InTime News
Ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα τα Στατιστικά των επιδόσεων στις πανελλήνιες 2021 - Τι δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής

Ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα 12 Ιουλίου, από το υπουργείο Παιδείας τα στατιστικά των επιδόσεων των περίπου 100.000 υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος συμμετείχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις συνολικά 92.090 υποψήφιοι, εκ των οποίων οι  75.435 προέρχονται από τα ΓΕΛ και 16.655 από τα ΕΠΑΛ .

Ταυτόχρονα χτες ολοκληρώθηκε και η εξέταση των ειδικών μαθημάτων, με τελευταίο εξεταζόμενο μάθημα την Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία. Αυτό που αναμένουν τώρα οι υποψήφιοι είναι την ανακοίνωση των βαθμών των ειδικών μαθημάτων και αμέσως μετά την ανακοίνωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) ανά Πανεπιστημιακό Τμήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προγραμματισμός του υπουργείου είναι να έχει ολοκληρωθεί η βαθμολόγηση των ειδικών μαθημάτων μέχρι την Παρασκευή, 16 Ιουλίου. Αμέσως μετά, και αφού ανακοινωθεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), οι υποψήφιοι θα κληθούν να συμπληρώσουν Μηχανογραφικό Δελτίο που φέτος θα τους δίνει την δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα και από Δημόσια ΙΕΚ.

Η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου θέλει ιδιαίτερη προσοχή από τους υποψηφίους οι οποίοι τελικά θα πρέπει να το συμπληρώσουν τόσο με γνώμονα τα θέλω τους όσο και τους βαθμούς τους αλλά όχι βάσει των περσινών μορίων. Και αυτό γιατί αναμένεται άνοδος των βάσεων σε τρία από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία.

Εκτός ΑΕΙ 27.000 υποψήφιοι

Δυστυχώς, οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν το ένα τρίτο του όγκου των υποψηφίων να μην καταφέρνει φέτος να πετύχει σε μία Σχολή της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι εκτιμήσεις αυτές προκύπτουν από την συνάρτηση που προκύπτει από την εφαρμογή της ΕΒΕ, τις επιδόσεις των υποψηφίων καθώς και τον αριθμό των εισακτέων στα ΑΕΙ.

Αρχικά είναι γνωστό ήδη από τον Μάιο, ότι φέτος ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 ανέρχεται σε 77.415. Αυτό, πρακτικά σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις στα ΑΕΙ για 14.675 υποψήφιους.

Από την άλλη, σύμφωνα με τις βαθμολογίες των μαθητών και την θέσπιση της ΕΒΕ, αναμένεται να μην μπορέσουν καν να συμπληρώσουν μηχανογραφικό για τα ΑΕΙ ακόμα 12.000 υποψήφιοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στατιστικά του υπουργείου Παιδείας, φέτος καταγράφεται μικρότερο ποσοστό (και αριθμός υποψηφίων) με βαθμολογίες κάτω από τη βάση σε σχέση με πέρσι, γεγονός που σε συνδυασμό με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα ανεβάσει τις χαμηλότερες βάσεις εισαγωγής των Επιστημονικών Πεδίων.

Η ανάλυση των βάσεων ανά πεδίο

Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο, το πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών, αναμένεται μικρή πτώση στις βάσεις εισαγωγής των υψηλόβαθμων σχολών του 1ου Επιστημονικού Πεδίου της τάξης των 50 – 150 μορίων φανερώνουν τα φετινά βαθμολογικά στοιχεία.  Στην Ιστορία άνω του 18 έγραψε το 13,65% των υποψηφίων (από 15,64% πέρυσι), στην Κοινωνιολογία το 27,55% (από 28,28% πέρυσι) και στα Αρχαία το 3,83% (από 3,95% πέρυσι). 

Από την πτώση αυτή πρέπει να εξαιρεθεί η Νομική Αθήνας. Μικρές αυξομειώσεις αναμένονται στις σχολές μεσαίας βαθμολογίας του Πεδίου (αναφερόμαστε στις σχολές που πέρσι βρίσκονταν ανάμεσα στα 12 – 15.500 μόρια). Αντίθετα αναμένεται άνοδος στις χαμηλόβαθμες σχολές του Πεδίου κυρίως αυτές που κατοικοεδρεύουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του Πεδίου, που πέρσι ήταν κάτω από τα 5.000 μόρια, φέτος αναμένεται να σκαρφαλώσει τουλάχιστον στα 8.500 μόρια.

Η Νομική Αθήνας θα είναι και φέτος το πιο υψηλόβαθμο Τμήμα ενώ τη δεύτερη υψηλότερη θέση αναμένεται να διεκδικήσουν η Ψυχολογία Αθήνας και η Νομική Θεσσαλονίκης.

Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο ή πεδίο των θετικών τεχνολογικών επιστημών, αναμένεται άνοδος των βάσεων εισαγωγής 150 – 350 μόρια αναμένεται στις υψηλόβαθμες σχολές του 2ου Επιστημονικού Πεδίου των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών. Η ένταση της ανόδου εντοπίζεται περισσότερο στις πολυτεχνικές σχολές του ΕΜΠ, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Παράλληλα άνοδος αναμένεται και στα χαμηλόβαθμα τμήματα του Πεδίου.

Η είσοδος στο Πεδίο αναμένεται να γίνει με περίπου 7.500 μόρια (που σημαίνει πάνω από 6.500 μόρια αύξηση σε σχέση με τη χαμηλότερη βάση στο Πεδίο πέρσι). Το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ αναμένεται να είναι το πιο απαιτητικό στο Πεδίο ενώ στη δεύτερη θέση αναμένεται να βρεθεί το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ

Στο τρίτο επιστημονικό πεδίο ή πεδίο των επιστημών υγείας και ζωής συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό των άριστων γραπτών. Αυτό δίνει σημαντική ώθηση στις βάσεις εισαγωγής όλων σχεδόν των τμημάτων του Πεδίου και όχι μόνο των υψηλόβαθμων. Η άνοδος των βάσεων εισαγωγής αναμένεται να κινηθεί ανάμεσα στα 300 – 700 μόρια και φαίνεται ότι οι υψηλόβαθμες Ιατρικές σχολές «θα πάρουν το αίμα τους πίσω» από τη μεγάλη πτώση των βάσεων τους το 2020 (ιστορικό χαμηλό στις βάσεις και των επτά ιατρικών).

H βάση εισόδου στο Πεδίο (η σχολή με τη χαμηλότερη βάση) αναμένεται να ξεπεράσει τα 8.500 μόρια.

Στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο ή πεδίο των επιστημών της οικονομίας και πληροφορικής αναμένεται άνοδος των βάσεων σε όλες τις σχολές. Η αύξηση των αριστούχων του Πεδίου λόγω των σαφώς καλύτερων γραπτών στην Πληροφορική, στα Μαθηματικά αλλά και στη Γλώσσα θα σπρώξει τις βάσεις ανοδικά (από 100-250 μόρια) στις υψηλόβαθμες και μεσαίες σχολές. Παράλληλα αναμένεται άνοδος των βάσεων εισαγωγής στα «άπειρα» χαμηλόβαθμα τμήματα του Πεδίου.

Το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (ΟΠΑ) μαζί με τα τμήματα Πληροφορικής του ΕΚΠΑ, του ΑΠΘ και του ΟΠΑ θα διεκδικήσουν τις πρώτες θέσεις στη σειρά των τμημάτων με τις υψηλότερες βάσεις του Πεδίου. Το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας αναμένεται να απαιτήσει περίπου 18.000 μόρια ενώ πάνω από 16.500 μόρια αναμένεται να απαιτήσουν τα τρία άλλα τμήματα Πληροφορικής.

Εν κατακλείδι

Εν κατακλείδι, αναμένουμε γενική άνοδο σε τρία από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία με τις προβλέψεις να είναι δυσοίωνες για περίπου 27.000 υποψήφιους φοιτητές.

Σαφώς καλύτερες εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής θα υπάρξουν στις επόμενες ημέρες μετά τις ανακοινώσεις των μέσων όρων των γραπτών των υποψηφίων καθώς και της ΕΒΕ.

Σε κάθε περίπτωση η σωστή συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου θα αποτελέσει το «κλειδί» για την τύχη πολλών υποψηφίων με μεσαίες βαθμολογίες.

Υπολογισμός μορίων εδώ με το νέο εργαλείο του alfavita.gr

Αποκλειστικά στο alfavita.gr όλοι οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων 2021 θα μπορούν να μετρήσουν τα μόρια τους με το νέο εργαλείο υπολογισμού μορίων - Δείτε εδώ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber