Cerro_ricco
Τι συμβαίνει με το βουνό Cerro Rico

Ψηλά στις Άνδεις, στη νοτιοδυτική Βολιβία υπάρχει μία από τις υψηλότερες πόλεις του κόσμου, η οποία βρίσκεται η κορυφή του Cerro Rico, ενός βουνού σε σχήμα κώνου – το «πλούσιο βουνό».

Το όνομα δόθηκε από τους Ισπανικούς ντόπιους για τις τεράστιες ποσότητες αργύρου που περιείχε. Οι Ισπανοί πίστευαν ότι ολόκληρο το βουνό ήταν κατασκευασμένο από ασημόχαρτο.

Η πόλη εξόρυξης

Το 1545 δημιουργήθηκε μια μικρή πόλη εξόρυξης στους πρόποδες του Cerro Rico και περίπου 3 εκατομμύρια ντόπιοι ξεκίνησαν να εργάζονται στα ορυχεία. Εκατοντάδες χιλιάδες πέθαναν από πείνα και ασθένειες. Περίπου πέντε αιώνες αργότερα, τα κοιτάσματα αργύρου έχουν μειωθεί πολύ, αλλά οι συνθήκες εργασίας στα έγκατα του βουνού φαίνεται να έχουν αλλάξει ελάχιστα.

Δεκάδες άντρες και νεαρά αγόρια πεθαίνουν ακόμα στα ορυχεία από τα τούνελ που καταρρέουν. Αιώνες εξόρυξης έχουν αφήσει το βουνό γεμάτο χιλιάδες τρύπες και ασταθή εδάφη και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πέσει κάποια στιγμή ολόκληρος ο ορεινός όγκος. Πράγματι, το βουνό έχει ήδη μειωθεί σε ύψος κατά μερικές εκατοντάδες μέτρα λόγω της εκτεταμένης εξόρυξης κατά την ισπανική μοναρχία.

Σύμφωνα με τον ιστορικό Eduardo Galeano, εκτιμάται ότι 8 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν στο Cerro Rico από τον 16ο αιώνα, αν και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο αριθμός είναι υπερβολικός και περιλαμβάνει όλους τους ανθρώπους πέθαναν στην περιοχή γύρω από τα ορυχεία και όχι μόνο εκείνους που έχασαν τη ζωή τους στη δουλειά. Παρόλο που μπορεί να είναι δύσκολο να πει κανείς πόσοι άνθρωποι πέθαναν πραγματικά στο βουνό, ο αριθμός είναι αναμφισβήτητα τεράστιος, χαρίζοντας στο Cerro Rico το ψευδώνυμο «το βουνό που τρώει τους άντρες».

Οι θάνατοι

Ενώ πολλοί πεθαίνουν από ατυχήματα, οι περισσότερες απώλειες προέρχονται από την πυριτίαση (silicosis), μια πνευμονική νόσο που προκαλείται από την εισπνοή της σκόνης στα ορυχεία. Συνήθως, στα σύγχρονα ορυχεία, η σκόνη εμποδίζεται από μια συνεχή ροή νερού, αλλά τέτοια διάταξη δεν υπάρχει στο Cerro Rico.

Εδώ, η σκόνη παρασύρεται πίσω στο ορυχείο και εισπνέεται από τους ανθρακωρύχους, δημιουργώντας ανεπανόρθωτες βλάβες στους ιστούς των πνευμόνων, συνοδευόμενες από χρόνια συμπτώματα όπως βρογχίτιδα, πυρετό, πόνο στο στήθος, απώλεια βάρους, αδυναμία και τελικά θάνατο. Πολύ λίγοι ζουν μέχρι την ηλικία των σαράντα. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις μετρήσεις στην περιοχή, 14 γυναίκες μένουν χήρες κάθε μήνα. Σήμερα, τα ορυχεία δεν παράγουν πλέον τις ποσότητες του 18ου αιώνα.

Πηγή: perierga.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γνωρίζετε τι σημαίνει «ωκύμορος» και «ωκυτόκια»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 15 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 15/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aksiologisi
Στις 17 Απρίλη απεργούμε
«Απεργούμε μαζί με τους μαθητές μας και τους γονείς τους για να διεκδικήσουμε σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτίρια, υλικοτεχνική υποδομή που να αρμόζει...
Στις 17 Απρίλη απεργούμε
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Εκπαιδευτικοί: Δεκάδες ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ συνεχίζουν τον αγώνα κατά της αξιολόγησης μέχρι τη νίκη
Η ενημέρωση από τη νέα πανελλαδική σύσκεψη συντονισμού Συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ
Εκπαιδευτικοί: Δεκάδες ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ συνεχίζουν τον αγώνα κατά της αξιολόγησης μέχρι τη νίκη
εκπαιδευτικοι
Εκπαίδευση 2.0 και ο ψηφιακός βούρδουλας
Χωρίς καμία επιστημονική χαρτογράφηση των προβλημάτων της εκπαίδευσης και χωρίς καμία διαβούλευση με τη σχολική κοινότητα, τους εκπαιδευτικούς, τους...
Εκπαίδευση 2.0 και ο ψηφιακός βούρδουλας