ειδική αγωγή σεμινάριο
Κορονοϊός στο Ισραήλ
«Μπορεί να δώσει μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας» υποστηρίζουν οι ειδικοί στο Ισραήλ

Την κατάργηση του Πράσινου Πιστοποιητικού, του πιστοποιητικού εμβολιασμού εξετάζει το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ και αναμένεται να καταθέσει την πρότασή του εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz.

Το πιστοποιητικό επιτρέπει την είσοδο σε πολλούς χώρους για ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί, αναρρώσει από τον κορονοϊό ή έχουν βρεθεί πρόσφατα αρνητικοί, όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το δημοσιεύμα της εφημερίδας, πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν εδώ και εβδομάδες πως το πράσινο πιστοποιητικό δεν έχει κανένα νόημα δεδομένου του υψηλού ποσοστού κρουσμάτων. Κάποιοι, μάλιστα, έχουν προειδοποιήσει ότι δημιουργεί μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, η οποία έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να παραμελούν τις προφυλάξεις.

Πάντως, το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αποφάσισε την Κυριακή να επεκτείνει την ισχύ του πιστοποιητικού για τους περισσότερους χώρους για ακόμη μία εβδομάδα, στα σχολεία μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου και στους χώρους υγειονομικής περίθαλψης έως την 1η Μαρτίου.

Πηγές όμως από το υπουργείο Υγείας τονίζουν ότι η παράταση είχε κυρίως ως στόχο να δώσει χρόνο στο υπουργείο για να οριστικοποιήσει τη σύστασή του, η οποία είναι μάλλον η κατάργηση του πιστοποιητικού  ή τουλάχιστον η μεγάλη μείωση των χώρων όπου απαιτείται. Η πρόταση θα γίνει στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αυτή την εβδομάδα.

«Χρειαζόμαστε άλλη μια εβδομάδα, τόσο για να αναλύσουμε τα δεδομένα όσο και για να σκεφτούμε ποιες αλλαγές θέλουμε να κάνουμε», δήλωσε πηγή, συμπληρώνοντας ότι το υπουργείο επανεξετάζει όχι μόνο το πράσινο πιστοποιητικό αλλά και άλλους περιορισμούς στις συγκεντρώσεις. «Όμως πιστεύω ότι πηγαίνουμε προς την κατεύθυνση της ακύρωσης» ανέφερε.

«Δεν είμαι πεπεισμένος ότι το πράσινο πιστοποιητικό κάνει περισσότερο κακό από καλό από την άποψη των μολύνσεων. Είναι όμως αρκετά πιθανό ότι προσφέρει πολύ μικρό πλεονέκτημα για να δικαιολογείται όλο το πακέτο», πρόσθεσε.

Η ίδια πηγή είπε ότι το υπουργείο περιμένει να ολοκληρωθεί η ανάλυση της δυναμικής των μολύνσεων με κορονοϊό μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων πριν λάβει την τελική του απόφαση.

«Φαίνεται ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν είναι πλέον αποτελεσματικό»

Εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων από την παραλλαγή Όμικρον, το πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει αρχίσει να φαίνεται όλο και πιο ανώφελο, σημειώνει η Haaretz. Στη διάρκεια των τριών πρώτων εβδομάδων του Ιανουαρίου, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στο Ισραήλ έφτασε τα 1,6 εκατομμύρια, ξεπερνώντας το σύνολο για όλο το 2021. Αυτό, λένε οι ειδικοί, καθιστά όλο και πιο προφανές ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν είναι πλέον αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης, ούτε φαίνεται να ενθαρρύνει τον εμβολιασμό.

«Δεν είναι δυνατόν σήμερα να βασιστούμε στον εμβολιασμό ή στην ανάρρωση για την πρόληψη των μολύνσεων. Φαίνεται ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν είναι πλέον αποτελεσματικό», κατέληξε την περασμένη Τρίτη η συνεδρίαση της συμβουλευτικής επιτροπής της κυβέρνησης του Ισραήλ για τον κορονοϊό. Αντίθετα, ανέφερε, «θα πρέπει να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε τη χρήση μασκών».

Επιπλέον, σε συνεδρίαση στις 22 Ιανουαρίου, η ομάδα των ειδικών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «δεδομένης της αλλαγής στην εικόνα της νοσηρότητας και της χαμηλής αποτελεσματικότητας της τρίτης δόσης εμβολίου, το πιστοποιητικό εμβολιασμό δεν παρέχει πλέον αποτελεσματική λύση έναντι της μετάλλαξης Όμικρον σε εσωτερικούς χώρους».

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΒΟΜΒΑ Βορίδη: Τον Μάρτιο ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός ΑΣΕΠ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΓΡΑΠΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ: Αιτήσεις, ΎΛΗ και εξ αποστάσεως προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ασεπ
Προσλήψεις: Γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Μάρτιο του 2023 για χιλιάδες θέσεις-Η διαδικασία
Από τον διαγωνισμό ΑΣΕΠ θα δημιουργηθεί μια «δεξαμενή» επιτυχόντων, από την οποία οι φορείς θα αντλούν το προσωπικό που αιτούνται αμέσως μετά την...
Προσλήψεις: Γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Μάρτιο του 2023 για χιλιάδες θέσεις-Η διαδικασία
Αφίσα απεργίας
Δικαστήριο: Τέλος στις εξουσιοδοτήσεις Γενικών Συνελεύσεων προς Δ.Σ για απεργία
Η ανάγνωση της απόφασης του δικαστηρίου που έκρινε παράνομη την απεργία της ΔΟΕ δίνει μήνυμα σε όλους τους εργαζόμενους: Eως ακατόρθωτη πλέον απόφαση...
Δικαστήριο: Τέλος στις εξουσιοδοτήσεις Γενικών Συνελεύσεων προς Δ.Σ για απεργία
logariasmos revma
Λογαριασμοί ρεύματος: «Μπλόκο» σε όσους θέλουν να αλλάξουν πάροχο αλλά έχουν οφειλές
Όσοι έχουν χρέη θα επισημαίνονται με «κόκκινη» ένδειξη και με «πράσινη» όσοι έχουν εξοφλήσει ή κάνει διακανονισμό στις οφειλές του λογαριασμού...
Λογαριασμοί ρεύματος: «Μπλόκο» σε όσους θέλουν να αλλάξουν πάροχο αλλά έχουν οφειλές