Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι συμφώνησε με την πρόταση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για διμερή κατάπαυση του πυρός, ωστόσο προειδοποίησε το Ιράν να μην παραβιάσει τη συμφωνία.
Σε επίσημη ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, τονίζεται ότι η απόφαση ελήφθη «υπό το πρίσμα της επίτευξης των στόχων της επιχείρησης και σε πλήρη συντονισμό με τον Πρόεδρο Τραμπ».
Παράλληλα, η κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως «το Ισραήλ θα απαντήσει δυναμικά σε οποιαδήποτε παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός», απευθύνοντας σαφή προειδοποίηση προς την Τεχεράνη.
Ο ίδιος ο Νετανιάχου δήλωσε πως το Ισραήλ έχει «εξουδετερώσει μια άμεση διπλή υπαρξιακή απειλή, τόσο στον πυρηνικό τομέα όσο και στους βαλλιστικούς πυραύλους».
Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι η κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Ιράν έχει τεθεί σε ισχύ, καλώντας όλες τις πλευρές να τη σεβαστούν.
Ισραήλ: «Εξουδετερώσαμε την υπαρξιακή απειλή του Ιράν»
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Ισραήλ, η χώρα δηλώνει πως έχει εξουδετερώσει τη «διπλή άμεση υπαρξιακή απειλή» του Ιράν, που σχετιζόταν με τα πυρηνικά όπλα και τους βαλλιστικούς πυραύλους.
Παράλληλα, το Τελ Αβίβ υποστηρίζει ότι προκάλεσε σοβαρά πλήγματα στη στρατιωτική ηγεσία της Τεχεράνης, καταστρέφοντας «δεκάδες κεντρικούς στόχους της ιρανικής κυβέρνησης».
Στην ανακοίνωση τονίζεται πως οι ισραηλινές δυνάμεις, κατά την τελευταία ημέρα επιχειρήσεων, εξαπέλυσαν σφοδρές επιθέσεις σε κυβερνητικούς στόχους στην Τεχεράνη, εξουδετερώνοντας εκατοντάδες μέλη της πολιτοφυλακής Basij και έναν ανώτερο πυρηνικό επιστήμονα.
Ευχαριστίες σε Τραμπ και ΗΠΑ
Το Ισραήλ εκφράζει δημόσια τις ευχαριστίες του προς τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την υποστήριξή τους, σημειώνοντας ότι η αμερικανική συμβολή ήταν καθοριστική στην «εξάλειψη της πυρηνικής απειλής».
Από την πλευρά του Ιράν, το Press TV επιβεβαίωσε την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός, την οποία ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια της νύχτας.
Η πρόταση Τραμπ προβλέπει διπλή ενεργοποίηση της εκεχειρίας:
Το Ιράν θα σταματήσει πρώτο τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις.
Το Ισραήλ θα ακολουθήσει 12 ώρες αργότερα.
«Την 24η ώρα, ο κόσμος θα γιορτάσει το τέλος του πολέμου των 12 ημερών», έγραψε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός Πρόεδρος, καλώντας τις δύο πλευρές να δείξουν σεβασμό και ειρηνική διάθεση.
Ο Τραμπ δήλωσε στο NBC News ότι η συμφωνία είναι επ’ αόριστον. «Νομίζω πως η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός είναι επ’ αόριστον. Θα διαρκέσει για πάντα.»
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
750 ευρώ σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 25/6
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ