μπενσουντα
Στόχος της Μοσάντ ήταν να εκθέσει την εισαγγελέα ή να τη στρατολογήσει προκειμένου να συνεργάζεται με τις απαιτήσεις του Ισραήλ

O Guardian αποκάλυψε πώς ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ, Γιόσι Κοέν, φέρεται να απείλησε την πρώην γενική εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου έχοντας μαζί της μυστικές συναντήσεις στη διάρκεια των οποίων προσπάθησε να την πιέσει να εγκαταλείψει την διεξαγόμενη έρευνα για εγκλήματα πολέμου.

Η έρευνα είχε ξεκινήσει το 2021 και κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν ο διάδοχος της Μπενσούντα, Καρίμ Χαν, ανακοίνωσε ότι εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για τα πεπραγμένα της χώρας στον πόλεμο στη Γάζα.

Η προσωπική εμπλοκή του Κοέν στην επιχείρηση κατά του ΔΠΔ έλαβε χώρα όταν υπηρετούσε ως διευθυντής της Μοσάντ. Οι δραστηριότητές του ήταν εξουσιοδοτημένες στο υψηλότερο επίπεδο και «δικαιολογούντο» με βάση το γεγονός ότι το δικαστήριο συνιστούσε απειλή κατά του ισραηλινού στρατιωτικού προσωπικού.

Σύμφωνα με ισραηλινή πηγή, στόχος της Μοσάντ ήταν να εκθέσει την εισαγγελέα ή να τη στρατολογήσει προκειμένου να συνεργάζεται με τις απαιτήσεις του Ισραήλ.

Ο «ανεπίσημος αγγελιοφόρος»

Μια τρίτη πηγή που γνωρίζει την επιχείρηση είπε ότι ο Κοέν ενεργούσε ως «ανεπίσημος αγγελιοφόρος» του Νετανιάχου

Ο Κοέν, εκ των στενότερων συμμάχων του Νετανιάχου εκείνη την εποχή, ηγείτο προσωπικά της εμπλοκής της Μοσάντ στην -σχεδόν δεκαετή- εκστρατεία της χώρας για την υπονόμευση του δικαστηρίου.

Τέσσερις πηγές επιβεβαίωσαν ότι η Μπενσούντα είχε ενημερώσει μια μικρή ομάδα ανώτερων αξιωματούχων του ΔΠΔ για τις προσπάθειες του Κοέν να την επηρεάσει, ανησυχώντας για την όλο και πιο επίμονη και απειλητική φύση της συμπεριφοράς του.

Σαν καταδίωξη

Η Μοσάντ εστίασε ιδιαίτερα στα μέλη της οικογένειας της Μπενσούντα και έλαβε καταγραφές από μυστικές ηχογραφήσεις του συζύγου της, σύμφωνα με δύο πηγές. Στη συνέχεια, Ισραηλινοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν το υλικό για να δυσφημήσουν την εισαγγελέα.

Τρεις πηγές αναφέρουν ότι η Μπενσούντα είχε αποκαλύψει ότι ο Κοέν της είχε ασκήσει πίεση σε πολλές περιπτώσεις να μην προχωρήσει σε ποινική έρευνα για την υπόθεση της Παλαιστίνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που κοινοποιήθηκαν σε αξιωματούχους του ΔΠΔ, ο Κοέν φέρεται να της είπε: «Θα πρέπει να μας βοηθήσεις και να μας αφήσεις να σε φροντίσουμε. Δεν θα θέλατε να μπείτε σε καταστάσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλειά σας ή την οικογένειά σας».

Άτομο που ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες του Κοέν αναφέρει ότι είχε καταφύγει σε «απεχθείς πρακτικές» εναντίον της Μπενσούντα ως μέρος μιας τελικά ανεπιτυχούς προσπάθειας να την εκφοβίσει και να την επηρεάσει.

Το Μανχάταν

Η πρώτη επαφή του Κοέν με την Μπενσούντα φαίνεται να έλαβε χώρα στη διάσκεψη ασφαλείας του Μονάχου το 2017, όταν ο διευθυντής της Μοσάντ συστήθηκε στην εισαγγελέα για μια σύντομη ανταλλαγή απόψεων.

Μετά από αυτή τη συνάντηση, ο Κοέν έπεσε κατά τύχη πάνω στη Μπενσούντα σε ένα μάλλον περίεργο επεισόδιο σε μια σουίτα ξενοδοχείου στο Μανχάταν.

Η συνάντηση, ωστόσο, φαίνεται ότι ήταν στημένη και σε αυτό βοήθησε ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό Καμπίλα που είχε υποτίθεται συνάντηση με τη Μπενσούντα την ίδια ημέρα στο ξενοδοχείο.

Κάποια στιγμή, η συνοδεία του προέδρου του Κογκό έφυγαν και στην αίθουσα μπήκε ο Κοέν. Η εμφάνιση – έκπληξη προκάλεσε συναγερμό στη Μπενσούντα και σε μια ομάδα αξιωματούχων του ΔΠΔ που ταξίδευε μαζί της.

Μεταξύ 2018 και 2021 υπήρξαν τουλάχιστον τρεις απόπειρες – επαφές του Κοέν να επηρεάσει την γενική Εισαγγελέα του ΔΠΔ.

Η απάντηση του Ισραήλ

Σε επικοινωνία με τον Guardian, εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουργού του Ισραήλ δήλωσε: «Οι ερωτήσεις που μας διαβιβάστηκαν είναι γεμάτες με πολλούς ψευδείς και αβάσιμους ισχυρισμούς που έχουν ως στόχο να πλήξουν το κράτος του Ισραήλ». Ο Κοέν δεν έκανε καμία δήλωση όπως και η Μπενσούντα.

Οι αποκαλύψεις σχετικά με τις προσπάθειες της Μοσάντ να επηρεάσει την Μπενσούντα έρχονται καθώς ο σημερινός επικεφαλής εισαγγελέας, Καρίμ Χαν, προειδοποίησε τις τελευταίες ημέρες ότι δεν θα διστάσει να ασκήσει δίωξη για «απόπειρες παρεμπόδισης, εκφοβισμού ή αθέμιτης επιρροής» αξιωματούχων του ΔΠΔ.

Σύμφωνα με νομικούς εμπειρογνώμονες και πρώην αξιωματούχους του ΔΠΔ, οι προσπάθειες της Μοσάντ να απειλήσει ή να ασκήσει πίεση στην Μπενσούντα θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με αδικήματα κατά της απονομής της δικαιοσύνης σύμφωνα με το άρθρο 70 του καταστατικού της Ρώμης, της συνθήκης που ίδρυσε το δικαστήριο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 23/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

apospaseiskpeiathy.jpg
Αποσπάσεις: Πώς διαμορφώνεται το εκπαιδευτικό τοπίο στην ΠΕ Α' Αθήνας
Πώς διαμορφώνεται το εκπαιδευτικό τοπίο στη Διεύθυνση Π.Ε. Α΄ Αθήνας μετά την ανακοίνωση για αποσπάσεις - Ενημέρωση του αιρετού Τ. Ρουμπή
Αποσπάσεις: Πώς διαμορφώνεται το εκπαιδευτικό τοπίο στην ΠΕ Α' Αθήνας
Πιερρακάκης
Πιερρακάκης: Επιχορήγηση στα Α.Ε.Ι. για δαπάνες μισθοδοσίας έκτακτου διδακτικού προσωπικού
Επιχορήγηση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) της χώρας για την κάλυψη δαπανών μισθοδοσίας εντεταλμένων διδασκόντων βάσει του άρθρου 173...
Πιερρακάκης: Επιχορήγηση στα Α.Ε.Ι. για δαπάνες μισθοδοσίας έκτακτου διδακτικού προσωπικού