Δικαίωμα των υποψηφίων να διδάσκονται μουσική στο σχολείο και να εξετάζονται πανελλαδικά
«Είναι δικαίωμα των υποψηφίων να διδάσκονται μουσική στο σχολείο και να την εξετάζονται στις πανελλαδικές χωρίς εμπόδια!»

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ καταδικάζει την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ να δημιουργήσει, μέσω του τρόπου ορισμού των Εξεταστικών Κέντρων (ΕΚ), σοβαρά προβλήματα στις πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων για εισαγωγή σε πανεπιστημιακά τμήματα μουσικών σπουδών. Τα προβλήματα αυτά φθάνουν μέχρι τον πρακτικό αποκλεισμό υποψηφίων. Η ΝΔ, συνεχίζει και χειροτερεύει το δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων για μετακίνηση υποψηφίων ειδικών μαθημάτων μακριά από τον τόπο που διαμένουν και φοιτούν. Φθάνουμε στο απίστευτο σημείο μέσα σε τρεις μέρες να πρέπει οι υποψήφιοι να μετακινηθούν σε δύο διαφορετικές πόλεις, προκειμένου να εξεταστούν στη μουσική αλλού για το πρακτικό μέρος («Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία») και αλλού για το θεωρητικό μέρος («Μουσική Αντίληψη και Γνώση»).

Σημειώνουμε ότι σε μια σειρά περιοχές απουσιάζουν εκπαιδευτικοί μουσικής, ακόμα και στα γυμνάσια, όπου προβλέπεται υποχρεωτικά η διδασκαλία της, αλλού δεν υπάρχουν μουσικά γυμνάσια ή υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν όσα έχουν ιδρυθεί (πχ. Κεφαλονιά). Η διδασκαλία των οργάνων, ως πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων στη Γ΄ τάξη, δεν υπήρχε στο αναλυτικό πρόγραμμα των λυκείων, ενώ πλέον η μουσική καταργείται και ως επιλογή στην Α΄ Λυκείου, λόγω «χαμηλής επιλεξιμότητας»!!! Έτσι, το κόστος εκμάθησης το επωμίζονται όλο οι οικογένειες.

Συγκεκριμένα για το πρόβλημα που αναφέραμε:

Το Υπουργείο Παιδείας, με την απόφαση Φ. 251 / 79549/Α5/24-06-2020, ορίζει τα Εξεταστικά Κέντρα (ΕΚ) Μουσικών Μαθημάτων «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» και «Μουσική Αντίληψη και Γνώση» για την εισαγωγή στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Βάσει της απόφασης αυτής, ως Εξεταστικό Κέντρο Μουσικού Μαθήματος «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία», με το οποίο αξιολογείται το επίπεδο οργανοχρησίας των υποψηφίων, ορίζεται, για τους υποψήφιους που κατέθεσαν Αίτηση - Δήλωση σε Λύκεια των Διευθύνσεων ΔΕ Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας, το ΕΚ του Μουσικού Σχολείου Πατρών. Με την ίδια απόφαση, ως ΕΚ Μουσικού Μαθήματος «Μουσική Αντίληψη και Γνώση», με το οποίο αξιολογείται το επίπεδο θεωρητικών και ακουστικών μουσικών γνώσεων, για τους υποψήφιους που κατέθεσαν Αίτηση - Δήλωση σε Λύκεια των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, Ιονίων Νήσων και Ηπείρου, ορίζεται το ΕΚ του 4ου Γενικού Λυκείου Αγρινίου (μέχρι και πέρσι εξετάζονταν στην Αθήνα).

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί μια απίστευτη ταλαιπωρία για τους υποψήφιους μιας σειράς περιοχών, σίγουρα όλων των Ιονίων Νήσων, προφανώς και άλλων περιοχών. Αντί οι μαθητές να εξετάζονται στον τόπο τους, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας, υποβάλλονται σε μια απίστευτη «οδύσσεια» μετακίνησης. Έτσι, ένας μαθητής από την Κεφαλονιά και την Ιθάκη ή τη Ζάκυνθο πρέπει να μετακινηθεί προς Πάτρα ή Αγρίνιο, αναγκαστικά και μόνο ακτοπλοϊκά και οδικά. Πρέπει, αρχικά, να μεταβεί στο Αγρίνιο (Σάββατο, 11/7, απογευματινή εξέταση 17:30) και, στη συνέχεια, να επιστρέψει στο νησί του (ή να διανυκτερεύσει κάπου αλλού) και να μεταβεί στην Πάτρα (Δευτέρα, 13/7, πρωινή εξέταση 8:30)!!! Αντίστοιχα, οι υποψήφιοι από την Κέρκυρα και τη Λευκάδα πρέπει να μετακινηθούν το Σάββατο στο Αγρίνιο και, στη συνέχεια, τη Δευτέρα στα Ιωάννινα!!! Η κυβέρνηση σχεδιάζει με τους χάρτες και τα αθροίσματα των υποψηφίων των διαφορετικών περιοχών ανά χείρας, χωρίς καν να παίρνει υπόψη την άθλια κατάσταση που υπάρχει με τα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών εταιριών, τις οποίες αφειδώς χρηματοδοτεί. Επιπλέον, δεν δίνεται από την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας η δυνατότητα στους μαθητές να εξεταστούν σε άλλη περιοχή (πχ. Αθήνα), όπου μπορεί να διαθέτουν σπίτι ή γενικά να διευκολύνονται (πχ. αεροπορική μετακίνηση)! Έτσι, υπάρχουν μαθητές που κινδυνεύουν με αποκλεισμό, ενώ υπάρχουν και αιτήσεις τους που εκκρεμούν για δυνατότητα εξέτασης στην Αθήνα ή αλλού.

Ντροπή και αίσχος!!

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ απαιτεί:

1.               Να σταματήσει η μετακίνηση των μαθητών για να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις μακριά από τον τόπο φοίτησής τους.

2.               Να διασφαλιστεί πως θα δώσουν στην ίδια πόλη και στο ίδιο Εξεταστικό Κέντρο το πρακτικό και θεωρητικό μέρος των Μουσικών Μαθημάτων.

3.               Να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις των μαθητών για εξέταση στην πόλη που διευκολύνονται.

4.               Να διασφαλιστεί η διδασκαλία της μουσικής μέσα στο δημόσιο σχολείο, για όλες τις τάξεις, καθώς και η μουσική προετοιμασία των υποψηφίων που δίνουν πανελλαδικές.

Αργοστόλι 28/06/2020

Ο Πρόεδρος

Η Γραμματέας

Δημήτρης Μαντζουράτος

Σοφία Μισαηλίδου

Διαβάστε Επίσης:

Εκτοξεύεται η ζήτηση για το ετήσιο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου στη Σχολική Ψυχολογία

googlenews4
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο GOOGLE NEWS 
viber67
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο VIBER

 

σχετικά άρθρα

ΠΟΣΕΕΠΕΑ: Χωρίς κεντρικό σχεδιασμό η εξ αποστάσεως εκπαίδευση - Δεν μπορεί να αποτιμηθεί το έργο του ΕΕΠ-ΕΒΠ
ΠΟΣΕΕΠΕΑ: Χωρίς κεντρικό σχεδιασμό η εξ αποστάσεως εκπαίδευση - Δεν μπορεί να αποτιμηθεί το έργο του ΕΕΠ-ΕΒΠ
Ανακοίνωση για τη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με φορείς για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση
ΠΟΣΕΕΠΕΑ: Χωρίς κεντρικό σχεδιασμό η εξ αποστάσεως εκπαίδευση - Δεν μπορεί να αποτιμηθεί το έργο του ΕΕΠ-ΕΒΠ