epixeirhmatias
Ο Πρεμ Γουάτσα έγινε γνωστός στο ελληνικό κοινό στις αρχές της πολυτάραχης δεκαετίας του '10

Αν και πολλοί απέφευγαν την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ο Πρεμ Γουάτσα, ιδρυτής και επικεφαλής της Fairfax Financial Holdings, επέλεξε να επενδύσει στρατηγικά στη χώρα μας, χτίζοντας ένα χαρτοφυλάκιο δισεκατομμυρίων.

Ο Ινδο-Καναδός δισεκατομμυριούχος έγινε γνωστός στο ελληνικό κοινό στις αρχές της δεκαετίας του 2010, όταν εισήλθε ως βασικός επενδυτής στην Eurobank. Την εποχή εκείνη, οι ελληνικές τράπεζες αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, αλλά ο Γουάτσα όχι μόνο συμμετείχε σε όλους τους γύρους ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας, αλλά επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Σήμερα, κατέχει το 33,47% της Eurobank, η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας βάσει κεφαλαιοποίησης, με την αξία του μεριδίου του να υπολογίζεται σε 2,9 δισ. ευρώ. Παράλληλα, ελέγχει την ασφαλιστική Eurolife, διατηρεί μερίδιο 6,43% στη Metlen και κατέχει το 15% της συνδρομητικής τηλεόρασης του Ant1.

Μια ζωή σαν παραμύθι

Η πορεία του Πρεμ Γουάτσα είναι γεμάτη αποφασιστικότητα και όραμα. Γεννημένος στην Ινδία, έφθασε στον Καναδά τη δεκαετία του 1970 με μόλις 8 δολάρια. Εκεί σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο, εργάστηκε στην Confederation Life και, το 1985, ρίσκαρε όλες τις οικονομίες του για να αποκτήσει τη Markel Financial, μια μικρή ασφαλιστική που βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας.

Η εταιρεία μετονομάστηκε σε Fairfax Financial Holdings και σήμερα αξίζει 32 δισ. δολάρια, αποδεικνύοντας ότι το ρίσκο του Γουάτσα απέδωσε.

Η ισχυρή του παρουσία στην Ελλάδα

Με επενδύσεις που αγγίζουν τα 3-3,5 δισ. ευρώ, ο Πρεμ Γουάτσα έχει εδραιώσει την παρουσία του στην ελληνική αγορά. Ωστόσο, το παράδειγμά του φέρνει στο προσκήνιο συζητήσεις για το ρόλο των ξένων επενδυτών και τις επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες, αλλά και για το μέλλον των στρατηγικών επενδύσεων στη χώρα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γιατί τα Ταμεία σούπερ μάρκετ αργούν σκόπιμα;

«Αποκάλεσαν μαθητές "ζώα" και "μηδενικά"»: Σοκαριστικές καταγγελίες γονέων για Πειραματικό Λύκειο

Παν.Αιγαίου: Νέα Μοριοδοτούμενα σεμινάρια για Εκπαιδευτικούς με Υποτροφίες έως 5/2

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

dimosio_tameio
Ποιοι μπορούν να βγουν σε σύνταξη πριν από τα 62, μέσα στο 2026 - Οι αναλυτικοί πίνακες με τα όρια ηλικίας
Σύνταξη: Ποιοι βγαίνουν από το Δημόσιο πριν από τα 62 – Οι προϋποθέσεις για έξοδο με 25ετία, 35ετία και 37ετία [πίνακες]
Ποιοι μπορούν να βγουν σε σύνταξη πριν από τα 62, μέσα στο 2026 - Οι αναλυτικοί πίνακες με τα όρια ηλικίας
Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, δικαστήριο
Δικαστική δικαίωση για εκπαιδευτικό: Αναδρομικός διορισμός στους πίνακες ΑΣΕΠ
Τι προβλέπει η απόφαση του υπουργείου Παιδείας - Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ανατρέπει τα δεδομένα για τη σειρά κατάταξης στους πίνακες ΑΣΕΠ
Δικαστική δικαίωση για εκπαιδευτικό: Αναδρομικός διορισμός στους πίνακες ΑΣΕΠ