Το υπουργείο Δικαιοσύνης συγκροτεί ειδική ομάδα δράσης για να διασφαλίσει τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ γνωστοποίησε χθες την οργάνωση μιας νέας ομάδας δράσης, η οποία έχει ως κύρια αποστολή την προστασία της ελευθερίας των γυναικών στην αναπαραγωγή, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ τον προηγούμενο μήνα για την ανατροπή της ιστορικής απόφασης Roe v. Wade του 1973, η οποία και αναγνώριζε το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Στην ομάδα δράσης προεδρεύει η Βανίτα Γκούπτα, αναπληρώτρια υπουργός Δικαιοσύνης, επιβλέποντας και αξιολογώντας την πολιτειακή νομοθεσία αλλά και την επιβολή της εφαρμογής νομοθεσίας που απειλεί "την παραβίαση της προστασίας ομοσπονδιακών δικαιωμάτων" σχετικά με τις υπηρεσίες υγείας στην αναπαραγωγή, όπως ανακοίνωσε το ίδιο υπουργείο.

Παράλληλα, η ομάδα δράσης θα παρακολουθεί τη νομοθεσία που απαγορεύει την ουσία Mifepristone, ένα από τα δύο φάρμακα που χρησιμοποιούνται συχνά για τον τερματισμό της εγκυμοσύνης σε πρώιμο στάδιο, επί τη βάσει διαφωνιών με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) "σχετικά με την άποψη ειδικών για την αποτελεσματικότητα της", όπως ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η απόφαση που έλαβε στις 24 Ιουνίου το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ προκάλεσε σοκ στο νομικό κόσμο των ΗΠΑ, με 26 αμερικανικές πολιτείες είτε να είναι σίγουρο ότι θα απαγορεύσουν την άμβλωση είτε να εξετάζουν κάτι τέτοιο.

Μερικά από τα νομοσχέδια κατά της άμβλωσης, στο μεταξύ, είναι ενδεχόμενο να ποινικοποιήσουν την πρακτική ή να κάνουν πιο δύσκολα τα ταξίδια των γυναικών εκτός μιας πολιτείας, προκειμένου αυτές να κάνουν άμβλωση.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι η ομάδα δράσης θα παρακολουθεί την εφαρμογή νόμων που "βλάπτουν την ικανότητα των γυναικών" να ζητήσουν περίθαλψη σε πολιτείες, όπου η άμβλωση είναι νόμιμη.

Παρά το γεγονός ότι η άμβλωση βρίσκεται στο επίκεντρο της εφαρμογής αρκετών πολιτειακών νόμων, οι υπέρμαχοι των υπηρεσιών υγείας για την αναπαραγωγή έχουν προειδοποιήσει ότι αρκετά από τα νομοσχέδια αυτά μπορεί να έχουν ευρύτερες επιπτώσεις για την υγεία των γυναικών, πέρα από τη διαδικασία της άμβλωσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΠΙΣΗΜΟ: Κλειστά σχολεία την Τετάρτη στην Αττική (Η ΛΙΣΤΑ)

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

elliniki-glossa-960x500.jpg
9 Φεβρουαρίου: Γιατί Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας;
Πώς θα μπορούσε να αποδοθεί στην αγγλική γλώσσα η γλωσσική ιδιόλεκτος ενός Καβάφη, ενός Παπαδιαμάντη ή το γλωσσικό περιβάλλον του δημοτικού...
9 Φεβρουαρίου: Γιατί Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας;
σχολείο
Έκαναν περικοπή μισθού σε εκπαιδευτικό που απείχε από την τηλεκπαίδευση σε υπό κατάληψη ΓΕΛ
Παράσταση διαμαρτυρίας Πέμπτη 9-2-2023 στις 14:30 στην ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης
Έκαναν περικοπή μισθού σε εκπαιδευτικό που απείχε από την τηλεκπαίδευση σε υπό κατάληψη ΓΕΛ
Κακοκαιρία: Λεωφορείο στο χιόνι
Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Ποια λεωφορεία δεν κάνουν δρομολόγια – Οι αλλαγές
Τα λεωφορεία που δεν κάνουν δρομολόγια και οι γραμμές που αλλάζουν - Όσα πρέπει να γνωρίζεται για τις αμαξοστοιχείες της Hellenic Train που δεν θα...
Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Ποια λεωφορεία δεν κάνουν δρομολόγια – Οι αλλαγές
Βιβλίο
Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Παιδιά από 23 χώρες ανά τον κόσμο μαθαίνουν ελληνικά (Video)
Το βίντεο με παιδιά από 23 χώρες ανά τον κόσμο που μαθαίνουν ελληνικά - Μας «ταξιδεύουν» σε τρεις χιλιετίες ελληνικής ποίησης
Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Παιδιά από 23 χώρες ανά τον κόσμο μαθαίνουν ελληνικά (Video)