Κροκόδειλος
Τι είναι η οφθαλμική πενταστομίαση

Μία νεαρή γυναίκα που συνήθιζε να τρώει κρέας κροκόδειλου διαγνώστηκε με μία σπάνια λοίμωξη από παράσιτο, το οποίο είναι γνωστό ότι μεταδίδεται από τα ερπετά στους ανθρώπους.

Αφού οι γιατροί κατέγραψαν λεπτομερώς το ιστορικό και τις συνήθειες της κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η οφθαλμική πενταστομίαση που εκδήλωσε η γυναίκα οφειλόταν στο κρέας αυτό.

Η περίπτωσή της είναι η πρώτη που καταγράφεται στην ιατρική βιβλιογραφία. Οι λεπτομέρειες δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Ophthalmology.

Όπως γράφουν οι επιστήμονες από το Βέλγιο και τη Γερμανία, εξέτασαν τη γυναίκα το 2021 στη διάρκεια μιας ανθρωπιστικής αποστολής στο Κονγκό. Η γυναίκα ήταν εκείνη την εποχή 28 ετών. Είχε μία εμφανή μάζα κάτω από την επιφάνεια (επιπεφυκότα) του αριστερού της ματιού.

Όπως τους είπε, την είχε παρουσιάσει δύο χρόνια νωρίτερα και σταδιακά μεγάλωνε. Η ασθενής δεν είχε άλλα συμπτώματα, ούτε ιστορικό τραυματισμού στο μάτι. Δήλωσε επίσης ότι ουδέποτε είχε φάει ή έρθει σε επαφή με φίδια. Έτρωγε όμως κρέας κροκόδειλου.

Οι γιατροί της έκαναν μια μικρή τομή στον επιπεφυκότα απ’ όπου αφαίρεσαν μία προνύμφη μεγέθους 10 χιλιοστών. Για να εξακριβώσουν τι ήταν, την έστειλαν για αναλύσεις στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Τροπικών Παθογόνων στη Γερμανία. Εκεί διαπιστώθηκε ότι ήταν προνύμφη του παρασίτου Armillifer grandis.

Τα πενταστομίδια

Το παράσιτο αυτό ανήκει στα πενταστομίδια και είναι γνωστό ότι μερικές φορές μολύνει ανθρώπους στην Αφρική. Όπως γράφουν οι γιατροί στο άρθρο τους, οι λοιμώξεις από αυτό το παράσιτο συνήθως αναφέρονται σε ανθρώπους που τρώνε κρέας φιδιών. Αναφέρονται επίσης μετά την κατανάλωση τροφής ή νερού μολυσμένου με περιττώματα φιδιών.

Η ασθενής τους δεν είχε έρθει ποτέ σε επαφή με φίδια. Έτρωγε όμως τακτικά κρέας κροκόδειλου. Αν και ουδέποτε στο παρελθόν έχει δημοσιευθεί ανάλογο περιστατικό, είναι γνωστό ότι οι κροκόδειλοι μπορεί να είναι μολυσμένοι με πενταστομίδια.

Με βάση αυτό το γεγονός οι γιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η 28χρονη είχε μολυνθεί όταν κατανάλωσε κρέας κροκόδειλου μολυσμένο με αυγά του παρασίτου.

Οι γιατροί τονίζουν επίσης ότι η πιθανότητα να φθάσουν τα αυγά από το πεπτικό στα μάτια είναι πολύ σπάνια. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η θεραπεία εκλογής είναι η χειρουργική αφαίρεση της προνύμφης, σημειώνουν. Η χορήγηση αντιπαρασιτικών φαρμάκων μπορεί να μην είναι η καλύτερη λύση, διότι καθώς πεθαίνουν οι προνύμφες εκλύουν μία ουσία (αντιγόνο) ικανή να προκαλέσει ισχυρή αντίδραση του ανοσοποιητικού.

Όσον αφορά την προστασία από την πενταστομίαση, οι ειδικοί τονίζουν πως πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση μισοψημένου κρέατος από ερπετά.

Πηγή: iatropedia

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Lauterbrunnen
Το γραφικό χωριό της Ελβετίας που θέλει να χρεώνει τους επισκέπτες
Η προτεινόμενη χρέωση, η οποία θα καταβληθεί μέσω μιας εφαρμογής για smartphone, θα είναι μεταξύ 5 και 10 ελβετικών φράγκων (5,50 έως 10,99 $) και θα...
Το γραφικό χωριό της Ελβετίας που θέλει να χρεώνει τους επισκέπτες
patatakia
Πώς αναψυκτικά, πατατάκια, μπισκότα αυξάνουν τον κίνδυνο επεισοδίου εγκεφαλικού
Έρευνα: Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με γνωστική παρακμή και εγκεφαλικό
Πώς αναψυκτικά, πατατάκια, μπισκότα αυξάνουν τον κίνδυνο επεισοδίου εγκεφαλικού