Η ισπανική κυβέρνηση παρενέβη σήμερα για να εμποδίσει ενδεχόμενη επανεκλογή επικεφαλής της περιφερειακής καταλανικής κυβέρνησης του υποστηρικτή της ανεξαρτησίας και πρώην προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, υποχρεώνοντας τους αυτονομιστές να παρουσιάσουν έναν νέο υποψήφιο, αν θέλουν να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Το ισπανικό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας του να ακυρώσει νόμο που ψηφίσθηκε την περασμένη εβδομάδα στο καταλανικό κοινοβούλιο και θα επέτρεπε στον πρώην πρόεδρο, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Γερμανία, να εκλεγεί εξ αποστάσεως, ανακοίνωσε ο ισπανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγο.
«Κανένας υποψήφιος για την προεδρία της Ζενεραλιτάτ (της περιφερειακής κυβέρνησης) δεν μπορεί να εκλεγεί χωρίς να είναι παρών στο κοινοβούλιο της Καταλονίας», εξήγησε.
Από τη στιγμή που το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο έχει ήδη απαγορεύσει μια εκλογή κατά την οποία απουσίαζε ο υποψήφιος, δεχθεί να εξετάσει την προσφυγή, η ισχύς του νόμου θα ανασταλεί, υπενθύμισε ο εκπρόσωπος.
Οι καταλανοί βουλευτές πρέπει να επιλέξουν έναν ηγέτη και να σχηματίσουν κυβέρνηση μέχρι τις 22 Μαΐου, αν θέλουν να αποφύγουν τη διεξαγωγή νέων εκλογών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όλες οι σημαντικές ειδήσεις
Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο
Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα
Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google
Alfavita Newsroom