ouganta_vouleutis
Εγκρίθηκε νόμος κατά της ομοφυλοφιλίας στην Ουγκάντα – Προβλέπει ακόμα και θανατική ποινή κατά των γκέι

Οι βουλευτές στην Ουγκάντα ​​ψήφισαν ένα ομοφοβικό νομοσχέδιο, το οποίο τιμωρεί τις ομοφυλοφιλικές πράξεις με θάνατο, προκαλώντας έντονη καταδίκη από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μόνο δύο από τους 389 βουλευτές δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο κατά της ομοφυλοφιλίας, το οποίο εισάγει τη θανατική ποινή και την ισόβια κάθειρξη, για το σεξ μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και τη «στρατολόγηση, προώθηση και χρηματοδότηση» ομοφυλοφιλικών «δραστηριοτήτων».

Μια προηγούμενη έκδοση του νομοσχεδίου προκάλεσε ευρεία διεθνή κριτική και αργότερα ακυρώθηκε από το συνταγματικό δικαστήριο της Ουγκάντα ​​για διαδικαστικούς λόγους. Το νομοσχέδιο θα πάει τώρα στον Πρόεδρο Yoweri Museveni, ο οποίος μπορεί να ασκήσει βέτο ή να το υπογράψει. Σε πρόσφατη ομιλία του φάνηκε να υποστηρίζει το νομοσχέδιο.

Ένας βουλευτής στην αίθουσα, ο John Musila, φορούσε ένα φόρεμα που έγραφε: «Πες Όχι στον ομοφυλόφιλο, τη λεσβία, τον ομοφυλόφιλο».

Ταφόπλακα στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+

Το νομοσχέδιο σηματοδοτεί το τελευταίο σε μια σειρά οπισθοδρομήσεων για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ στην Αφρική, όπου η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στις περισσότερες χώρες. Στην Ουγκάντα, μια σε μεγάλο βαθμό συντηρητική χριστιανική χώρα, το ομοφυλοφιλικό σεξ τιμωρούνταν ήδη με ισόβια κάθειρξη .

Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν τη νέα κίνηση για τη θέσπιση του σκληρού νόμου, περιγράφοντάς τον ως «νομοθεσία μίσους».

Και πρόσθεσε: «Για την LGBTIQ κοινότητα, ξέρω ότι αυτή είναι μια δύσκολη μέρα, αλλά παρακαλώ μην χάνετε την ελπίδα. Η μάχη δεν έχει τελειώσει. αυτό το αποκρουστικό νομοσχέδιο θα καταργηθεί τελικά» έγραψε στο Twitter η Σάρα Κασάντε, δικηγόρος και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ομοφυλόφιλος ακτιβιστής Eric Ndawula έγραψε στο Twitter : «Τα σημερινά γεγονότα στο κοινοβούλιο δεν είναι απλώς ανήθικα, αλλά μια πλήρης επίθεση στην ανθρωπότητα. Είναι τρομακτικό ότι η κρίση των βουλευτών μας θολώνεται από μίσος και ομοφοβία. Ποιος ωφελείται από αυτόν τον δρακόντειο νόμο;»

Περισσότερα από 110 άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ουγκάντα ​​ανέφεραν περιστατικά όπως συλλήψεις, σεξουαλική βία και εξώσεις στην ομάδα υπεράσπισης Sexual Minorities Uganda (Smug) μόνο τον Φεβρουάριο. Τα τρανς άτομα επηρεάστηκαν δυσανάλογα, είπε η ομάδα.

Δεν θα αγκαλιάσουμε την ομοφυλοφιλία

Τον προηγούμενο μήνα ο πρόεδρος της χώρας δήλωσε πως η Ουγκάντα δεν θα αγκαλιάσει την ομοφυλοφιλία, λέγοντας πως η δύση επιδιώκει να αναγκάσει άλλες χώρες να «κανονικοποιήσουν» αυτό που περιέγραψε ως «αποκλίσεις».

«Οι δυτικές χώρες πρέπει να σταματήσουν να σπαταλούν τον χρόνο της ανθρωπότητας προσπαθώντας να επιβάλλουν τις πρακτικές τους σε άλλους ανθρώπους», είπε ο Μουσέβενι μιλώντας στο κοινοβούλιο στις 16 Μαρτίου.

«Είναι απογοητευτικό που το κοινοβούλιο, για μια ακόμη φορά, εγκρίνει ένα νομοσχέδιο που ξεκάθαρα έρχεται σε αντίθεση με αρκετά βασικά ανθρώπινα δικαιώματα», επεσήμανε ο Όριεμ Νιέκο, ερευνητής του αφρικανικού τμήματος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Αυτό απλά ανοίγει την πόρτα σε πιο καταπιεστικούς νόμους και για να παραβιαστούν τα δικαιώματα τον ανθρώπων ευρέως. Ο Μουσέβενι δεν πρέπει να συναινέσει σε αυτό», συμπλήρωσε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γνωρίζετε τι σημαίνει η λέξη "τύρβη";

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 12 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 12/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα