ΗΠΑ: Ειδική ομάδα για την προστασία της ελευθερίας των γυναικών στην αναπαραγωγή
Το υπουργείο Δικαιοσύνης συγκροτεί ειδική ομάδα δράσης για να διασφαλίσει τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ γνωστοποίησε χθες την οργάνωση μιας νέας ομάδας δράσης, η οποία έχει ως κύρια αποστολή την προστασία της ελευθερίας των γυναικών στην αναπαραγωγή, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ τον προηγούμενο μήνα για την ανατροπή της ιστορικής απόφασης Roe v. Wade του 1973, η οποία και αναγνώριζε το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Στην ομάδα δράσης προεδρεύει η Βανίτα Γκούπτα, αναπληρώτρια υπουργός Δικαιοσύνης, επιβλέποντας και αξιολογώντας την πολιτειακή νομοθεσία αλλά και την επιβολή της εφαρμογής νομοθεσίας που απειλεί "την παραβίαση της προστασίας ομοσπονδιακών δικαιωμάτων" σχετικά με τις υπηρεσίες υγείας στην αναπαραγωγή, όπως ανακοίνωσε το ίδιο υπουργείο.

Παράλληλα, η ομάδα δράσης θα παρακολουθεί τη νομοθεσία που απαγορεύει την ουσία Mifepristone, ένα από τα δύο φάρμακα που χρησιμοποιούνται συχνά για τον τερματισμό της εγκυμοσύνης σε πρώιμο στάδιο, επί τη βάσει διαφωνιών με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) "σχετικά με την άποψη ειδικών για την αποτελεσματικότητα της", όπως ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η απόφαση που έλαβε στις 24 Ιουνίου το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ προκάλεσε σοκ στο νομικό κόσμο των ΗΠΑ, με 26 αμερικανικές πολιτείες είτε να είναι σίγουρο ότι θα απαγορεύσουν την άμβλωση είτε να εξετάζουν κάτι τέτοιο.

Μερικά από τα νομοσχέδια κατά της άμβλωσης, στο μεταξύ, είναι ενδεχόμενο να ποινικοποιήσουν την πρακτική ή να κάνουν πιο δύσκολα τα ταξίδια των γυναικών εκτός μιας πολιτείας, προκειμένου αυτές να κάνουν άμβλωση.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι η ομάδα δράσης θα παρακολουθεί την εφαρμογή νόμων που "βλάπτουν την ικανότητα των γυναικών" να ζητήσουν περίθαλψη σε πολιτείες, όπου η άμβλωση είναι νόμιμη.

Παρά το γεγονός ότι η άμβλωση βρίσκεται στο επίκεντρο της εφαρμογής αρκετών πολιτειακών νόμων, οι υπέρμαχοι των υπηρεσιών υγείας για την αναπαραγωγή έχουν προειδοποιήσει ότι αρκετά από τα νομοσχέδια αυτά μπορεί να έχουν ευρύτερες επιπτώσεις για την υγεία των γυναικών, πέρα από τη διαδικασία της άμβλωσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο Πανεπιστημιακό Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ΜΟΝΟ 50Є εγγραφή (Αιτήσεις ως 4-12)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ σε ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΝ.ΠΑΤΡΩΝ και Παν.Λευκωσίας μέσω alfavita.gr ΕΔΩ

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Θεατρολόγοι, εικαστικοι
Θεατρολόγοι-Εικαστικοί: Νέα κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας για μόνιμους διορισμούς, σύσταση οργανικών θέσεων
Την Πέμπτη 7 Δεκέμβρη στις 14:00
Θεατρολόγοι-Εικαστικοί: Νέα κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας για μόνιμους διορισμούς, σύσταση οργανικών θέσεων
damasi_tirnavou
Δαμάσι Τυρνάβου: Μόνο 5 από τις 180 οικογένειες πήραν αποζημίωση για τα σπίτια τους μετά τον σεισμό - Τρία χρόνια ζουν σε κοντέινερ
Η υποστελέχωση της Διεύθυνσης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ),
Δαμάσι Τυρνάβου: Μόνο 5 από τις 180 οικογένειες πήραν αποζημίωση για τα σπίτια τους μετά τον σεισμό - Τρία χρόνια ζουν σε κοντέινερ