ΗΠΑ: Ειδική ομάδα για την προστασία της ελευθερίας των γυναικών στην αναπαραγωγή
Το υπουργείο Δικαιοσύνης συγκροτεί ειδική ομάδα δράσης για να διασφαλίσει τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ γνωστοποίησε χθες την οργάνωση μιας νέας ομάδας δράσης, η οποία έχει ως κύρια αποστολή την προστασία της ελευθερίας των γυναικών στην αναπαραγωγή, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ τον προηγούμενο μήνα για την ανατροπή της ιστορικής απόφασης Roe v. Wade του 1973, η οποία και αναγνώριζε το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Στην ομάδα δράσης προεδρεύει η Βανίτα Γκούπτα, αναπληρώτρια υπουργός Δικαιοσύνης, επιβλέποντας και αξιολογώντας την πολιτειακή νομοθεσία αλλά και την επιβολή της εφαρμογής νομοθεσίας που απειλεί "την παραβίαση της προστασίας ομοσπονδιακών δικαιωμάτων" σχετικά με τις υπηρεσίες υγείας στην αναπαραγωγή, όπως ανακοίνωσε το ίδιο υπουργείο.

Παράλληλα, η ομάδα δράσης θα παρακολουθεί τη νομοθεσία που απαγορεύει την ουσία Mifepristone, ένα από τα δύο φάρμακα που χρησιμοποιούνται συχνά για τον τερματισμό της εγκυμοσύνης σε πρώιμο στάδιο, επί τη βάσει διαφωνιών με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) "σχετικά με την άποψη ειδικών για την αποτελεσματικότητα της", όπως ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η απόφαση που έλαβε στις 24 Ιουνίου το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ προκάλεσε σοκ στο νομικό κόσμο των ΗΠΑ, με 26 αμερικανικές πολιτείες είτε να είναι σίγουρο ότι θα απαγορεύσουν την άμβλωση είτε να εξετάζουν κάτι τέτοιο.

Μερικά από τα νομοσχέδια κατά της άμβλωσης, στο μεταξύ, είναι ενδεχόμενο να ποινικοποιήσουν την πρακτική ή να κάνουν πιο δύσκολα τα ταξίδια των γυναικών εκτός μιας πολιτείας, προκειμένου αυτές να κάνουν άμβλωση.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι η ομάδα δράσης θα παρακολουθεί την εφαρμογή νόμων που "βλάπτουν την ικανότητα των γυναικών" να ζητήσουν περίθαλψη σε πολιτείες, όπου η άμβλωση είναι νόμιμη.

Παρά το γεγονός ότι η άμβλωση βρίσκεται στο επίκεντρο της εφαρμογής αρκετών πολιτειακών νόμων, οι υπέρμαχοι των υπηρεσιών υγείας για την αναπαραγωγή έχουν προειδοποιήσει ότι αρκετά από τα νομοσχέδια αυτά μπορεί να έχουν ευρύτερες επιπτώσεις για την υγεία των γυναικών, πέρα από τη διαδικασία της άμβλωσης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα