αρχαιοι
Τι ουσίες ήταν αυτές

Τρεις Πολωνοί ερευνητές δημοσίευσαν μελέτη στο περιοδικό De Gruyter που αμφισβητεί τη θεωρία ότι μόνο οι αρχαίοι Έλληνες, οι Ρωμαίοι, οι Αιγύπτιοι και οι Σουμέριοι (Κίνα) έκαναν χρήση ουσιών, πέραν του αλκοόλ.

Προηγούμενες εργασίες έχουν αποκαλύψει πως κατά τα αρχαία χρόνια οι κάτοικοι της Μεσογείου χρησιμοποιούσαν 12 διαφορετικούς τρόπους για να «αλλάζουν» την πραγματικότητα που ζούσαν. Δυο ήταν οι κυρίαρχοι: το όπιο και η κάνναβη.

Στη λίστα υπήρχαν επίσης,

  • η ερυσίβη (μύκητας που είναι κοινός στη σίκαλη και προκαλεί παραισθήσεις -έως και θάνατο),
  • ο μπλε λωτός (έχει ψυχοδραστικό αλκαλοειδές το οποίο προσφέρει ήπια ευφορία και ηρεμία, μαζί με αυξημένη λίμπιντο).
  • το ’τρελό μέλι’ (αυτό από τα άνθη ροδόδεντρου περιέχει νευροτοξίνες που προκαλούν αλλοιωμένη συνείδηση, παραλήρημα και ναυτία).
  • το υοσκύαμο/γερούλι (ο καπνός του φυτού ή η κατάποση προκαλούσε συμπτώματα όμοια της μέθης),
  • *ο salama porgy/ονειρόψαρο (είδος τσιπούρας που δημιουργεί έντονες παραισθήσεις).

Δεν υπήρχε όμως, κάποια ένδειξη πως γινόταν χρήση ανάλογων ουσιών από ‘βάρβαρους’ (όρος των Ελλήνων για τους ξένους), μέχρι τη μελέτη των Πολωνών επιστημόνων που προτείνουν πως και οι Γερμανοί της Βόρειας Ευρώπης χρησιμοποιούσαν διεγερτικά πριν τις μάχες.

Αναζήτησαν έμμεσες ενδείξεις σε 241 μικρά τεχνουργήματα σε σχήμα κουταλιού με λαβές από 40 έως 70 χιλιοστά, μικρά μπολ και επίπεδους δίσκους από 10 έως 20 χιλιοστά, που βρέθηκαν σε ζώνες πολεμιστών σε 116 αρχαιολογικούς χώρους της ρωμαϊκής περιόδου (περίπου έβδομος αιώνας έως 5ος αιώνας π.Χ.) στη βόρεια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της σύγχρονης Γερμανίας, Σκανδιναβίας και Πολωνίας.

Όπως σημείωσαν οι ερευνητές «οι πολεμιστές θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιήσει τα κουτάλια για να μετρήσουν τη σωστή δόση που θα τους έδινε τα επιθυμητά αποτελέσματα και θα μείωνε την πιθανότητα υπερβολικής δόσης» διεγερτικών που προμηθεύονταν τοπικά ή μέσω εμπορίου, κατά τη ρωμαϊκή εποχή, τα οποία μπορούσαν να λάβουν σε υγρή μορφή ή ως σκόνη πριν τη μάχη και σε ιατρικούς ή/και τελετουργικούς σκοπούς.

«Η χρήση διεγερτικών διέγερσης μπορεί να ήταν πολύ μεγαλύτερη από ό,τι είχε υποτεθεί», τόνισαν οι συγγραφείς της δημοσίευσης, οι οποίοι πρότειναν και ότι οι βορειοευρωπαίοι πρέπει να είχαν σημαντικές γνώσεις και οργανωτικές ικανότητες για να εξασφαλίσουν και να διανείμουν τους απαραίτητους τύπους και ποσότητες ουσιών.

Επιπλέον, η ζήτηση για διεγερτικά θα μπορούσε να τονώσει τις οικονομίες εν καιρώ πολέμου.

Πηγή: News24/7

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μήνυση Διευθυντή σε 4 εκπαιδευτικούς: Το σχολείο μπροστά σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι!

Επίδομα 300 ευρώ: Διευρύνονται οι δικαιούχοι – Πότε πληρώνεται και ποιοι το λαμβάνουν

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σχολικά βιβλία
Νέα σχολικά βιβλία Φυσικών Επιστημών με ισχυρή συμβολή των ΕΚΦΕ
Η ουσιαστική συμμετοχή των εκπαιδευτικών αναδεικνύεται, ενώ επανέρχεται το αίτημα για άμεση στελέχωση των Εργαστηριακών Κέντρων
Νέα σχολικά βιβλία Φυσικών Επιστημών με ισχυρή συμβολή των ΕΚΦΕ
Χάρης Δούκας
99ο Νηπιαγωγείο Αθηνών: Αντίστροφη μέτρηση για απαλλοτρίωση – Τι ανακοίνωσε ο Χάρης Δούκας (Video)
Δήμος Αθηναίων για το 99ο Νηπιαγωγείο Αθηνών: Από την άρνηση πώλησης στην απαλλοτρίωση
99ο Νηπιαγωγείο Αθηνών: Αντίστροφη μέτρηση για απαλλοτρίωση – Τι ανακοίνωσε ο Χάρης Δούκας (Video)
Θέσεις εργασίας
Όταν η δουλειά γίνεται απειλή: 840.000 θάνατοι τον χρόνο λόγω στρες, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Πολύωρη εργασία, ανασφάλεια και παρενόχληση επιβαρύνουν δραματικά τη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων παγκοσμίως
Όταν η δουλειά γίνεται απειλή: 840.000 θάνατοι τον χρόνο λόγω στρες, προειδοποιεί ο ΟΗΕ