντρικής Δομής Συντονισμού των 13 Κέντρων Καινοτομίας του ΙΤΥΕ «Διόφαντος»
«Τα Κέντρα Καινοτομίας που δημιουργούμε στη χώρα είναι σημείο αναφοράς για την εκπαίδευση που κοιτά μπροστά για την εξάλειψη ανισοτήτων και την...
Σ. Ζαχαράκη: Εγκαίνια της Κεντρικής Δομής Συντονισμού των 13 Κέντρων Καινοτομίας του ΙΤΥΕ «Διόφαντος»